ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιπαράθεση “δύο κόσμων” στο debate Μακρόν-Λεπέν

Αντιπαράθεση δύο κόσμων στο debate Μακρόν-Λεπέν

Πλήρης διάσταση απόψεων καταγράφηκε στο debate Μακρόν-Λεπέν, χθες το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση, ενόψει της τελικής αναμέτρησης των δύο υποψηφίων για την Προεδρία, την προσεχή Κυριακή. Από την αντιπαράθεση προέκυψε με σαφήνεια η διαφωνία για την πολιτική της Γαλλίας στην ΕΕ, τις σχέσεις με τη Ρωσία, την πολιτική για την κλιματική αλλαγή, αλλά και σειρά εσωτερικών θεμάτων, όπως η πολιτική ενέργειας, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και η διαχείριση της πανδημίας. To ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις νέες δημοσκοπήσεις, τις τελευταίες πριν το άνοιγμα της κάλπης, για την επίδραση που είχε η τηλεμαχία.

Άμεση μέτρηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV που έγινε τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω, έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την Λεπέν την οποία το 39% βρήκε πιό πειστική στο debate.

Η τηλεμαχία Μακρόν-Λεπέν είχε ένταση και προσωπικές αιχμές μεταξύ των δύο, με τον Μακρόν να την κατηγορεί ότι έχει πάρει δάνειο από ρωσική τράπεζα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου και για αυτό ακολουθεί φιλορωσική πολιτική, ενώ έχει δηλώσει πως αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η Λεπέν δεν διέψευσε το δάνειο που πήρε το κόμμα της από ρωσική τράπεζα επειδή όπως είπε δεν μπορούσε να δανειστεί από γαλλική τράπεζα και το δάνειο το αποπληρώνει κανονικά. Ο Μακρόν της απάντησε ότι έχει σχέση εξάρτησης με τη Ρωσία, σχέση δανειοδοτούμενου-τραπεζίτη όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτενείς είναι οι αναφορές στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Για την ΕΕ, η Λεπέν επέμεινε ότι δεν θα ζητήσει έξοδο της Γαλλίας, όπως έγινε με τη Βρετανία, αλλά θα προωθήσει μεταρρύθμιση για την Ευρώπη των Εθνών, όπως είπε, κάτι που προκάλεσε την έντονη επίθεση από τον Μακρόν προς το πρόσωπό της, για ανειλικρίνεια. Και στο θέμα επιρροής της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή, ο μεν Μακρόν επέμεινε στην πολιτική που έχει ακολουθήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια στην Προεδρία, ενώ η Λεπέν έκανε αναδρομή στο αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας, στις σχέσεις με τις γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία σε ηλικία μεταξύ 60 και 62 ετών, σημειώνοντας όμως ότι θα απαιτούνται 40 με 42 έτη εργασίας. Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα». Η Λεπέν κατέκρινε επίσης τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Πανδημία και εμβόλια Sputnik

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο». «Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας καταλόγισε στην αντίπαλό του «κλιματοσκεπτικισμό» ενώ μιλώντας γενικά για το πρόγραμμά της τόνισε ότι διακρίνεται από έλλειψη στοιχειώδους συνοχής. «Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», είπε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι σκοπεύει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Ανανεώσιμη και πυρηνική ενέργεια

Η Λεπέν από πλευράς της αποδοκίμασε “την τιμωρητική οικολογία” που όπως είπε ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα. «Αυτή η τιμωρητική οικολογία, είναι άχρηστη», είπε η Λεπέν σημειώνοντας ότι πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι διακοπτόμενες, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, που δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια».

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλόγισε στην Λεπέν «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική» ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει να κάνει ταυτόχρονα επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές.

Η μάχη της “μαντίλας”

Τεράστιο χάσμα απόψεων ανεδείχθη και για το ζήτημα της μετανάστευσης και το λεγόμενο ζήτημα της “μαντίλας”. Η Μαρίν Λεπέν είπε πως θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και, προς τον σκοπό αυτό, θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία. Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

Ως προς το λεγόμενο ζήτημα της “μαντίλας” η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους. Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν εφαρμόσει αυτά που λέει, θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

«Δεν παλεύω ενάντια στην ισλαμική θρησκεία, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία», επέμεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών». Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η ακροδεξιά υποψήφια «από την μαντίλα κατέληξε να περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι