ΑΝΑΛΥΣΗ

Άνω κάτω το πολιτικό σύστημα από τον γάμο των ομόφυλων

Άνω κάτω το πολιτικό σύστημα από τον γάμο των ομόφυλων, Σπύρος Γκουτζάνης

Μετά από ένα διήμερο σεμινάριο στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, που έφερνε σε ομαδική ψυχοθεραπεία, το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε τον δευτερεύοντα στόχο να εκτονωθεί προσωρινά τουλάχιστον το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και να πέσουν οι τόνοι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο βασικός στόχος είναι πάντα να μειώσει τα “όχι” και τις αποχές και προς τούτο λέγεται ότι θα παρέμβει και θα κάνει συναντήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εάν σε κάτι συμφωνεί η πλειονότητα των βουλευτών είναι ότι η συμμετοχή του Άδωνη Γεωργιάδη στα σεμινάρια  για τον γάμο των ομόφυλων, με το γνωστό του “μπρίο” και τις φωνές, περισσότερο ζημιά έκανε παρά καλό. Φράσεις που ακούστηκαν ότι “Άδωνη εσύ έχεις κάνει καριέρα με φωνές”, “δεν είμαστε όλοι έτσι”, ή το sms “ο Άδωνης έχει κάνει σύμφωνο συμβίωσης με την υπουργική καρέκλα”, δίνουν το κλίμα! Δεν ξέφυγε της προσοχής η λεπτή ειρωνεία του Θανάση Δαβάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «είμαι εδώ για τυπικούς λόγους, αφού επί της ουσίας ενημερώθηκα από την ανάρτηση που έκανε στο tik tok ο Αλέξης Πατέλης».

Πάντως και οι πιο ψύχραιμοι Κωστής Χατζηδάκης και Μπρατάκος ήλθαν αρκετές φορές σε δύσκολη θέση από τις τοποθετήσεις των γαλάζιων βουλευτών, που κάθε άλλο παρά πείστηκαν για το ότι «είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματος και σηματοδοτεί αμφισβήτηση των αξιών της ελληνικής κοινωνίας». Όσο για το «ανήκουμε στην Δύση» του Άκη Σκέρτσου, απλώς προκάλεσε γέλια. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική διαδικασία επισπεύδεται και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει προς ψήφιση την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ίσως στις 26 ή στις 31 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί καθαρά υπέρ του “όχι”, μία σειρά βουλευτές: Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Στράτος Σιμόπουλος (έχει κάνει δηλώσεις και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά), Χρήστος Μπουκώρος ( η πρώτη του δήλωση ήταν κατά του γάμου, αλλά στην συνέχεια δεν επέμεινε), Βασίλης Γιόγιακας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιάννης Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Βλάσσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Άννα Καραμανλή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στο “όχι”, χωρίς να το έχουν δηλώσει ακόμη δημόσια, φέρονται μέχρι στιγμής να είναι επίσης Χαράλαμπος Αθανασίου και Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Συνολικότερα η “κατασκοπία” που εξελίσσεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, ή στην αποχή, καταμετρώνται συνολικά 56 βουλευτές. Επειδή όμως το θέμα είναι σε εξέλιξη, ο αριθμός στα “ναι”, “όχι” και αποχές αλλάζει από μέρα σε μέρα. Οι ευάλωτοι βουλευτές δέχονται τηλεφωνήματα από τους συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου, που τους εφιστά την προσοχή στην στάση που θα τηρήσουν.

Αντιδράσεις και σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Το θέμα έχει πολλές πλευρές για τους βουλευτές. Η μία είναι η πολιτική και ιδεολογική πτυχή του γάμου του ομοφύλων και τι σηματοδοτεί. Η πιο σημαντική είναι όμως ότι το θέμα ευαισθητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες, τις εκλογικές πελατείες που με την σειρά τους επηρεάζουν την στάση των βουλευτών. Μία ακόμη παράμετρος είναι οι ισορροπίες μεταξύ των βουλευτών του ίδιου κόμματος στην κάθε περιφέρεια. Επίσης μετρούν και την στάση των άλλων κομμάτων. Τέλος καθοριστική είναι και η συμπεριφορά της Εκκλησίας, όχι μόνο ως προς την γενική στάση που είναι γνωστή, αλλά και ως προς το πόσο σκληροί είναι οι κατά τόπους μητροπολίτες, ή ακόμη και οι χαμηλόβαθμοι ιερείς που απευθύνονται κάθε Κυριακή από τον άμβωνα στο κοινό.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στην κυβέρνηση. Το ζήτημα προκάλεσε ρήξη Μητσοτάκη-Σαμαρά και διχάζει συνολικά τη ΝΔ. Δημιουργεί το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί “γιατί βιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης” και ακολούθως γιατί το σήκωσε τόσο πολύ ο Αντώνης Σαμαράς. Προκαλεί όμως και απώλειες στην κυβέρνηση. Μετά την ψήφιση η κυβέρνηση θα έχει χάσει έναν υπουργό, τον Μάκη Βορίδη, έναν ακόμη υφυπουργό, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνουν στο τέλος οι Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα και Διονύσης Σταμενίτης. Το Μαξίμου φυσικά προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν “ναι”, διαφορετικά οι αποχώρηση ενός κορυφαίου υπουργού και των υφυπουργών θα σηματοδοτεί κυβερνητική κρίση.

Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται στην κυβέρνηση, καθώς τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Προβλήματα υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη βουλευτές όπως η Αθηνά Λινού, ο Αλέξανδρος Μεικόπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ακόμη και ο Παύλος Πολάκης –«αυτό δεν περνάει σε πάνω από 200 μέτρα υψόμετρο», είπε –, έχουν εκφράσει την διαφωνία τους. Η τουλάχιστον άστοχη και βιαστική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για ένα νομοσχέδιο που ακόμη δεν έχει δοθεί και που θα φέρει προς ψήφιση αντίπαλο κόμμα επιδεινώνει τα πράγματα, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ περνάει κάτω από τα ραντάρ αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο όλο θέμα και στον χειρισμό από τον Νίκο Ανδρουλάκη το κόμμα φαίνεται τριχοτομημένο. Πάντως κατά του γάμου έχουν ταχθεί οι Παναγιώτης Παρασκευαίδης (με δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, από τις οποίες πήρε αποστάσεις το ΠΑΣΟΚ) Σταύρος Μιχαηλίδης, ενώ ενδοιασμούς φέρεται να έχει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Ευαγγελία Λιακούλη, όπως και οι Φραγκίσκος Παρασύρης και Μανώλης Χνάρης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx