Με μοχλό την Ουκρανία θα πιέσει ο Μπάιντεν τον Πούτιν

Τι σηματοδοτούν η ύβρις και οι απειλές Μπάιντεν στον Πούτιν, Δημήτρης Χρήστου

Σε περίοδο έντασης εισέρχονται οι αμερικανορωσικές σχέσεις, καθώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υιοθετήσει μια επιθετική προσέγγιση προς τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μπάιντεν αναζητεί τρόπους για να πιέσει τη Ρωσία, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης της Ουάσινγκτον προς το Κρεμλίνο.

Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι «θα καταστήσει σαφές στο Κρεμλίνο ότι πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά του και την κατοχή της Ουκρανίας». Δεσμεύθηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων φονικών όπλων, ενώ πρότρεψε το Κίεβο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς είναι ζωτικής σημασίας.

O νέος Αμερικανός πρόεδρος σε βιβλίο του αναφέρει, ότι όταν έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, πίεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους συμμάχους της Δυτικής Ευρώπης να παρέμβουν. Συνέχιζε να πιέζει έντονα τον Ομπάμα να παράσχει στην ουκρανική κυβέρνηση στρατιωτική βοήθεια, που θα περιλάμβανε εκπαίδευση στρατιωτών και αποστολή φονικών όπλων. Όμως, ήταν σαφές ότι ο Ομπάμα δεν θα έστελνε κάτι περισσότερο, από ραντάρ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εισερχόμενων πυρών και κάποια όπλα.

Το Κίεβο από την πλευρά του γνωρίζει ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον θα αναβαθμιστούν υπό την προεδρία Μπάιντεν και έχει θέσει τις δικές του προτεραιότητές που, σύμφωνα με το γραφείο της Προεδρίας, περιλαμβάνουν: «την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Παράλληλα, το Κίεβο αναμένει και στρατιωτική βοήθεια, καθώς ο νέος αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός εμπεριέχει το ίδιο ποσό με τον προηγούμενο για την Ουκρανία.

Ο Τραμπ ενέκρινε τον Μάρτιο του 2018 αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, που περιλάμβανε 210 αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Javelin και 37 εκτοξευτές. Ωστόσο, Ουκρανοί αναλυτές εκφέρουν την άποψη ότι η χώρας τους πρέπει να λάβει και άλλα όπλα. Το ουκρανικό ναυτικό θα πρέπει και αυτό να εκσυγχρονιστεί και εξίσου σημαντικά είναι τα drones και η προηγμένη τεχνολογία συγκέντρωσης πληροφοριών, ώστε να παρακολουθούνται συστηματικά οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

Ο Μπάιντεν εξοπλίζοντας την Ουκρανία με φονικά όπλα επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν και σε άλλα σημαντικά θέματα των αμερικανορωσικών σχέσεων. Ο Μπάιντεν είναι πιθανό να επεκτείνει την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από Λευκορωσία και Μολδαβία, μέχρι το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του, προς της αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και έχει επικρίνει την πολιτική της Μόσχας προς το Μινσκ, καθώς και το ρωσικό ρόλο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παράλληλα, ο Μπάιντεν θα επιδιώξει και μια πιο συντονισμένη στρατηγική εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ένα ερώτημα που εγείρεται είναι το πως θα αποφασίσει να διαπραγματευτεί ο Μπάιντεν με τον Πούτιν, εάν θα συνομιλήσουν οι δύο τους, ή εάν θα γίνουν διαπραγματεύσεις μέσω υπουργών Εξωτερικών και μέσω φόρουμ. Η διαπραγμάτευση έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού από Αμερικανούς αναλυτές. Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι απευθείας διαπραγματεύσεις επιδιώκει ο Πούτιν, ώστε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το Μπάιντεν και μετά να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες προς όφελός του, για εσωτερική κατανάλωση.

Στρατηγικές

Μια άλλη άποψη είναι ο Μπάιντεν να περιορίσει την επαφή Ουάσινγκτον-Μόσχας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να διερευνήσει τις αντιδράσεις της Μόσχας. Μια ακόμη επιλογή είναι να υιοθετούν διαπραγματεύσεις εντός πολυμερών φόρουμ, με στόχο να εκτεθούν οι πολιτικές του Πούτιν. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ήδη καταλάβει ότι ο Μπάιντεν θα είναι σκληρός αντίπαλος. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Πούτιν, έχει δηλώσει ότι το Κρεμλίνο δεν περιμένει «τίποτα θετικό» στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν δείχνει αποφασισμένος να πιέσει τη Μόσχα σε πολλά μέτωπα και για να το κάνει απαιτείται: καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων των αμερικανικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη Ρωσία, προστασία του αμερικανικού κυβερνοχώρου και ενδεχόμενη επίθεση στον ρωσικό κυβερνοχώρο, εντατικοποίηση των αμερικανικών συμμαχιών και συνεργασιών ώστε να ασκήσει μέγιστη πίεση στη Ρωσία, να στηρίξει το τμήμα της ρωσικής κοινωνίας πολιτών, που κατηγορεί τον Πούτιν για αυταρχισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx