100 μετανάστες μετέφερε στην Κω το Paradiso του προέδρου της Μπεσίκτας!
07/09/2019Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 188 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 147 έφτασαν στη Λέσβο και 41 στη Σάμο. Χθες, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν τους 153. Από αυτούς, 68 κατευθύνθηκαν στη Λέσβο, 25 στη Χίο και 60 στη Σάμο. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών ήταν και μία γυναίκα, η οποία όπως διαπιστώθηκε έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο θάνατός της οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Δεν αναμένεται να μειωθούν οι αριθμοί το Σαββατοκύριακο. Τουναντίον!
Οι παραπάνω αριθμοί συνηγορούν ότι οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν δεν μένουν στα λόγια. Απ’ ότι φαίνεται έχει ανοίξει τη στρόφιγγα, τόσο ώστε η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ευρώπη να νιώσει πίεση. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι εκτός από την αύξηση των εισροών, οι Τούρκοι διακινητές έχουν αποθρασυνθεί. Κλεμμένα γιοτ ξεκινούν από το Μπόντρουμ προς τα ελληνικά νησιά. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πολυτελές σκάφος του πρόεδρου της Μπεσίκτας, ο οποίος και ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι το “Paradiso” του μετέφερε στην Κω εκατό άτομα.
Ενδεικτικό είναι, ότι το μεταναστευτικό έχει επανέλθει στο ενδιαφέρον και των ευρωπαϊκών Μίντια, με πληθώρα δημοσιευμάτων να αναφέρονται στις ορδές των ατόμων που καταφτάνουν από τα τουρκικά παράλια. «Η ΕΕ δεν έχει επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα. Εάν αποτύχουν οι συμφωνίες που έχει συνάψει με μοναρχίες, αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, θα απομείνει χωρίς σχέδιο» γράφει η εφημερίδα Die Welt, σε σχόλιό της. «Ή μας βοηθάτε ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες. Ή δίνετε υποστήριξη ή –μας συγχωρείτε– αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ερντογάν.
Τόσο η αύξηση των αφίξεων κατά 114% μόνο το τελευταίο τρίμηνο, όσο και η ρητορική του Τούρκου προέδρου περί οικονομικής στήριξης “αλλιώς”, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παλεύει να μην “πνιγεί” στα ταραχώδη νερά του ανατολικού Αιγαίου, χάνοντας τον έλεγχο της κατάστασης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η εφαρμογή των μέτρων που ενέκρινε προ ημερών το ΚΥΣΕΑ.
Σύνθετο εγχείρημα
Ας σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος είναι αρμόδιος μόνο για τη διεθνή πτυχή της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι αρμοδιότητες για τα μέτρα εντός Ελλάδας είναι στα χέρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι ότι πρέπει να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα. Συνολικά έντεκα εκπρόσωποι υπουργείων συμμετείχαν στην προαναφερθείσα σύσκεψη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στον κεντρικό σχεδιασμό ως το masterplan. Εκτός αυτού, όμως, θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει το πρόβλημα στη νέα Κομισιόν. Η κυβέρνηση περιμένει τη συγκρότηση της νέας Κομισιόν, η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρό της Φον ντερ Λάιεν, θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της το μεταναστευτικό ζήτημα.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μέτωπο. Εκτός από τα ήδη γνωστά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και έχουν ως στόχο την αποφόρτιση της ήδη δύσκολης κατάστασης, αλλά και της αποτροπής νέων αφίξεων, η κυβέρνηση κρίνει ως ζωτικής σημασίας να έχει τους πολίτες συμμάχους. Να τους ενημερώνει επαρκώς και εγκαίρως για τις δράσεις της.
Η όξυνση του προβλήματος, πάντως, έχει επαναφέρει στην επιφάνεια και τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τους ίδιους προμηθευτές σε καταυλισμούς προσφύγων, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν –μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων– περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης», αποκάλυψε ο ιδρυτής της Human Rights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης.
Αυτός που άναψε φωτιές, όμως, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση».