ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτογκόλ βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας το ελληνογαλλικό Σύμφωνο

Αυτογκόλ βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας το ελληνογαλλικό Σύμφωνο, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ένα ακόμη αυτογκόλ βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα με αφορμή την Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δηλώνοντας ότι θα την καταψηφίσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα προβάλλοντας από την πλευρά του τις αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο τόσο την προμήθεια των όπλων όσο και την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, απαντώντας και στις αιτιάσεις για την κατευναστική τακτική που έχει ακολουθήσει έναντι της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Συμφωνία την Πέμπτη στην Βουλή. Ως επιχείρημα προβάλλει την ανάγκη δύο αλλαγών στη Συμφωνία: Η πρώτη αφορά την συνδρομή της Γαλλίας στην περίπτωση προσβολής των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η δεύτερη αφορά την υποχρέωση συνδρομής της Ελλάδας στην ζώνη Σάχελ, όπου εμπλέκεται στρατιωτικά η Γαλλία.

Ωστόσο είναι εμφανές ότι πρόκειται για προσχήματα για να αποφύγει την ψήφιση. Πιο κοντά στις πραγματικές προθέσεις της Κουμουνδούρου είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι «δεν θα επιστρέψουμε στις ημέρες του Γιάννου και του Άκη», υπονοώντας οικονομικά συμφέροντα και “ντιλαρίσματα” γύρω από την προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Πού εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν ολίγοις είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να νομιμοποιήσει μία Συμφωνία που υποκρύπτει οικονομικά συμφέροντα. Ακόμη, όμως, και αν οι αιτιάσεις ήταν βάσιμες, κάτι που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεσο και μετρήσιμο. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής για την πανδημία και τον μεγάλο αριθμό των θανάτων.

Μετά την χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που έδινε έμφαση στην εξέλιξη της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με το εξής θέμα: «Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την Συμφωνία με την Γαλλία όχι μόνο για να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο παραδοσιακό κοινό της δεξιάς παράταξης, αλλά και για να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο που του άνοιξε με την συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς, όταν τον κατηγόρησε «για παθητική στάση και υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας». Εμφανίζει την Συμφωνία ως την έμπρακτη απάντηση στην Τουρκία επί του πεδίου, παρότι την ίδια ώρα δήλωσε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές με την Τουρκία που θα λυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι