Χαλινάρι στους υπουργούς από Μαξίμου – Επιτελικό μπάχαλο με την πανδημία

Χαλινάρι στους υπουργούς από Μαξίμου – Επιτελικό μπάχαλο με την πανδημία, Σπύρος Γκουτζάνης

Το επιτελικό μπάχαλο που επικράτησε πριν την ανακοίνωση του καθολικού lockdown την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Με εντολή του πρωθυπουργού επιχειρεί, πλέον, να επιβάλλει σιωπητήριο στους υπουργούς για να ελέγξει την δημόσια εικόνα της κυβέρνησης.

Τη σχετική πρόθεσή του έκανε σαφή ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, λέγοντας ότι θα πρέπει οι υπουργοί να είναι προσεκτικοί στις εμφανίσεις τους και να κινούνται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν “παρατηρήσεις” στους υπουργούς από συνεργάτες του.

Αν και η φράση του πρωθυπουργού φάνηκε να φωτογραφίζει τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είναι σχεδόν κάθε μέρα σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, εντούτοις το πρόβλημα αποδόθηκε στον Βασίλη Κικίλια. Ωστόσο, στην βάση του προβλήματος είναι τα αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα μέτρα, αλλά και η προσπάθεια των υπουργών να προστατεύσουν ο καθένας τον δικό του χώρο, από τις συνέπειες της καραντίνας. Εκτιμάται ότι οι υπουργοί φροντίζουν την προσωπική τους εικόνα, καθώς τρέφουν πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς τα πιο δύσκολα είναι μπροστά, στο Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζουν την επικοινωνιακή τους στρατηγική. Φυσικά και μέχρι τώρα υπουργοί και βουλευτές πριν εμφανιστούν σε τηλεοπτικές εκπομπές ενημερώνουν το Μέγαρο Μαξίμου που τους υποβάλλει με e-mail σε ποιες γραμμές θα κινηθούν. Εξ ου και οι περίπου πανομοιότυπες τοποθετήσεις που ενίοτε δεν απαντούν καν στα ερωτήματα που τίθενται.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ελάχιστους όπως ο κ. Γεωργιάδης που σε κάποιες περιπτώσεις παραβιάζει την γραμμή γιατί έχει δική του ατζέντα. Την εβδομάδα που πέρασε όμως το θερμόμετρο στο Μαξίμου ανέβασε ο κ. Κικίλιας. Για περίπου μία εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης προσπαθούσε να εξαιρέσει από τους περιορισμούς το λιανεμπόριο, προωθώντας άνοιγμα των καταστημάτων ακόμη και με κλείσιμο των σχολείων. Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ήθελε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, αδιαφορώντας για το λιανεμπόριο.

Κίνηση Κικίλια

Την Τρίτη το πρωί όμως ο υπουργός Υγείας, που νιώθει παραγκωνισμένος ειδικά μετά την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στον υφυπουργό του Βασίλη Κοντοζαμάνη, και κινδύνευε να χρεωθεί την συνολική ευθύνη για την αποτυχία των προληπτικών κινήσεων με σκοπό την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος, τους αιφνιδίασε όλους, ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Δείχνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στο κυβερνητικό πεδίο, ο κ. Κικίλιας, λίγες ώρες πριν συνεδριάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί υπό τον πρωθυπουργό, βγήκε και ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε αμέσως μετά τηλεφωνική έντονη επίπληξη από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες (τις οποίες το περιβάλλον του κ. Κικίλια διαψεύδει) ο υπουργός Υγείας του είπε: «αν δεν σας κάνω διώξτε με».

Φυσικά, τυχόν απομάκρυνση του υπουργού Υγείας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας θα προκαλούσε μείζονα κυβερνητική κρίση. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε στον ανασχηματισμό να τον μετακινήσει, όπως δεν τόλμησε να αλλάξει αποτυχημένους υπουργούς του. Αμέσως μετά την σύσκεψη των υπουργών που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε στους δημοσιογράφους ότι «μένουν μόνο τα τυπικά, δηλαδή η απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων».

Εν ολίγοις το Μέγαρο Μαξίμου διέσυρε ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες, αποκαλύπτοντας ότι εκείνο τους υποβάλλει τις αποφάσεις που για τυπικούς λόγους εμφανίζονται ότι εισηγούνται. Σαν επιστέγασμα ήλθε ο πρωθυπουργός το βράδυ για να ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα «που όπως με ενημέρωσαν προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων». Πάντως ο κ. Γεωργιάδης ανταπέδωσε στον κ. Κικίλια με δήλωσή του την Τετάρτη το πρωί ότι ο ίδιος δεν ήθελε να εμβολιαστεί και ότι τον πήραν από το υπουργείο Υγείας και του ζήτησαν να κάνει το εμβόλιο γιατί ήταν στην λίστα.

Στο Μαξίμου έπεσαν έξω

Το Μέγαρο Μαξίμου έπεσε έξω σε όλους τους υπολογισμούς του για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την λήξη της πρώτης καραντίνας. Θεώρησε ότι η πανδημία θα έκλεινε τον κύκλο της ή ότι θα αντιμετωπιζόταν με τους μαζικούς εμβολιασμούς. Στο πλαίσιο αυτό απέφυγε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα: στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση, στις κοινωνικές δομές και κυρίως στην δημόσια Υγεία, που θα αντιμετώπιζαν μεν αποτελεσματικότερα την πανδημία.

Ωστόσο, θα την απομάκρυναν από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο ακολουθεί ιδεοληπτικά ο πρωθυπουργός. Προκαλεί εντύπωση ότι δεν παρεκκλίνει από αυτό ούτε λόγω της πανδημίας. Κάπως έτσι βασίστηκε στις εκτεταμένες απαγορεύσεις και στην ατομική ευθύνη. Μόνο που δίχως την απαραίτητη συμπλήρωση από κρατικές παρεμβάσεις, οι απαγορεύσεις δεν απέτρεψαν τις εκατόμβες και την μεγιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών.