Άνω κάτω ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη συνεπιμέλεια
20/05/2021Να σβήσει τις εσωκομματικές φωτιές που άναψε στη ΝΔ το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια επιχειρεί το Μαξίμου, την ίδια ώρα, ωστόσο, εστίες εκδηλώθηκαν και στο ΚΙΝΑΛ με την ανοιχτή διαφοροποίηση Λοβέρδου. Την κατάσταση δυσκολεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία.
Μετά τις αντιδράσεις της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία δήλωσε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να το ψηφίσει, και της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία εξέφρασε σοβαρές και σε βάθος ενστάσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε νομοπαρασκευαστικές αλλαγές. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλες κατά τη διάρκεια της σημερινής, δεύτερης μέρας συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των δύο πρώην υπουργών της ΝΔ, τόνισε ότι «η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή σε ένα νομοσχέδιο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας». Η ίδια πρόσθεσε ότι «η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να ακούσει τους βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις τους». Σημείωσε δε ότι «γι’ αυτό γίνονται συζητήσεις και διορθώσεις όπου χρειάζεται».
Πυροσβεστήρας το Μαξίμου
Είναι εμφανές ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί να δοθεί συνέχεια στην αντιπαράθεση των δύο βουλευτών με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του τελευταίου, με τις οποίες απέδωσε σε «προσωπικά βιώματα» την αρνητική στάση της κας Γιαννάκου και της κας Κεφαλογιάννη.
Πήρε ωστόσο “πληρωμένη απάντηση” από τις “αμαζόνες” της ΝΔ, οι οποίες δεν του χαρίστηκαν και απάντησαν αντιπαραθέτωντας την διαδρομή τους στο κόμμα και την στάση τους σε σωρεία ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων. Από πολιτική θέση, σύμφωνη με τις αρχές της ΝΔ, και όχι από “προσωπικά βιώματα”, όπως επισήμανε η κα Κεφαλογιάννη, συμπληρώντας την έκπληξη της κας Γιαννάκου, ως παλιού μέλους του κόμματος, για την απόπειρα φίμωσης βουλευτών μέσα στη Βουλή. Νομοτεχνικές βελτιώσεις ζήτησε πάντως και ο βουλευτής της ΝΔ, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις και να εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Σήμερα δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια τέκνων, η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Επανερχόμενος πάντως, ο Κώστας Τσιάρας, αφού παράκαμψε την εναντίον του εσωκομματική κριτική, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» να υιοθετούν «μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Το “κατηγορώ” Τσίπρα
Παραλλήλως κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα» και χαρακτήρισε μέγιστη ανακρίβεια τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την εφαρμογή της Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία.
Ο Κώστας Τσιάρας σχολίασε και το “δριμύ κατηγορώ” του Αλέξη Τσίπρα για τη λειτουργία της Βουλής, προσάπτοντάς του «λαϊκισμό». Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ως «κακοποιητή της δημοκρατίας», αναφερόμενος γενικώς στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ζήτησε μάλιστα να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» πριν περάσει στο θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια των παιδιών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, με ευθύνη του πρωθυπουργού, εδώ και μήνες, «η Βουλή συνεδριάζει «χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας».
Το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια παιδιών προκαλεί όμως αναταράξεις και στο ΚΙΝΑΛ, με την Φώφη Γεννηματά να ζητά την απόσυρση του. Παραλλήλως σε πείσμα και της χθεσινής αναφοράς του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι η αντιπολίτευση ζητά «οικογενειακά Δικαστήρια», ενώ όταν κυβερνούσε δεν είχε τολμήσει να θίξει καν το θέμα, επανάφερε την πρόταση για την ίδρυσή τους.
Συνεπιμέλεια και στο ΚΙΝΑΛ
Θέμα προέκυψε όμως με τη στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει ενημερώσει το κόμμα, ήδη από τη Δευτέρα, ότι ως βουλευτής, που έθεσε με έμφαση το θέμα της συνεπιμέλειας από το 2016, κρίνει πως το νομοσχέδιο Τσιάρα κινείται προς μία βελτιωτική κατεύθυνση. Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είναι ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
Την ίδια ώρα, προφανώς με το βλέμμα στις εσωκομματικές αντιθέσεις σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές ζητούν να μην υπάρξει κομματική δέσμευση), ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. Η πρόταση αφορά το άρθρο 7 για την “Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας” και το άρθρο 13 για το “Δικαίωμα επικοινωνίας”. Πρόκειται για τα άρθρα στα οποία επικεντρώνονται κυρίως οι διαφοροποίησεις βουλευτών εντός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Απαντώντας, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε παλιότερη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες εάν δεν αρθούν τα μέτρα προστασίας στο Κοινοβούλιο για τον κορωνοϊό, και έκρινε ότι το σημερινό αίτημα δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Προεδρείο, εάν δεν πρόκειται να συμμετέχει στην ονομαστική ψηφοφορία και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η Βουλή θα συνεχίσει πάντως «να εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος», όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Κώστας Τασούλας, απαντώντας στο αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου που είχε θέσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας
Θέμα Λοβέρδου και στη ΝΔ
Θέμα Λοβέρδου δεν αντιμετωπίζει όμως μόνον το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η ΝΔ, με αφορμή τη στήριξη του βουλευτή της, Γιάννη Λοβέρδου στο νομοσχέδιο και τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για τη συνεπιμέλεια. Ο βουλευτής της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι «ο κακός σύζυγος δεν σημαίνει ότι είναι και κακός γονέας», δεν έμεινε όμως μόνον σε αυτό.
Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του πρόσθεσε ότι «μπορεί να χώρισα και να έχω πάθος εναντίον της γυναίκας μου, αλλά να μην είμαι κακός πατέρας. Αντίστροφα μπορεί μια γυναίκα να έπιασε τον άντρα της να την απατά και να την κακοποιούσε και να την έδερνε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος, αφού διερωτήθηκε «μα είναι δυνατόν να λέει ο Γιάννης Λοβέρδος ότι είναι καλός πατέρας κάποιος που ξυλοφορτώνει την γυναίκα του;», ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να δείξει τα «ανθρώπινα ανταλακλαστικά» του και να τον φέρει πίσω στη Βουλή για «να ανακαλέσει ή να τον διαγράψετε», όπως είπε. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «αν δεν ανακαλέσει, ζητώντας συγγνώμη, και η ΝΔ δεν τον διαγράψει, εάν βεβαίως δεν πράξει το πρώτο, θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής».