Βαριά σκιά στη σχέση Λεπέν-Μπαρντελά: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του RN
09/07/2024Η 56χρονη Μαρίν Λεπέν και ο 28χρονος προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά, σκόνταψαν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, με το ακροδεξιό κόμμα τους τον Εθνικό Συναγερμό να καταλαμβάνει μόνον 143 έδρες επί συνόλου 577, πίσω από το Αριστερό Μέτωπο και τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Καθώς η Ακροδεξιά της Γαλλίας προσπαθεί να χωνέψει το αποτέλεσμα της Κυριακής, έχουν αρχίσει οι εσωκομματικές μαχαιριές και το ερώτημα είναι πόσο ψηλά θα φθάσουν. Επί μήνες, οι επικριτές του Jordan Bardella στο RN του εύχονταν μόνο ένα πράγμα, να μην τα καταφέρει στις βουλευτικές εκλογές. Και το έκανε: Απέτυχε. Το πρόβλημα όμως πάει και στην Λεπέν.
Στα 28 του χρόνια, ο άνθρωπος που ονειρευόταν να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που απογοητεύτηκε. Ως πρόεδρος του RN, είναι ο βασικός υπεύθυνος για την αποτυχία της 7ης Ιουλίου, σημειώνει η Le Monde. Σε δήλωση που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας, σημείωσε γενικώς: «Πάντα κάνουμε λάθη, ναι και εγώ έχω κάνει. (…) Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου τόσο στη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές όσο και στη χθεσινή ήττα».
Πάει ο διευθυντής της Λεπέν
Ωστόσο, δεν ήταν ο Μπαρντελά που πλήρωσε το τίμημα για αυτά τα λάθη, αλλά ο γενικός διευθυντής του κόμματος: Ο Gilles Pennelle, νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής, υπέβαλε την παραίτησή του χθες το βράδυ. Εάν η νίκη «αναβληθεί», σύμφωνα με τον όρο της Μαρίν Λεπέν, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» δήλωσε. Και έτσι κλείνει το κεφάλαιο των ευθυνών;
Τα στελέχη του Εθνικού Συναγερμού παρακολουθούν με ανησυχία την συζήτηση και τις αιχμές μέσα στο κόμμα, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση για το επόμενο εκλογικό ραντεβού, την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων το 2027.
Το ερώτημα που υποφώσκει είναι ποιος θα οδηγήσει τις δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις της Γαλλίας στη μάχη για την προεδρία της χώρας σε τρία χρόνια – ή ακόμα νωρίτερα εάν ο Macron αποφασίσει να εγκαταλείψει την εξουσία πριν από το τέλος της θητείας του.
Ενώ Λεπέν και Μπαρνελά φρόντισαν να δείξουν ενότητα δημόσια, η νεολαία του κόμματος βλέπει την παρουσία της Λεπέν προβληματική. Ο Μπαρντελά, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Λεπέν είναι ο «φυσικός υποψήφιος» για την προεδρία και ότι δεν θα είναι ο «Εμανουέλ Μακρόν της Μαρίν Λεπέν» – αναφερόμενος στο πώς ο πρόεδρος Μακρόν στράφηκε εναντίον του ευεργέτη του, τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πριν εισβάλει στην προεδρία το 2017.
Ερωτηθείς ο Jean-Lin Lacapelle, δεξί χέρι της Le Pen, αναφορικά με το ενδεχόμενο διάσπασης είπε: «Αποκλείεται. Το γεγονός είναι ότι ένα εισιτήριο εξουσίας κερδίζεται μαζί». Ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες και όπως γράφει το Politico, νυν και πρώην στελέχη του κόμματος, καθώς και σύμμαχοι και των δύο ακροδεξιών ηγετών, δεν φαίνονται τόσο σίγουροι, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό brand του Bardella έχει ευρύτερη απήχηση από αυτό της Le Pen.
Θα περιμένει ο Μπαρντελά;
Το πραγματικό ερώτημα, είναι αν ο Μπαρντελά θα περιμένει την τέταρτη υποψηφιότητα της Λεπέν για την προεδρία ή θα επιταχύνει το ρολόι οργανώνοντας ένα εσωτερικό πραξικόπημα ή αποχωρώντας από τον Εθνικό Συναγερμό για να σχηματίσει το δικό του κόμμα, όπως έκανε ο Μακρόν.
Υπάρχει βέβαια και το ιδανικό σενάριο, η Λεπέν να πάρει την προεδρία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας και ο Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός, ένας δευτερεύων ρόλος για τον φιλόδοξο ακροδεξιό. Επί του παρόντος, ο Μπαρντελά ως επικεφαλής της νεοσύστατης ευρωβουλευτικής ομάδας των Γάλλων ακροδεξιών με τους ευρωβουλευτές του Όρμπαν και την Λατινοπούλου, θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής στην ΕΕ.
Και στο βάθος η σκιά του Πούτιν
Όμως, ο Μπαρντελά δεν ήταν στη γραμμή της Λεπέν και του Ορμπάν υπέρ του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Σε κρίσιμες καμπές μάλιστα πήρε αποστάσεις. Μιλώντας στην εφημερίδα l’Opinion τον Φεβρουάριο του 2023, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός είχε δείξει «συλλογική αφέλεια σχετικά με τις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν».
Το σχόλιο σόκαρε πολλούς ανθρώπους σε ένα κόμμα που οφείλει την οικονομική του επιβίωση εν μέρει σε ένα δάνειο του Κρεμλίνου για 9 εκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα στελέχη της Λεπέν έχουν κάνει χάρες στον Πούτιν, πότε ως παρατηρητές για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ρωσία και πότε ως παρατηρητές στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας. Για το θέμα του δανείου, η Λεπέν μαζί με άλλα 27 μέλη του Εθνικού Συναγερμού δικάζονται στις 30 Σεπτεμβρίου με κατηγορίες για αδήλωτα πολιτικά χρήματα. Η δίκη αυτή μπορεί να αποτελέσει καμπή για την συνοχή της Ακροδεξιάς, σημειώνει η Le Figaro.
Τέσσερις ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Μόσχα ανταπέδωσε στη Λεπέν την υποστήριξη που έχει πάρει από την αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς: «Ο λαός της Γαλλίας επιδιώκει μια (με την Λεπέν) εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα και ένα διάλειμμα από την υπαγόρευση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν
Ο πρόεδρος Μακρόν διατήρησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Γκαμπριέλ Ατάλ, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η νέα Εθνοσυνέλευση θα συγκροτηθεί σε Σώμα στις 18 Ιουλίου και κατόπιν ο Γάλλος πρόεδρος θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Αριστεράς για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Είναι αμφίβολο εάν θα είναι o Μελανσόν, καθώς αντικατοπτρίζει την πιό ακραία εκδοχή και η σύγκλιση με το Κέντρο του Μακρόν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.
Μπορεί όμως να επιλεγεί ένα τρίτο πρόσωπο, από τον χώρο των Πράσινων ή των Σοσιαλιστών, (είναι ενδεικτικό πως παίζει και το όνομα του Ολάντ) που θα μπορούσε να συγκεράσει τις επιμέρους θέσεις και να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας.