Τι λέει η Bank of America για Ευρωζώνη και δραχμή

Τι λέει η Bank of America για Ευρωζώνη και δραχμή, Θεόδωρος Κατσανέβας

Μια νέα μελέτη για την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ και την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα της Bank of America, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους ευρωπαϊστές. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι, το θέμα της διάλυσης του ευρώ έχει απομακρυνθεί, γεγονός που φυσικά δεν ισχύει. Ειδικά τώρα, με τις μεγάλες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, που όλα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

Οι ευρωπαϊστές θριαμβολογούν γιατί γίνεται συζήτηση για τη χορήγηση στις χώρες του ευρώ ενός συνολικού ποσού 750 δισ., από τα οποία το 1/3 θα είναι σε δάνεια! Την ίδια ώρα, η Γερμανία χορηγεί στη χώρα της ποσό άνω του ενός τρισ., ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν ρευστότητα της τάξης των τριών με πέντε τρισεκατομμυρίων στην εσωτερική τους αγορά. Παρόμοια ρευστότητα (ανάλογα με το μέγεθός τους), παρέχουν στις δικές τους οικονομίες, κυρίως με έκδοση νέου χρήματος, όλες οι χώρες που διαθέτουν εθνικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη της Bank of America, με τίτλο “Η ημέρα μετά το ευρώ”, που έχει συνταχθεί από τον Έλληνα οικονομολόγο Αθανάσιο Βαμβακίδη, αν διαλυόταν σήμερα η Ευρωζώνη και υπήρχε επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, η δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 7,5% έναντι του ευρώ, το νέο ισπανικό νόμισμα κατά 7,5% και το νέο γαλλικό νόμισμα κατά 5%. Αντίθετα, το νέο γερμανικό μάρκο θα ανατιμηθεί κατά 15%.

Οι σχετικοί υπολογισμοί στηρίχτηκαν στις βασικές μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Όμως, σύμφωνα με τον Βαμβακίδη, είναι πιθανό στην πράξη η ανατίμηση του μάρκου και οι υποτιμήσεις των άλλων νομισμάτων να είναι μεγαλύτερες. Η Welt διερωτάται γιατί η Bank of America δημοσιεύει τώρα μία τέτοια μελέτη, όταν έχουν χάσει πολλά χρήματα οι κερδοσκόποι που προέβλεπαν το τέλος του ευρώ.

Η δραχμή δεν είναι καταστροφή

Η απάντηση που δίνει ο Βαμβακίδης είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα σταματήσει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον και αυτό θα προκαλέσει σε πολλές χώρες προβλήματα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους τους. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η διάλυση της Ευρωζώνης παραμένει στο τραπέζι. Και προφανώς θα ενταθεί στην περίπτωση που τις εκλογές του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ κερδίσει ο Τράμπ και της Ιταλίας, στο κοντινό μέλλον, ο Ματέο Σαλβίνι.

Μια άλλη σημαντική διαπίστωση για τη χώρα μας είναι ότι η εκτιμώμενη υποτίμηση της δραχμής από την Bank of America κατά μόλις 7,5%, έναντι ίδιας υποτίμησης του νέου ισπανικού νομίσματος και 5% του γαλλικού φράγκου, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε παρόμοια περίπου κατάσταση με αυτήν της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Επιπλέον αποδεικνύει ότι μια υποτίμηση της δραχμής, σε επίπεδα της τάξης του 7-10% ή και μέχρι 25%, όχι μόνο δεν θα είναι καταστροφική, αλλά θα είναι μάλλον ευεργετική για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και ας μην ξεχνάμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε σήμερα με το ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι