ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ανάσα για τον τραυματισμένο Μητσοτάκη η επίθεση Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανάσα για τον τραυματισμένο Μητσοτάκη η επίθεση Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που προσφέρεται για διαφορετικές αναγνώσεις και συμπεράσματα, με τελευταία εξέλιξη την επίθεση Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς ήταν η πρώτη ήττα της ΝΔ και του πρωθυπουργού από το 2016, που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ και μία ρωγμή στο «καθεστώς Μητσοτάκη», όπως υπογραμμίζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβερνητική γραμμή που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών βρήκε απέναντί της ένα ετερόκλητο σύνολο, αριστερών, κεντρώων, αλλά και πέραν της ΝΔ, δεξιών πολιτών και κοινωνικών παραγόντων. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγεμονεύουν όσο διατηρούν τις δικές τους δυνάμεις συσπειρωμένες (41% στις εκλογές) απέναντι σε μία κατακερματισμένη από Δεξιά και Αριστερά αντιπολίτευση που αδυνατούν να αθροίσουν τις δυνάμεις τους. Σημειώνεται ότι στην πολιτική οι συνεργασίες ενίοτε παράγουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Η Αθήνα ήταν αποτυχία προσωπική, αλλά και οικογενειακή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους βουλευτές του κόμματος. Την γενικότερη αντίληψη στο εσωτερικό της ΝΔ, ή ενός τμήματος, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος εν ολίγοις υποστήριξε ότι ο κεντρώος χώρος τον οποίο αγκάλιασε στο παρελθόν η ηγεσία εγκατέλειψε τη ΝΔ και γι’ αυτό πλέον θα πρέπει να γίνει στροφή προς τα Δεξιά. Το αν μπορεί βέβαια ο Μητσοτάκης να κάνει μία τέτοια στροφή είναι ένα ερώτημα.

Πάντως, τόσο ο κ. Μαρκόπουλος, όσο και αρκετοί ακόμη βουλευτές θα ήθελαν να δουν μία τέτοια στροφή να εκφράζεται κεντρικά από τον πρωθυπουργό σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό που πολλοί πιέζουν να γίνει.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πιο έντονος είναι ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, στην οποία τα δύο κόμματα κινούνται και επιδιώκουν να εκφράσουν πολιτικά. Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να διευρύνει την χαραμάδα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ που δημιουργήθηκε σύμφωνα με μία ανάγνωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να κόψει οποιαδήποτε συζήτηση, κάνοντας επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. Ο μεν Κασσελάκης δίνει έμφαση στη «νίκη των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» και επιμένει στην ανάγκη «διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων». Από τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν ότι «είναι ευθύνη πλέον του ΠΑΣΟΚ να μην πάμε από την γαλάζια στην πράσινη αλαζονεία». Εν ολίγοις ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί να ηγηθεί ενός αντιμητσοτακικού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μένοντας στην γραμμή που είχε χαράξει παλαιότερα ο Αλέξης Τσίπρας, επιθυμούν σύμπλευση και συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αρκετά είναι τα στελέχη που δεν παραβλέπουν ότι ένα βασικό στοιχείο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου ήταν το ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι εάν οι συσχετισμοί του πρώτου γύρου στην Αθήνα ήταν ελαφρώς διαφορετικοί και για 1000 ψήφους είχε βγει πρώτος ο Κώστας Ζαχαριάδης, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μπορεί και να ήταν διαφορετικό.

Επίθεση Ανδρουλάκη σε Κασσελάκη

Την απάντηση στην επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης εξαπολύοντας επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη και συνολικότερα της Κουμουνδούρου. «Δικαιούνται κάποιοι να πανηγυρίζουν από τη Νέα Υόρκη για τη νίκη που πετύχαμε στην Αθήνα και να λένε ότι εμείς κακώς πανηγυρίζουμε;», ρώτησε και πρόσθεσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια περιδίνηση».

Ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να εμφανιστεί σαν υπερασπιστής των συστημικών ΜΜΕ και ως μόνος εκφραστής της “προοδευτικής Aριστεράς”. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προοδευτικό να λένε κάποιοι πριν μερικούς μήνες και να ονοματίζουν τα ΜΜΕ ως βοθροκάναλα και τώρα που τους παίζουν μέρα-νύχτα όχι για πολιτικούς λόγους – για βόλτες με σκυλάκια και όλα αυτά, δεν υπάρχει αυτή η έννοια; Αυτοί που καταδίκαζαν τις δημοσκοπήσεις ως στημένες και τελικά τούς έδιναν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ό,τι πήραν; Εγώ είμαι έτοιμος να συνεργαστώ και με το προοδευτικό κέντρο και με την προοδευτική Αριστερά, όπως έκανε και ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα. Μίλησε τέλος για συμμαχίες προγραμματικές στη βάση της κοινωνίας και όχι με «τυχοδιωκτικές προσεγγίσεις».

Πάντως, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου εισαγγελέα αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα, την τραγωδία των Τεμπών. Και θα ήθελα πραγματικά να δω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων».

Σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και η διαφορετική ανάγνωση στην προοπτική της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε δημοσίως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ την δική του διαφορετική ανάγνωση κάνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Φυσικά το ερώτημα για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι εάν θα συγχωνευτούν ή κατέβουν σε ενιαίο σχήμα στις επόμενες εκλογές, όπως πρότεινε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κόψει κάθε τέτοια συζήτηση επιδιώκοντας την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ώστε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι εάν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να κινείται σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, αδιαφορώντας εάν παράπλευρη συνέπεια είναι να ευνοείται η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορούν τα δύο κόμματα, ή να έχουν την αυτονομία τους και να επιδιώκουν την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς με τις πολιτικές τους και με την αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενίοτε συνεργαζόμενα σε επιμέρους στόχους, ή να συνεχίσουν την αντιπαλότητα του 2015-2023.

Ο μεν Κασσελάκης κινείται ενωτικά, δείχνοντας αυτοπεποίθηση και απευθυνόμενος στο σύνολο του χώρου που επιθυμεί μία δύναμη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης κινείται διασπαστικά, θέλοντας να περιχαρακώσει το κόμμα του και να κερδίσει την δεύτερη θέση συνεχίζοντας την πολεμική κατά του όμορου κόμματος. Το ποια γραμμή θα επιλέξει ο κόσμος της “ευρύτερης προοδευτικής παράταξης” θα φανεί τελικά στις ευρωεκλογές.