Τα σενάρια για τον δρόμο μεταφοράς του αερίου

Στην σκιά των αγωγών ο πόλεμος στον Καύκασο, Γιώργος Πρωτόπαπας

Το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με αγωγό μέσω Τουρκίας ξανασερβίρουν κυρίως ξένοι κύκλοι. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν εξετάζεται σοβαρά από κανένα σε αυτή τη φάση. Ούτε από τις εταιρείες, ούτε από εμπλεκόμενες χώρες, όπως το Ισραήλ. Κι αυτό επειδή πρωτίστως εμπεριέχει σοβαρό ρίσκο, λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και του γεγονότος ότι ο ηγέτης της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται απρόβλεπτος παράγοντας.

Είναι, πάντως, σημαντικό να αναφερθεί πως ξαφνικά το θέμα επανέρχεται χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις για υλοποίηση αυτού του σεναρίου. Ξένοι παράγοντες προβάλλουν το σενάριο αυτό ως κίνητρο για να συνεργασθεί η Τουρκία στο Κυπριακό, τη στιγμή που καμία από τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν το εξετάζει. Το επιδιώκει η Τουρκία γι’ αυτό και το διατυπώνουν δημόσια και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, εκτιμάται πως θα υπάρξει συμφωνία για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ώστε να μεταφερθεί φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο. Εκτιμάται ότι στη συμφωνία θα καθορίζονται και χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του έργου. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με την κοινοπραξία που εμπλέκεται και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα.

Η επιλογή της Αιγύπτου για μεταφορά αερίου αποτελεί και πολιτική κίνηση, καθώς είναι πρόδηλο ότι στη Λευκωσία θεωρούν βασικό εταίρο το Κάιρο. Συντηρείται και αναβαθμίζεται μια συνεργασία που θεωρείται και χρήσιμη και αποτελεσματική. Το σενάριο για μεταφορά αερίου στην Αίγυπτο θα γίνει παράλληλα με τις άλλες επιλογές.

Η Λευκωσία καλοβλέπει το θέμα της κατασκευής τερματικού στο Βασιλικό. Επί τούτου υπάρχει και η εξαγγελθείσα πρόθεση της ExxonMobil να προχωρήσει στην κατασκευή τερματικού στην περίπτωση που θα είναι σημαντικές οι ανακαλύψεις της στο θαλασσοτεμάχιο 10. Η κυπριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν αναμένει μόνο από το «10» για το θέμα του τερματικού. Θεωρεί πως μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορα άλλα κοιτάσματα, μεγάλα ή πολλά μικρά μαζί.

Συνεπώς, είναι σαφές πως ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν πολλά σενάρια. Το πρώτο είναι αυτό της Αιγύπτου που φαίνεται ότι θα προχωρήσει προσεχώς. Το δεύτερο είναι η κατασκευή τερματικού στην Κύπρο. Το τρίτο είναι η κατασκευή του αγωγού EastMed, για τον οποίο η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το 2019. Η υλοποίησή του εξαρτάται πρωτίστως από την ΕΕ και η απόφαση θα έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς το εγχείρημα αυτό κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικό είναι. Από οικονομικής απόψεως θεωρείται ασύμφορο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι