ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πόσο θα κοστίσει στη ΝΔ η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Πόσο θα κοστίζει στη ΝΔ η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια; Σπύρος Γκουτζάνης

Φωτιά έχει πάρει η ΝΔ μετά την προαναγγελία ότι στην συνέντευξη που θα δώσει ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ την Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου ήταν δύο εισηγήσεις, η πρώτη να μεταθέσει το ζήτημα για μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να αποφύγει το βέβαιο πολιτικό κόστος. Η δεύτερη, να το φέρει μέσα στον Φεβρουάριο με το σκεπτικό ότι αφού το θέμα έχει ανοίξει και συντηρείται από την αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ που το έχει κάνει σημαία του, να το κλείσει σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε η δεύτερη εισήγηση και το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει μέσα στον Φεβρουάριο. Το επόμενο ζήτημα είναι τι ακριβώς θα περιλαμβάνει (ειδικότερα για την τεκνοθεσία) αφού σε σημαντικό βαθμό οι ρυθμίσεις θα καθορίσουν και την στάση των βουλευτών.

Υπάρχει η σκέψη να προβλέπεται ο γάμος και η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά να αποκλείεται η τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα, κάτι που περιορίζει το θέμα στα γυναικεία ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ανοίγει το ζήτημα της ισότητας, με κίνδυνο να καταπέσει στα ελληνικά ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μία τέτοια ρύθμιση, για την οποία προειδοποιεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιτρέψει σε βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν θετικά ή έστω να απέχουν, αλλά να μην καταψηφίσουν.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που στην αρχή είχε αποκλειστεί. Ορισμένοι βουλευτές λένε ότι εάν τελικά τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας θα τους βοηθήσει, γιατί θα έχουν άλλοθι για τους ψηφοφόρους τους. Διαφορετικό είναι βέβαια το θέμα για τους υπουργούς οι οποίοι δεν θα έχουν το περιθώριο της επιλογής. Όπως είχε δηλώσει αρχικά ο Νικήτας Κακλαμάνης – στοχεύοντας τότε και στον Μάκη Βορίδη – δεν μπορεί το νομοσχέδιο να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και να βρεθούν υπουργοί που στην συνέχεια θα καταψηφίσουν, αν διαφωνούν θα πρέπει να παραιτηθούν. Στο ίδιο μήκος η σημερινή δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη, που δήλωσε πως θεωρεί αδιανόητο να παραμείνει υπουργός κάποιος που δεν ψηφίσει την ρύθμιση.

Μεταξύ των μελών του κυβερνητικού σχήματος έχουν δηλώσει, ή φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν, ο Μάκης Βορίδης, ο Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής, ενώ “προβληματισμένοι” φέρονται οι Κώστας Κυρανάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Πολλοί περισσότεροι θα είναι οι βουλευτές αν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και το Μέγαρο Μαξίμου περιοριστεί σε έμμεσες πιέσεις.

Κόστος για την κυβέρνηση 

Όποια λύση ή ελιγμό και αν αποφασίσει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα προκαλεί κόστος. Κατ’ αρχήν γιατί εμφανίζει για πρώτη φορά από το 2019 διχασμένη τη ΝΔ. Ακολούθως, γιατί θα δυσαρεστήσει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της. Το κόστος αυτό θα μετρηθεί στις ευρωεκλογές. Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι ένα ποσοστό γαλάζιων ψηφοφόρων είτε θα απέχει, είτε θα προτιμήσει κόμματα στο άκρο δεξιό φάσμα, καθώς μάλιστα οι ευρωεκλογές προσφέρονται για ψήφο διαμαρτυρίας, αφού δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση.

Τα πράγματα για τη ΝΔ γίνονται πιο δύσκολα λόγω της σκληρής στάσης που κρατά η ιεραρχία της Εκκλησίας. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και οι διαλλακτικοί, ή πιο μετριοπαθείς ιεράρχες, ακολουθούν στο συγκεκριμένο θέμα σκληρή γραμμή, καθώς ένιοι εξ’ αυτών φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο. Ο άμβωνας όμως εο γπηρεάζει τις πολιτικές πελατείες των δεξιών βουλευτών που δεν θέλουν να χάσουν ψηφοφόρους από ένα τέτοιο ζήτημα και να διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν προσδοκίες να γίνουν υπουργοί.

Την δική του μάχη ετοιμάζεται να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο βέβαια δεν τον αφορά η κομματική πειθαρχία. Όπως έπραξε και στο μεταναστευτικό, ο πρώην πρωθυπουργός θα παρέμβει, δίνοντας την ευρύτερη πολιτική και ιδεολογική διάσταση του ζητήματος, αφού όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν με τις σχετικές ρυθμίσεις αμφισβητείται η πυρηνική οικογένεια και θα είναι έκπτωση για την ελληνική κοινωνία το “γονέας 1” και “γονέας 2”.

Εν τέλει το γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ένα ζήτημα με σημαντικό πολιτικό κόστος στην παρούσα φάση και όχι μετά τις ευρωεκλογές παραμένει αναπάντητο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι