ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ατάλ – Στην ευρωομάδα του Όρμπαν η Λεπέν

Παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ατάλ - Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Μακρόν,

Η συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, 168 έδρες η Ensemble προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και 143 η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 45 βουλευτές, 15 άλλοι υποψήφιοι της Δεξιάς και 13 άλλοι υποψήφιοι της Αριστεράς. Οι έδρες της Εθνοσυνέλευσης είναι 577.

Στον χώρο της Αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές. Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε Σώμα η Εθνοσυνέλευση στις 18 Ιουλίου, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο, και καθώς η Γαλλία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορεί να μην έχει κυβέρνηση, ακόμα και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Στον Μακρόν ο Ατάλ

Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ για την υποβολή της παραίτησής του όπως προανήγγειλε από χθες το βράδυ. Από τα Ηλύσια Πεδία ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση.

Καθώς η συμμαχία του Μακρόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πάνω από την άκρα δεξιά, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε την πανωλεθρία που προέβλεπαν ειδήμονες μεν, όμως η συνέχεια αναγγέλλεται περίπλοκη – στο εσωτερικό, στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό, καθώς και σε διεθνές επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, το στρατόπεδο των μακρονιστών, το οποίο διέθετε σχετική πλειοψηφία 250 εδρών στη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία, υπέστη μεγάλη μείωση της ισχύος του. Κι ο αρχηγός του, ο οποίος απολάμβανε αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2017 εξουσία στην πράξη αναμφισβήτητη, απώλεσε την αύρα του.

Το φλέγον ερώτημα που προκύπτει στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, όπου το αριστερό μπλοκ βγήκε πρώτο, αλλά μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την εξουσία χωρίς καμία αμφισβήτησης είναι τί θα γίνει τώρα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που αναμένονται στον απόηχο των εκλογών; Μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε θεσμικό αδιέξοδο; Και τί θέλει ο πρόεδρος Μακρόν;

Ο Μακρόν, που θύμιζε λίγο καιρό πριν από την επανεκλογή του το 2022 ότι η Γαλλία δεν έχει «κοινοβουλευτικό σύστημα», θα χρειαστεί στο εξής να συνθέτει με πολιτικούς αντιπάλους του, χωρίς τους οποίους δεν θα είναι εφικτή καμιά πλειοψηφία, ούτε καν σχετική. Μολαταύτα, ήταν αισθητή μια κάποια ανακούφιση στο προεδρικό στρατόπεδο. «Η κεντρώα παράταξη είναι ακόμη όντως ζωντανή», εξηγούσαν πηγές στο περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, τονίζοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται «σύνεση» στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.

H Αριστερά περιμένει εντολή

Αντίθετα με όσα λογάριαζε το Ελιζέ, η γαλλική Αριστερά δεν διχάστηκε, τουλάχιστον όσο πλησίαζαν οι εκλογές, απεναντίας αποδείχθηκε συσπειρωμένη, υπό το λάβαρο του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποσχόταν να δώσει αγώνα εναντίον των «άκρων» όταν εκλεγόταν το 2017, βλέπει τη δεύτερη και τελευταία πενταετία του να σπιλώνεται από την ιστορική άνοδο της άκρας δεξιάς (από 134 ως 152 έδρες). Θα στραφούν οι μακρονιστές στην αριστερά, η οποία διεκδικεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά δεν έπαψε να τους επιτίθεται κατά τη διάρκεια των εκστρατειών ενόψει ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών;

O Εμανουέλ Μακρόν «θα πρέπει σήμερα να καλέσει επίσημα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να του δώσει το όνομα του πρωθυπουργού», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, στο RTL τη Δευτέρα. «Θα το κάνει; Δεν θα το κάνει; Καθώς αυτός ο πρόεδρος είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις, θα δούμε, αλλά αυτή είναι η θεσμική λογική», είπε.

Όροι για συγκατοίκηση

Το προεδρικό στρατόπεδο θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας πλειοψηφίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Διαμηνύοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, παράταξη ενταγμένη στη συμμαχία της γαλλικής αριστεράς), ο κ. Μελανσόν, προκαλεί απέχθεια στους κεντρώους. Η παράταξή του έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από μερίδα του γαλλικού πολιτικού σκηνικού πως φλερτάρει με τον «αντισημιτισμό».

Οι γκολιστές δεξιοί, το κόμμα les Républicains (LR), φάνηκαν να βροντάνε την πόρτα στο ενδεχόμενο συμμαχίας με τους μακρονιστές. «Για εμάς δεν θα υπάρξει ούτε συμμαχία, ούτε συμβιβασμός», συνόψισε ο Λοράν Βοκιέ, μορφή της παράταξης.

Οι χθεσινές εκλογές ενδέχεται εξάλλου να αποδυναμώσουν τον αρχηγό του γαλλικού κράτους στη διεθνή σκηνή. Οι επιδόσεις της άκρας δεξιάς στον πρώτο γύρο έβαλαν τη Γαλλία κάτω από το φως των προβολέων, με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην κρύβουν την ανησυχία τους, άλλες όμως, όπως αυτή της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι, να εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους, σε μια ΕΕ στην οποία θα προεδρεύει ως τον Δεκέμβριο ο Ούγγρος δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Από την πλευρά της, η Μόσχα συνεχάρη ανοικτά την άκρα δεξιά μετά τις επιδόσεις της στον πρώτο γύρο.

Στην ευρωομάδα Όρμπαν η Λεπέν

Οι Πατριώτες για την Ευρώπη δημιούργησαν σήμερα την πολιτική τους ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο η οποία αποτελείται από 84 βουλευτές που προέρχονται από 12 χώρες. Μεταξύ αυτών το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ο Ζορντάν Μπαρντελά (Rassemblement National, Γαλλία) εξελέγη πρόεδρος της πολιτικής ομάδας.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά σημείωσε ότι «οι Πατριώτες για την Ευρώπη» αντιπροσωπεύουν την ελπίδα για τα δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στα ευρωπαϊκά έθνη που εκτιμούν την ταυτότητά τους, την κυριαρχία και την ελευθερία τους. Ως πατριωτικές δυνάμεις, θα συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε τους θεσμούς μας και να επαναπροσανατολίσουμε τις πολιτικές για να υπηρετήσουμε τα έθνη και τους λαούς μας».

Η πολιτική ομάδα αποτελείται από τα εξής κόμματα:

– Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National- Γαλλία): 30 ευρωβουλευτές

– Fidesz και Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Ουγγαρία): 11 ευρωβουλευτές

– Λέγκα (Ιταλία): 8 ευρωβουλευτές

– ANO (Τσεχία): 7 ευρωβουλευτές

– Oath and Motorists (Τσεχία): 2 ευρωβουλευτές

– FPÖ (Αυστρία): 6 ευρωβουλευτές

– PVV (Ολλανδία): 6 ευρωβουλευτές

– VOX (Ισπανία): 6 ευρωβουλευτές

– Vlaams Belang (Φλάνδρα, Βέλγιο): 3 ευρωβουλευτές

– CHEGA (Πορτογαλία): 2 ευρωβουλευτές

– Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (Δανία): 1 ευρωβουλευτής

– Φωνή Λογικής (Ελλάδα): 1 ευρωβουλευτής

– Πρώτη Λετονία (Λετονία): 1 ευρωβουλευτής

Σε έναν πρώτο απολογισμό των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα της Εθνικής Συσπείρωσης παρά της υψηλές προσδοκίες του πρώτου γύρου των εκλογών προχώρησε ο επικεφαλής της στις βουλευτικές εκλογές, Ζορντάν Μπαρντελά ενώ προειδοποίησε ότι οι υποψήφιοι που δεν «συμμορφώθηκαν» με τη γραμμή του κόμματος, θα αποπεμφθούν.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά σχολίασε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γενικών εκλογών όπου η Εθνική Συσπείρωση (RN), τελικά κέρδισε συνολικά 125 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση και τις 17 έδρες των Ρεπουμπλικανών του Έρικ Σιοτί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Ζορντάν Μπαρντελά «ανέλαβε» τη Δευτέρα «μερίδιο ευθύνης» στην «ήττα» του RN, λέγοντας «πάντα κάνουμε λάθη, τα έκανα και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου τόσο για τη νίκη στις ευρωεκλογές όσο και για τη χθεσινή ήττα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι κάποιοι από τους υποψηφίους της εθνικής Συσπείρωσης προέβησαν σε ρατσιστικές, ή συνωμοσιολογικές δηλώσεις, ο Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι «πιθανότατα θα πρέπει να εξετάσουμε την εκλογή στην Εθνοσυνέλευση αυτών των υποψηφίων». Άνθρωποι που έχουν πει πράγματα που δεν συνάδουν με το όραμά μου, με αυτά που πρεσβεύουμε, με την πολιτική γραμμή που κουβαλάω, δεν θα συμμετάσχουν», επανέλαβε, λέγοντας ότι είναι «ένα-δύο άτομα».

Ανακούφιση Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για το γεγονός ότι η Βρετανία και η Γαλλία επέλεξαν «την απόρριψη της άκρας δεξιάς» και τη σθεναρή δέσμευση υπέρ μιας κοινωνικής αριστεράς. «Αυτή την εβδομάδα, δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο τον οποίο πήρε η Ισπανία πριν από έναν χρόνο», έκρινε ο κ. Σάντσεθ μέσω X, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στη Γαλλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Χαιρετισμός Λούλα

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε από τους πρώτους «τον θρίαμβο έναντι του εξτρεμισμού» και την «ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων» στη Γαλλία, αφού η αριστερά απέτρεψε την επικράτηση της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. «(Είμαι) πολύ ευτυχής για αυτή την επίδειξη του μεγαλείου και της ωριμότητας των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που ενώθηκαν εναντίον του εξτρεμισμού», σχολίασε ο βετεράνος της βραζιλιάνικης πολιτικής μέσω X.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι