ΑΝΑΛΥΣΗ

Το λυκόφως του πετροδολαρίου – Πρώτο βήμα απόσχισης του Τέξας

Το λυκόφως του πετροδολαρίου – Πρώτο βήμα απόσχισης του Τέξας, Γιώργος Ηλιόπουλος

Στο προηγούμενο άρθρο εξετάσαμε τις κινήσεις του Κόκκινου Δράκου στην αγορά χρυσού. Σε αυτό θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε για ποιο λόγο η Κίνα επιθυμεί διακαώς συναλλαγές σε γουάν με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council). Αναμφίβολα αυτό συνιστά επίθεση εναντίον του πετροδολαρίου, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ και της Υδρογείου μετά την κατάρρευση του διεθνούς νομισματικού συστήματος του Bretton Woods το 1971.

Επί πέντε δεκαετίες η Σαουδική Αραβία επιμένει στις συναλλαγές με πετροδολάρια, αποτελώντας στυλοβάτη της αγοράς πετροδολαρίων. Όμως, πρόσφατα πραγματοποιεί μία θεαματική στροφή. Αποδέχεται συναλλαγές στο εθνικό της νόμισμα με την Κίνα, ενώ δεν συγκαλύπτει την πρόθεσή της να αποδεχθεί και το γουάν, μετά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Ριάντ.

Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να συναλλαγεί σε άλλα νομίσματα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της. Αναμφίβολα το Ριάντ κρίνει πως οι ΗΠΑ δεν τηρούν πλέον τα συμφωνηθέντα προ πέντε δεκαετιών, οπότε δεν προτίθεται να υποστηρίζει το πετροδολάριο. Μία σοβαρή αφορμή για την αλλαγή της συμπεριφοράς του είναι ότι οι Αμερικανοί δεν το υποστηρίζουν στην εμφύλια σύρραξη της Υεμένης, ενώ απογοητεύτηκαν και από την χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν,

Στο σημείο αυτό διεισδύει το Πεκίνο, επιτυγχάνοντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης και επαγωγικά την ειρηνική διευθέτηση της εμπόλεμης κατάστασης στην Υεμένη, όπου οι Ιρανοί υποστηρίζουν την αντίπαλη στα σαουδαραβικά συμφέροντα παράταξη. Οι εκδουλεύσεις της κινεζικής ηγεσίας κάμπτουν τελικά και τους τελευταίους ενδοιασμούς των Σαουδαράβων, οι οποίοι δέχονται πλέον συναλλαγές, παρακάμπτοντας το πετροδολάριο.

Επικίνδυνες εξελίξεις για τις ΗΠΑ

Ούτως ή άλλως η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο οι δε ενεργειακές της ανάγκες καλύπτουν έναν πληθυσμό τετραπλάσιο σε σχέση με των ΗΠΑ. Γιγαντιαίοι χρηματοπιστωτικοί φορείς, όπως η J. P. Morgan και η CITY προβλέπουν πως η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό ανώτερο του 6% το 2023. Μόνον και μόνον το μέγεθος της οικονομίας της καθιστά αδύνατον για την Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς να αγνοήσουν την Κίνα και να μην αποδεχθούν την επιθυμία της για συναλλαγές στο εθνικό της νόμισμα, ενώ η προσφορά χρυσού από την πλευρά του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης καθιστά ελκυστικότερη την επιθυμία της.

Η διαμόρφωση μίας νέας πραγματικότητας στην αγορά ενέργειας, αποτελεί σαφέστατο σήμα για το πετροδολάριο. Η Wall Street Journal προειδοποιεί πως ίσως υπάρξουν επικίνδυνες εξελίξεις για τις ΗΠΑ. Τονίζει πως η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας στρέφεται απροκάλυπτα κατά της κυριαρχίας του δολαρίου στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, την οποία αξιοποιούν επί δεκαετίες οι αμερικανικές κυβερνήσεις για να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Ο γνωστός φιλελεύθερος Αμερικανός πολιτικός Ronald Ernest Paul (Ron Paul) υποστηρίζει πως το κύριο αίτιο που απειλεί να κατακρημνίσει το δολάριο εστιάζεται στο γεγονός ότι οι έντιμες συναλλαγές απαιτούν πραγματικές και όχι υποθετικές αξίες. Ο συγκεκριμένος οικονομικός νόμος εάν εφαρμοσθεί θα προκαλέσει χάος στους πειραματισμούς με χρήματα χωρίς υποκείμενες φυσικές αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που οι παραγωγοί ενέργειας στρέφονται προς τις συναλλαγές με χρυσό ή ενδεχόμενα και με άλλες φυσικές αξίες, όπως αγαθά και πόρους.

Το μονοπώλιο της FED

Αυτές οι εξελίξεις συνιστούν θανάσιμο κίνδυνο για νομίσματα με μοναδικές εγγυήσεις τις υποσχέσεις του δημοσίου (Fiat money). Επί πέντε δεκαετίες, η συγκεκριμένη νομισματική διευθέτηση επιτρέπει στις αμερικανικές κυβερνήσεις να συντηρούν στην χώρα τους μία ευμάρεια που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά οικονομικά της μέσα, αξιοποιώντας τον μοχλό του δανεισμού. Η στρατηγική τους, οδηγεί στην κυκλοφορία τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές, που τυπικά ρέουν στις αμερικανικές τράπεζες και τοποθετούνται σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Ενδεχόμενα, όμως, μεγάλοι όμιλοι να στραφούν για λόγους ασφαλείας σε έμμεσες αγορές χρυσού από την Κίνα, με την αξιοποίηση του διαύλου της ενέργειας. Πρόσφατο παράδειγμα η γαλλική Total Energies, η οποία μέσω Εμιράτων πραγματοποιεί την πρώτη πώληση σε γουάν, 65.000 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μία παρενέργεια αυτών των μεταβολών αφορά το Τέξας, το οποίο παράγει το 43% του πετρελαίου και το 25% του φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Στις 10 Μαρτίου οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Bryan Hughes και Mark Dorazio στο Νόμο 2334 (SB2334) εισάγουν την Τροποποίηση της Πολιτειακής Βουλής 4903 (HB4903), η οποία επιτρέπει στην Πολιτεία να κυκλοφορήσει ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από τον χρυσό και μετατρέπεται ελεύθερα σε χρυσό σε τρέχουσες τιμές. Η ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων παρέχει το δικαίωμα στους πολίτες να διενεργούν συναλλαγές, παρακάμπτοντας το δολάριο, δηλαδή το νομισματικό μονοπώλιο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Εάν αυτό δεν είναι πρώτο βήμα απόσχισης, τί άλλο άραγε είναι;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι