ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο χειρότερο οικονομικά θα είναι το 2023 – Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ

Το 2023 οικονομικά πιο δύσκολο από το 2022 προβλέπει το ΔΝΤ,

«To 2022 ήταν δύσκολο όμως το 2023 θα είναι πιο δύσκολο» εκτίμησε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι το εν τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση το νέο έτος.

Οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, έρχονται σε συνέχεια της προηγούμενης πρόβλεψης του Ταμείου τον Οκτώβριο, οπότε και αναθεωρήθηκαν όλες οι προηγούμενες προβλέψεις προς τα κάτω. «Ακόμη και χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, θα αισθάνονται ότι είναι σε ύφεση λόγω των επιπτώσεων αυτής της κατάστασης ιδιαίτερα για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα», τόνισε η Γκεοργκίεβα. Για την Ευρώπη ειδικά, ανέφερε ότι δεν θα ξεφύγει από την ύφεση, (οι μισές χώρες όπως τόνισε θα είναι σε ύφεση) ενώ για τις ΗΠΑ εκτίμησε ότι θα βρίσκονται στα πρόθυρα. «Εάν αυτή η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ διατηρηθεί, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον κόσμο να περάσει μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Το ΔΝΤ είχε μειώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023 τον Οκτώβριο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και των υψηλότερων επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες τιμές.

Η Κίνα κατήργησε προσφάτως την πολιτική zero Covid και άρχισε να ξανανοίγει την οικονομία της, προκειμένου να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και να επανέλθει στην κανονικότητα, όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέας έξαρσης της πανδημίας. Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2023. «Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολο για την Κίνα να μπει στον κανονικό ρυθμό και έτσι ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», είπε η επικεφαλής του ΔΝΓ.

Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα είναι ανησυχητικά για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη. Στην Ασία, ο πληθωρισμός αυξάνεται σταθερά κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και στην ΕΕ, με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το σπιράλ της ύφεσης

Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε άλλες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ. Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν επίσης τον δανεισμό πιο ακριβό – οπότε και για τους δύο αυτούς λόγους οι εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να μην επενδύσουν στην επέκταση των επιχειρήσεών τους.

Η έλλειψη ανάπτυξης μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από μια οικονομία και έτσι οι χώρες, ειδικά οι φτωχότερες, έχουν λιγότερα μετρητά για να πληρώσουν για κρίσιμες εισαγωγές όπως τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στα δάνεια επηρεάζει και τις οικονομίες σε κρατικό επίπεδο, ειδικά τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες ενδέχεται να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx