Τα σενάρια του Σταϊκούρα και ο λογαριασμός των ευρωμανδαρίνων

Τα σενάρια του Σταϊκούρα και ο λογαριασμός των ευρωμανδαρίνων, Βαγγέλης Σαρακινός

Τέλος στα σενάρια του Σταϊκούρα για το βάθος της ύφεσης έβαλε με τον πλέον ψυχρό τρόπο η Κομισιόν στην έκθεσή της, με την οποία προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας περίπου στο 10% για φέτος. Πρόκειται για ένα ποσοστό που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν περιλάμβανε ούτε στο δυσμενέστερο σενάριό του, γεγονός που έβγαλε την αξιωματική αντιπολίτευση μπροστά, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό για διγλωσσία.

Η κυβέρνηση απέφευγε τις τελευταίες ημέρες να δώσει μία σαφή εικόνα για τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά το βάθος της ύφεσης, κάτι που έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, στη Βουλή, όταν ο Τσίπρας του χάριζε το 4%, χρεώνοντάς του όμως οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολούθησαν τα σενάρια του υπουργού Οικονομικών (4,7% το καλό και 7,9% το δυσμενές), αλλά και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με ποιο από τα δύο σενάρια είχε υπόψη της η κυβέρνηση, όταν λάμβανε τις αποφάσεις για τα παρεμβατικά μέτρα.

Στην συνέντευξή του, ωστόσο, στο CNN ο Μητσοτάκης ανέφερε (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει και στο 10%, κάτι που επιβεβαιώνει η έκθεση της Κομισιόν, η οποία υπολογίζει την ύφεση, για το 2020, στο 9,7%. Η Επιτροπή προβλέπει ότι η  ελληνική οικονομία θα πληγεί πολύ από την πανδημία, αν και αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να περιορίσουν κάπως «τον αντίκτυπο της κρίσης στην καταναλωτική δαπάνη» και να ανοίξουν τον δόμο για ταχύτερη ανάκαμψη.

Έκθεση καταπέλτης 

Υπολογίζει μάλιστα την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας στο 7,9% για το 2021, μόνο που το 2021 για την ώρα δείχνει αρκετά μακριά και έχει στο δρόμο του πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν και για την απασχόληση, καθώς υπολογίζει την εκτίναξη της ανεργίας περίπου στο 20%. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 19,9% για το 2020, για την οποία εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει στο 16,8%. Θα πέσει δηλαδή κάτω από το 17,3% που ήταν το 2019.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια προβλέπεται έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ φέτος και 2,1% το 2021, καθώς και αύξηση του χρέους στο 196,4% του ΑΕΠ από 176,6% που ήταν το 2019. Το ανησυχητικό της έκθεσης είναι ότι, αν και αναφέρει πως η κύρια επίπτωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας θα καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο, δεν αποκλείει να επηρεαστεί σημαντικά και το τρίτο, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στον τουριστικό τομέα.

Η Κομισιόν δεν παραλείπει πάντως να υπενθυμίσει ότι η ελληνική οικονομία ξεκίνησε πολύ καλά το 2020 και ότι η αναπτυξιακή της πορεία ανακόπηκε από την πανδημία. Η πορεία αυτή επιταχύνθηκε όντως με την αλλαγή κυβέρνησης, η έναρξή της, ωστόσο, έχει βαθύτερες ρίζες που φτάνουν στο 2018, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε στη ρύθμιση του χρέους.

“Ξύπνησε” ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ενδεχομένως αυτή η διάσταση, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού, ώθησαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να βγουν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών ότι προβλέπει άλλη ύφεση όταν απευθύνεται στους Έλληνες (4,7%) και άλλη (7.9%) όταν απευθύνεται στους Ευρωπαίους.

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω κύκλων, απέδωσε τις διαφορετικές εκτιμήσεις στο ό,τι η Κομισιόν κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας και δεν λαμβάνει υπόψη της το σύνολο των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε, ωστόσο, και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει και να προσάπτει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ευθύνες για την επιβεβαίωση και από τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις».

Ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε την κριτική του κυρίως στην απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι αντί για το δικό του σχέδιο “Μένουμε όρθιοι” εφαρμόζει το “Μένουμε με την ελίτ…”. Ακολούθησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για να υποστηρίξει το “ρευστόν” του θέματος ανέσυρε παλαιότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Έφτασε μάλιστα ακόμη και στις 13 Μαρτίου, μία ημέρα δηλαδή πριν αρχίσει η εφαρμογή των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι