ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Στην ομιλία του για το ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και εργαζομένων σε γηροκομεία. Επίσης προανήγγειλε ότι ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα από το φθινόπωρο, π.χ. στα εστιατόριά τους, να δέχονται μόνον εμβολιασμένους, εάν αυτό επιθυμούν..

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με θέμα “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”, είπε μεταξύ άλλων ότι «την πειθώ που έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», είπε ο πρωθυπουργός.

O ίδιος επεσήμανε το γεγονός ότι είναι σχετικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στις ομάδες που κατ΄εξοχήν χρειάζονται το εμβόλιο, δηλαδή στους άνω των 60 ετών και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή μεταξύ των 392 διασωληνωμένων μόνον πέντε είναι εμβολιασμένοι και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι από επιλογή δεν έκαναν το εμβόλιο. Επεσήμανε παράλληλα ότι «υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού και απευθύνω προσκλητήριο για εμβολιασμούς» .

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό είπε ότι περισσότεροι από 230.000 Έλληνες το έχουν ήδη εκδώσει και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης», είπε.

Χρονικά περιθώρια

Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθύμισε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποίησαν τα self test. Επίσης τόνισε το ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας «θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός.Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης». Προσέθεσε ότι «παράλληλα μπορέσαμε να μετατρέψουμε τις δοκιμασίες σε ευκαιρίες, και απόδειξη ειναι το άλμα που σημειώθηκε σε αυτό το διάστημα στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

Οι σχετικές αποφάσεις μετατίθενται για το φθινόπωρο, καθώς νωρίτερα δεν θα ήταν ακριβοδίκαιο να έχουν προνόμια οι εμβολιασθέντες, αφού μέχρι πρότινος υπήρχε και έλλειψη εμβολίων. Έχει αποφασισθεί ότι πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, ώστε να είναι σαφές πόσοι δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό εν γένει, πόσοι ήθελαν απλώς να επιλέξουν εμβόλιο, πόσοι τον καθυστέρησαν από αναβλητικότητα αλλά και επειδή δεν υπήρχαν επαρκή εμβόλια για να καλυφθούν όλες οι ηλικίες. Επίσης μέχρι το φθινόπωρο θα είναι ακόμα πιο σαφές το κατά πόσον οι εμβολιασθέντες σε περίπτωση που νοσήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx