Αντεπίθεση Τσίπρα για πανδημία και οικονομία – Όσα δεν είπε στη Βουλή τα είπε σε συνέντευξη

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τη διαχείριση του κορονοϊού

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά και τη ματαίωση της συζήτησης επί της  ερώτηση που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τον διορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, αλλά και το πάγωμα όλων των «αντιλαϊκών μέτρων», με πρώτον τον Πτωχευτικό νόμο.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το νέο lockdown αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση. «Δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης. Υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει για να σωθεί ο,τιδήποτε σώζεται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ασυνεννοησία. Πρόσθεσε επίσης ότι με την παρέμβασή του δεν διεκδικεί «την καρέκλα της εξουσίας» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «διάθεση να καπηλευτεί, αλλά να βάλει πλάτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στην θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η απάντησή του ήταν ότι δεν θα άφηνε την κατάσταση να ξεφύγει, δεν θα επέτρεπε κλίμα εφησυχασμού και θα έπαιρνε  μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που τον ξεπερνούσε η κρίση, υπαινισσόμενος ότι αυτό συνέβη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα κουνούσε το δάχτυλο στους πολίτες και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τι ζήτησε ο Τσίπρας  

«Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Θα το έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων και θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να παγώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές, των “μεταρρυθμίσεων”, για τις οποίες είπε ότι βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη αναστολής του πτωχευτικού νόμου.

Στην ερώτηση αν είναι αρκετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την στήριξη της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι αφού η κυβέρνηση έλεγε πως είναι επαρκή τα μέτρα τα οποία οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση πάνω από 10% και σε απώλεια εισοδήματος πάνω από 4 δισ. ευρώ, ο καθένας μπορεί να καταλάβει «που θα οδηγηθούμε τώρα». Ειδικά για τις ενισχύσεις προς τους εργαζόμενους είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λέει μισές αλήθειες» και ότι οι πολίτες θα πάνε να πάρουν ενίσχυση 800 ευρώ, αλλά θα βρουν 640. Σχολίασε ιδιαίτερα μάλιστα, ότι αυτά δεν θα τα λάβουν τώρα που τα χρειάζονται, αλλά λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό επιχείρημα πως αν τα είχαμε δώσει όλα στο πρώτο κύμα, τώρα τι θα δίναμε, είπε μεν ότι ακούγεται «λογικό», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν είχε ενισχυθεί επαρκώς η οικονομία στην πρώτη φάση, δεν θα είχαμε αυτή την ύφεση και αυτή την ανάγκη στήριξης των ανέργων τώρα». Σημείωσε τέλος, ότι υπάρχει το “μαξιλάρι” που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ, τα οποία δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση.

Εργαλειοποίηση επιστημόνων 

Για τα υγειονομικά μέτρα τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης «δεν είναι ικανοποιητική και για αυτόν τον λόγο το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του». Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το ότι η χώρα υστερεί στη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ, τονίζοντας ότι από την αρχή «δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός και δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια εργαστήρια».

Σε ό,τι αφορά πάντως την ερώτηση για τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τον λόγο πήρε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για «την επιχείρηση εργαλειοποίησης των επιστημόνων και της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση». Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και σχολίασε ότι είναι γνωστό πως σε μια σειρά θεμάτων «οι προτάσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν».

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε ιδιαιτέρως και την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο ίδιος σέβεται τους επιστήμονες και δεν τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα. «Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς» είπε χαρακτηριστικά. Έκλεισε πάντως την συνέντευξη, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει τώρα «είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, η ενημέρωση των πολιτών και η αλληλεγγύη».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης, για σήμερα,  συζήτησης στη Βουλή της ερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Την ματαίωση της συζήτησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, υποστηρίζοντας ότι μετά την απόφαση για lockdown «δεν παρέλκει». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επέκρινε τον πρωθυπουργό, ότι μετά την αποτυχία του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βάζει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η δημοκρατία δεν θα μπει σε καραντίνα, όσο και αν αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη».

Στον Αλέξη Τσίπρα και σε όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου απάντησε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, λέγοντας ότι εμφανίστηκε αδιάβαστος σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ο Στέλιος Πέτσας είπε επίσης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν βαθιά διχαστικός και προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή, όπου «θα έχει την ευκαιρία (ο Τσίπρας) να διαγράψει τη σημερινή διχαστική και ασυνάρτητη παρουσία του με μία υπεύθυνη, ελπίζουμε, στάση». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι