Από τη Σύνοδο Κορυφής το τηλέφωνο Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Από τη Σύνοδο Κορυφής το τηλέφωνο Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη από την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Μάλιστα ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα μετέχει σε αυτήν, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη κρίνεται σημαντική, καθώς θα γίνει ανήμερα της εθνικής εορτής και της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η συνομιλία είναι όμως και η πρώτη των δύο ηγετών και  γίνεται σε μια περίοδο κινητικότητας στα εθνικά μας θέματα, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα αντίστοιχη επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ”, το οποίο είναι ελλιμενισμένο στη Βάση της Σούδας. Από εκεί, ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που έκανε μετά την ξενάγηση, εστίασε στους «αξιακούς δεσμούς» που συνδέουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Τηλεφώνημα με σημασία 

Παραλλήλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για «το πολύ θερμό μήνυμα με το οποίο ο ίδιος χαιρέτησε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης». Ένα μήνυμα που εστάλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Η συνομιλία Μπάιντεν-Μητσοτάκη δεν θα περιοριστεί βέβαια στις ευχές για την εθνική επέτειο. Τα ανοιχτά θέματα στην περιοχή είναι πολλά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν (στον βαθμό που επηρεάζουν) τις ευρωτουρκικές και η Τουρκία, όπως τόνισε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι μεν μια χώρα που προκαλεί προβλήματα, αλλά πρέπει να παραμείνει σε ευρωατλαντική τροχιά.

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε, ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε λύσεις». Στο ίδιο πνεύμα ήταν πάνω κάτω και η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, την οποία εξέτασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ και θα συζητήσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανήμερα της τηλεσυνόδου Κορυφής.

Και στη Σύνοδο Κορυφής ο Μπάιντεν

Σε αυτήν την Σύνοδο θα μετέχει και ο Μπάιντεν, μετά από πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ, καθώς είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν την αναθέρμανση των σχέσεών τους, μετά από την δύσκολη περίοδο της  διακυβέρνησης Τραμπ. «Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον @POTUS στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα» έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι είναι «ώρα να οικοδομήσουμε ξανά τη διατλαντική συμμαχία». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν τον Απρίλιο του 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Είχε προηγηθεί, το 2001, η συμμετοχή του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Ου. Μπους στη Σύνοδο που έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, εκτός από τα γνωστά θέματα της Τουρκίας και των εμβολίων, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Ρωσία και η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ. την ίδια ώρα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα  συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη βούληση των δύο πλευρών για την αναθέρμανση των σχέσεών τους.

Η συνεργασία Ουάσιγκτον-Βρυξελλών στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής είναι μέσα σε αυτά, ο Μπάιντεν θα συζητήσει όμως και το θέμα της εμπορικής συμφωνίας με τον λευκό οίκο να κάνει λόγο για την «μεγαλύτερη εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο». Στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου είναι επίσης τα ζητήματα σχετικά με τη Ρωσία και την Κίνα, η διαχείριση των οποίων από τους Αμερικανούς, προκαλούν τριβές, οι οποίες ειδικά για τη Γερμανία είναι οξύτερες. Ήδη ο Μπλίνκεν έστειλε, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το μήνυμά του στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό Nord Stream 2 ως μια πολύ κακή ιδέα και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι