Οι αντιπολιτευτικές υπερβολές της ΝΔ τώρα γυρίζουν μπούμερανγκ

Χρήστου Δημήτρης
1629
Στη μέγγενη του μεταναστευτικού η κυβέρνηση Μητσοτάκη, Νεφέλη Λυγερού

Ένα νέο απειλητικό για τις δυνατότητες της χώρας προσφυγικό κύμα εισέρχεται από τα εδάφη της Τουρκίας. Πώς αντιδρά η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι η Τουρκία μπορεί να «αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύριων προσφύγων».

Τι ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος για να μην ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες; Ζητάει χρήματα για να κατασκευάσει νέες πόλεις στη συνοριακή περιοχή με τη Συρία! Στα κουρδικά εδάφη! Και ξεκαθαρίζει πως: «Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες. Είτε δίνετε υποστήριξη ή, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την ΕE».

Πως αντιμετώπιζε, ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ τις αυξημένες προσφυγικές ροές το καλοκαίρι του 2016; Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ το Σεπτέμβριο του 2016 τονιζόταν: «Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που ασκεί με αίσθημα ευθύνης η ΝΔ στην ανίκανη(!) κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα».

Οξύτερος, ως συνήθως, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, ήταν βέβαιος πως: «Ό,τι ζούμε στο μεταναστευτικό έχει υπογραφή από κάτω: Αλέξης Τσίπρας. Η εχθρική στάση των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εναντίον της Ελλάδας για το μεταναστευτικό προκύπτει, γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θεωρούν υπεύθυνο τον Τσίπρα, την Ελλάδα. Δηλαδή, αντί να θεωρούν υπεύθυνη την Τουρκία, θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα. Έχουν δίκιο που θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της Ευρώπης, δεν τα άνοιξε η Τουρκία, απλώς η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας».

Τώρα ποιος άνοιξε τα σύνορα της χώρας; Τι κάνει η τόσο καλή αυστηρή και αποτελεσματική νέα κυβέρνηση, που θα επέστρεφε αμέσως τους αφιχθέντες πρόσφυγες; Τι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση αν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει τις απειλές του, εκβιάζοντας την Ευρώπη; Τι θα κάνει αν το νέο σχέδιο κατάληψης της κουρδικής ζώνης στη Συρία από τους Τούρκους πραγματοποιηθεί; Ας σοβαρευτούν, διότι όπως είπε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Κουμουτσάκος: «Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη καμία χώρα».

Πλεονάσματα: Μύθος και πραγματικότητα

Πάμε τώρα στην οικονομία, όπου τίποτε καλό δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και άφησε αποθεματικό μαξιλάρι ύψους 34 δισ. ευρώ. Μπαράζ επιθέσεων όλη την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υψηλά πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Πλεονάσματα υποχρέωσης, μιας χώρας που ήταν σε χρεοκοπία και μνημόνια και θεωρήθηκαν απαραίτητη προϋπόθεση για την δυνατότητά της να αποπληρώνει τα χρέη της.

Μπορούσαν τα όρια των πλεονασμάτων να είναι μικρότερα; Μπορούσαν, μόνο με την προϋπόθεση κουρέματος του χρέους της χώρας. Αυτό δεν έγινε. Απλά πάγωσε για 15 χρόνια για νέες διαπραγματεύσεις μείωσης από καλύτερες θέσεις και σε καλύτερες συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στις αρχές Μαρτίου του 2019, πλησιάζοντας προς την εξουσία και μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει:

«Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά, όμως, θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα».

Πως θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του ο νέος πρωθυπουργός το 2020, όταν σε όλες τις μέχρι τώρα συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και οικονομικούς παράγοντες της ΕΕ δεν αφήνονται περιθώρια αλλαγής των όρων, με την παγκόσμια ύφεση να εμφανίζεται απειλητικά; Κάθε σοβαρή χώρα, οφείλει να κινηθεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια ειδικά με την μονομερή κατάργηση των διεθνών κανόνων στην οικονομία και το εμπόριο από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Συνθήκες παγκόσμιας αναστάτωσης

Τα δείγματα της οικονομικής κρίσης σήμερα είναι ορατά διεθνώς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζονται συνεχώς. Τάσεις αποπληθωρισμού εκδηλώνονται παντού, με την γερμανική ατμομηχανή να ρετάρει επικίνδυνα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι υπερβολές και τα ψεύδη έχουν κοντά ποδάρια. Και δεν είναι μόνον αυτά τα προβλήματα, αυτά τα ψέματα.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε κυβέρνηση των αρίστων τελικά εννοούσε των αρεστών. Όταν δεσμεύτηκε πως το κράτος έχει συνέχεια, η μοναδική συνέχεια που αποδέχτηκε στην πράξη, ήταν η "προδοτική" Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο νέος υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε ότι θα δώσει αγώνα για να τηρηθεί!

Δεν μάθαμε τελικά τι το άριστο είχε ο σεκιουριτάς που επελέγη για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να διαθέτει πτυχίο. Μετά την αποκάλυψη άλλαξαν αναδρομικά το νόμο και το μόνο που απαιτείται πλέον για τη θέση είναι δεκαετής αποδεδειγμένη απασχόληση χωρίς να προσδιορίζεται που! Εγώ, λοιπόν, για παράδειγμα με 35 χρόνια αποδεδειγμένης απασχόλησης και έχοντας δει δύο και τρεις φορές όλες τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, είμαι κατάλληλος;

Ας μην συνεχίσουμε με τις κομματικές τοποθετήσεις σε όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους φορείς. Αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά χώρας με φιλοδοξίες προόδου και ικανότητα να διαπρέψει στις διεθνείς συνθήκες με αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ενότητα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.