Από τη συλλογική επιτυχία στην πολιτική αντιπαράθεση
03/08/2020Στην πολιτική αντιπαράθεση περνά πλέον ο δημόσιος λόγος σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας πίσω του το κλίμα συλλογικής επιτυχίας. Η αντιπολίτευση επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ληφθούν ειδικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ‘Αρμιν Λάσετ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της πανδημίας, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη αντιμετώπισή της.
Στις δηλώσεις που έγινα κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό», τονίζοντας εμμέσως ότι είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Αντιπαράθεση με Τσίπρα και ΚΙΝΑΛ
Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε μάλιστα αυτό, ως πρωτεύον ζήτημα, και το επανέλαβε όταν ρωτήθηκε, εάν το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα, την επαναφορά μέτρων, όπως η αποστολή μηνύματος τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδες, ή την επιβολή τοπικών lockdown, όπως συνέβη στον Εχίνο της Ξάνθης. Επιμένοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των κρουσμάτων «να μην μεταφραστεί σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» συμπλήρωσε ότι, εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες φυσικά και «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί».
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εντείνει την κριτική της στα κυβερνητικά μέτρα, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για την αύξηση των κρουσμάτων. Μετά τις δηλώσεις Σκουρλέτη, ότι θα προτιμούσε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντί για πρόστιμα να μοιράζουν δωρεάν μάσκες, σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Facebook, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαδοχικά λάθη και «αλλοπρόσαλλη πολιτική» στη διαχείριση του κορωνοϊού.
«Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι υιοθετήθηκαν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου, αντί να απαιτηθεί εξαρχής το υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως στον Προμαχώνα. Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική και στην αύξηση πληρότητας στα πλοία από 65% σε 80%, και μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, την ώρα που ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα. Δηλαδή, περίπου 40 περισσότερα από όσα είχαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «προκλητικό» το να επικαλείται η κυβέρνηση, μετά από αυτά, την ατομική ευθύνη και την κατηγορεί ότι «αντί να πατήσει πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσει με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκε με μόνη πυξίδα τη πολιτική σκοπιμότητα». Σχολιάζει τέλος ότι «είναι τουλάχιστον ανήθικη η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών».
Με το βλέμμα στις ΜΕΘ
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του καταλόγισε «ανευθυνότητα, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό», καλώντας τον να κατανοήσει ότι «η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων». Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν όμως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «το πλεονέκτημα του Απριλίου για τη χώρα κινδυνεύει να χαθεί». Χαρακτηρίζει μάλιστα ως «μπαλώματα» την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα καταστρώματα των πλοίων, ένα πρόσθετο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για την αύξηση της πληρότητας.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Μετρό και τις αστικές συγκοινωνίες, για την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, την απάντηση την έδωσε ο υπουργός Μεταφορών. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είπε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι το Υπουργείο άκουσε «τα δικαιολογημένα και λογικά παράπονα αρκετών πολιτών» και προχώρησε σε τροποποιήσεις, αυξάνοντας την πυκνότητα των δρομολογίων. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε πως θα κυκλοφορούμε με άδεια λεωφορεία ή συρμούς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει και σε δημοσιεύματα που αναφέρουν διάσταση απόψεων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και για απόσυρση του Σωτήρη Τσιόδρα από το προσκήνιο. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι ο κ. Τσιόδρας παραμένει επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει, με τακτικότητα, σε όλες τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.
Τόνισε τέλος, ότι η κυβέρνηση θα ξαναδεί το θέμα της πληρότητας στα πλοία, εάν συντρέξουν λόγοι, και απέκλεισε το ενδεχόμενο καθημερινής ενημέρωσης, όπως την περίοδο του lockdown. Συμπλήρωσε όμως, ότι αν καταγραφεί πίεση στο Σύστημα Υγείας, με αύξηση των εισαγομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, «τότε η κυβέρνηση θα χτυπήσει ακόμη μεγαλύτερη καμπάνα κινδύνου». Πριν από λίγο πάντως, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα (οκτώ από τα οποία εισαγόμενα) και άλλους δύο θανάτους που ανεβάζουν στους 210 τον συνολικό αριθμό των σχετιζόμενων με την Covid-19 νεκρών.