ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Από τι εξαρτά ο Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές

Από τι εξαρτά ο Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την κοινωνική πολιτική που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλή ιδέα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ο κ. Μητσοτάκης εξήλθε από την συζήτηση σαν πολυτραυματίας καθώς δέχθηκε τα πυρά από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος και όχι μόνο για τα κοινωνικά θέματα, αλλά για το σύνολο της πολιτικής του στην οικονομία, τα εξωτερικά θέματα, την Novartis, τα θέματα ελευθερίας του Τύπου, την ακρίβεια, τα αναδρομικά των συνταξιούχων όπου τον κατηγόρησαν για εξαπάτηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο ετέθη από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί ότι με τα «ήξεις αφήξεις είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επανέφερε το θέμα της απλής αναλογικής λέγοντας ότι αστάθεια δημιουργεί μόνο το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό αναζωπύρωσε την σεναριολογία ότι θέλει σκοπίμως να έχει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και της εξάντλησης της τετραετίας και παράλληλα ότι σκέπτεται την αλλαγή του εκλογικού νόμου -που είχε αποκλείσει παλαιότερα-, ώστε στην δεύτερη αναμέτρηση να προκύψει κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο εκτός εάν διαπιστώσει ότι δεν τις κερδίζει, αν και υπάρχουν πάντα οι πληροφορίες ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες τον πιέζουν να εξαντλήσει την τετραετία. Στην περίπτωση που τελικά δεν πάει σε πρόωρες εκλογές κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός εκτεταμένου ριζικού ανασχηματισμού.

Κατά την χθεσινή συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε με έμφαση το βασικό του αφήγημα της επιτυχημένης διακυβέρνησης και της αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων σε αντιπαραβολή με το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Είναι όμως εμφανές ότι το αφήγημα έχει φθαρεί πλέον από την συνεχή χρήση και κυρίως μοιάζει επουσιώδες γιατί δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας που έχει ενσκήψει και την οποία η κυβέρνησή του αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Στην τριτολογία του αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας αποδίδοντάς το στις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες και αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η επιμονή στο βασικό αφήγημα δείχνει και την αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό επιτελείο.

Μητσοτάκης εν μέσω επικρίσεων

Στην δευτερολογία του αγνόησε τους αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επιχείρησε να μετατρέψει την συζήτηση σε μία προεκλογικού τύπου προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι για τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι σαφής η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να αναζωπυρώσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο επαναφέροντας όχι τόσο τα όσα έγιναν σε εκείνη την δύσκολη περίοδο αλλά την ενοχοποίηση που στην συνέχεια δημιούργησαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Ο στόχος είναι προφανής να καταστήσει εκ προοιμίου αναξιόπιστο τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει η καταφυγή του κ. Μητσοτάκη είναι η προστασία από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε την εμμονή του στον νεοφιλελευθερισμό με μία ιδεολογικού τύπου αναφορά που διέκρινε τον λαό από τους πολίτες και τα άτομα.

Το κύριο βάρος της αποδόμησης της «κοινωνική και φιλεργατικής πολιτικής της ΝΔ» το σήκωσε όπως ήταν αναμενόμενο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εν ολίγοις του καταλόγισε ότι ακόμη και οι ενισχύσεις που δίνει με επιδόματα στους εργαζόμενους αφενός δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα διαβίωσης σε συνθήκες ακρίβειας ενώ στην πραγματικότητα απευθύνονται στους εργοδότες. Υπογράμμισε την αντεργατική νομοθεσία της ΝΔ και την «εκκαθάριση προς όφελος των επιχειρηματιών των εκκρεμοτήτων που είχαν μείνει από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του στα εθνικά θέματα και επικαλέστηκε τον Ερντογάν για να προβάλλει ότι «αν είναι επιζήμια η πολιτική μου στα εθνικά θέματα τότε γιατί ο Ερντογάν ζητά να μην με ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του προσπάθησε να αποφύγει την ατζέντα του αντιπάλου και την συζήτηση για το 2015, υπερασπίστηκε στο ελάχιστο αναγκαίο τα πεπραγμένα του και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την επίκληση του 2015 επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε την διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές, υποστήριξε ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και έθεσε επιτακτικά το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ: «όποιος θέλει μία κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική και όχι μόνο προοδευτική περιμένω να αποκλείσει κάθε συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο Μιχάλης Κατρίνης πάντως κράτησε αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ -για την οποία είπε ότι όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο- όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο επανέλαβε τις αιτιάσεις για το 2015 ενώ παρουσίασε την κοινωνική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx