Ο Αποστολάκης τινάζει στον αέρα τον ανασχηματισμό των πυρκαγιών (upd)
31/08/2021Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο ανασχηματισμός εξελίσσεται σε κυβερνητική κρίση μετά την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Αποστολάκης τίναξε στον αέρα τον ανασχηματισμό που είχε ως στόχο την απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την ίδρυση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποτελεσματικότερη εφεξής αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Οι εξελίξεις σχολιάστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος χαρακτήρισε κατάπτυστη την στοχοποίηση του κ. Αποστολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον ναύαρχο ε.α. ως κατώτερο των περιστάσεων. Ανακοίνωσε δε την κατάργηση του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη».
Τι απαντά η κυβέρνηση
Ο ίδιος αναφέρει ότι «προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου», προσθέτοντας ότι «μόλις χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ακόμη ότι «μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του». Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» και στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «εξαγοράς» και «αποστασίας». Καταλήγει δε, τονίζοντας ότι μετά από αυτά ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.
«Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα» σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προσθέτει δε ότι «και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του». Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Η υπαναχώρηση Αποστολάκη
Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε: «Δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα». Ακολούθως εξηγεί: «Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».
Η υπαναχώρηση του κ. Αποστολάκη εκδηλώθηκε μετά την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκε εναντίον του, αλλά και εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Πριν αναφερθούμε σ’ αυτή, όμως, αναφέρουμε πληροφορίες ότι ο απόστρατος ναύαρχος δέχθηκε πίεση να υπαναχωρήσει και από την οικογένειά του και από το περιβάλλον του, αλλά και από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Στην διαρροή περί συναίνεσης από το Μέγαρο Μαξίμου, η Κουμουνδούρου απάντησε: «αυτό δεν είναι συνεννόηση είναι εξαγορά». Ο κ. Αποστολάκης λέει ότι νιώθει εξαπατημένος τόσο σε σχέση με την διακομματική συναίνεση που δεν υπάρχει όσο και με τις αρμοδιότητες με τις οποίες θα προικιζόταν το υπουργείο που του ανετέθη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αρμοδιότητες που αρχικά του είχε υποσχεθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής εκδήλωσε την δυσαρέσκειά του με μία σκληρή διαρροή. Αναφέρει ότι ο κ. Αποστολάκης την Δευτέρα ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Πριν ανακοινώσει την υπαναχώρησή του, ο κ. Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να του πει ότι δεν είναι αποστάτης.
Τι λέει η Κουμουνδούρου
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της ΝΔ. «Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», είχαν αναφέρει οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου και είχαν καταλήξει ως εξής: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».
Σκληρή ήταν και η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης αναφέρεται στην τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του. Πανηγύριζε για την “επιτυχή” διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί “ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε” και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας.
Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης. Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους».
Μετά την υπαναχώρηση του κ. Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει στροφή 180 μοιρών αναφορικά με τη στάση του ναυάρχου ε.α. και τον επαινεί, αναφέροντας τα εξής: «Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους. Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».
Διάψευση προσδοκιών
Κατά τα άλλα, ο ανασχηματισμός, πριν ακόμα την υπαναχώρηση του κ. Αποστολάκη, είχε διαψεύσει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αφού δεν ήταν δομικός ή σαρωτικός και φυσικά δεν σηματοδοτεί την πολυδιαφημισμένη “επανεκκίνηση της κυβέρνησης”. Από το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι «ήταν ανασχηματισμός των ανοικτών μετώπων, προωθητικός και όχι τιμωρητικός, και αξιοποιεί την εμπειρία των δύο χρόνων».
Ο ανασχηματισμός σφραγίζεται από την ηχηρή απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χρεώθηκε την αποτυχία του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών την θερινή περίοδο και την ατυχή του δήλωση «και επιτελικός και πυροσβέστης». Χρεώνεται όμως και την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος τους προηγούμενους μήνες, αλλά κυρίως πληρώνει τις προστριβές του με τους επιτελικούς του Μεγάρου Μαξίμου και με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η πρώτη επιλογή ήταν να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος όμως ζήτησε και την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ. Τελικά, ο υπουργός Επικρατείας παρέμεινε στη θέση του, μοιράζοντας ουσιαστικά τις αρμοδιότητές του με τον προ καιρού αναβαθμισθέντα σε υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.
Αν και είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα ότι ο απομακρυνθείς στον προηγούμενο ανασχηματισμό από το υπουργείο Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, δεν παύει να είναι έκπληξη η επιστροφή του στην κυβέρνηση και μάλιστα στην κρίσιμη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Νίκος Χαρδαλιάς πλήρωσε ένα τμήμα του κόστους για τις πυρκαγιές, αφού μετά από ενάμιση χρόνο στην Πολιτική Προστασία, δεν έγινε υπουργός τώρα που αναβαθμίστηκε η υπηρεσία. Διασώθηκε, όμως, τοποθετούμενος υφυπουργός στο υπουργείο Άμυνας.
Υπουργείο η Πολιτική Προστασία
Η ανακοίνωση ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα, ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού, η οποία με την πάροδο της ώρας μετατράπηκε σε μπούμεραγκ για το Μέγαρο Μαξίμου. Προκειμένου να δημιουργήσει εντύπωση συναίνεσης γύρω από την Πολιτική Προστασία το Μέγαρο Μαξίμου είχε μάλιστα επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για να τους ανακοινώσει την τοποθέτηση του ναυάρχου ε.α.
Βέβαια το τηλεφώνημα έγινε μόλις 10 λεπτά πριν την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια και στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά, με την έννοια ότι ο πρωθυπουργός δεν συνεννοήθηκε μαζί τους, αλλά απλώς τους ενημέρωσε για την επιλογή του. Γι’ αυτό και η πρώτη αντίδραση της Κουμουδούρου ήταν το σχόλιο ότι «αυτό δεν είναι συναίνεση, είναι εξαγορά».
Αναμενόμενη ήταν και η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια. Τους τελευταίους μήνες ήταν συχνές οι προστριβές του με το Μέγαρο Μαξίμου για χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να είχε διαρρεύσει η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού. Εμμέσως χρεώνεται την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τις δυσκολίες στην επέκταση του εμβολιασμού, ενώ αρνητικά έχουν γράψει στο Μέγαρο Μαξίμου και ορισμένες δηλώσεις του. Ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού. Ο Χάρης Θεοχάρης αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης. Μάλιστα δεν τον πήρε καν ο πρωθυπουργός τηλέφωνο για να τον ευχαριστήσει και για να του ανακοινώσει την μετακίνησή του, τον πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Έκπληξη ήταν και η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, ενός πολιτικού από τα δεξιά του φάσματος της ΝΔ που επιπλέον συγκαταλέγεται στη σαμαρική ομάδα η οποία έτσι βγαίνει ενισχυμένη, αφού πήρε δύο ακόμη υφυπουργεία ένα με τον Σίμο Κεδίκογλου και ένα άλλο με τον Ανδρέα Κατσανιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε να μετακινηθεί της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έτσι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να την αφήσει στο υπουργείο Παιδείας. Ο ανασχηματισμός μετατράπηκε σε θρίλερ χθες με καταγγελίες για πιέσεις από εξωθεσμικά συμφέροντα. Πάντως τα τηλεφωνήματα στους υφυπουργούς άρχισαν χθες αργά τη νύχτα.