ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θα κλείσουν τα φώτα σε σουπερμάρκετ και λιανεμπόριο; (upd)

Θα κλείσουν τα φώτα σε σουπερμάρκετ και λιανεμπόριο; (upd)

Το μέτρο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής και των σουπερμάρκετ φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” το σκεφτικό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό και κλιματισμό. Η σχετική συζήτηση φέρεται να άρχισε στην Θεσσαλονίκη, αλλά εν συνεχεία τέθηκε το ζήτημα και στην Αθήνα. Εντούτοις ενώ αυτή η πρόταση “κυκλοφορεί” από χθες, σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης τέτοια αλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στο τζιρο αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της προαναφερόμενης εφημερίδας το θέμα θα συζητείτο σήμερα στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη (5/10) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με παράγοντες της αγοράς. Οι εμπορικοί σύλλογοι πρότειναν κάποια μέτρα, χωρίς όμως να καλύπτουν το μέγα θέμα που θα ανέκυπτε για τα μικρά καταστήματα ή για τους εργαζόμενους. Επίσης έβαλαν στο τραπέζι να αυξηθούν ταυτόχρονα οι επιδοτήσεις των επιχειρήσεών τους «για να αντιμετωπισθεί το ενεργειακό κόστος και ο μειωμένος τζίρος του μειωμένου ωραρίου», κάτι που η κυβέρνηση δεν διατίθεται να ικανοποιήσει μόνο και μόνο για να γλιτώσει κιλοβατώρες από τρεις ώρες μειωμένου ωραρίου.

Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 85% κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο στις επιχειρήσεις και το ρεύμα έφθασε να αντιπροσωπεύει ως κόστος το 36% του τζίρου. Τα σουπερμάρκετ εκτιμούν ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας κατά δύο ώρες αργά το απόγευμα ή το πρωί, θα μειώσει κατά 5%-7% το συνολικό ενεργειακό κόστος. Όμως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας σημαίνει και μείωση των εσόδων, όχι τόσο για τα σουπερμάρκετ, όσο για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκλεισε πάντως το θέμα. «Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, αν εφαρμοζόταν, θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ)

Επίσης είπε ότι «το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία διαφόρων εμπορικών συλλόγων. Ομως η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η ενδεχόμενη εξοικονόμηση ενέργειας κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα».

Επειδή κάποιοι σύλλογοι ήδη ανακοινώνουν αλλαγές ωραρίων, ο υπουργός δήλωσε: «Αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο. Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία, επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος, το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Το συζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης φέρεται να το συζητάει αν και εφ’ όσον το μέτρο αποφασιστεί οριζόντια, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις, αν και θα λειτουργούν λιγότερες ώρες, θα πρέπει να ανταπεξέρχονται στις ίδιες υποχρεώσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε τα καταστήματα να ανοίγουν όλα στις 10 το πρωί και να κλείνουν την Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο στις 16:00, ενώ την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 19:00. Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

»Ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ και Συμπρόεδρο του φορέα Intergoup Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα “Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η ΔΕΘ».

Πρότασεις για ευέλικτη εργασία

Ο κ. Καφούνης δήλωσε σχετικά: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

»Για να εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει να υπάρξει υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των σουπερμάρκετ, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν, να δοθεί αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας και το μέτρο να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους και να επιδοτηθεί η ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και να παγώσει κάθε κίνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη «η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Μετά την αρνητική τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Καφούνης είπε: «Εγώ δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα λοιπόν σε καμία περίπτωση να βρεθεί απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή, ακόμη χειρότερα, να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι