Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού: Τούρκος σωβινιστής με newspeak για Θράκη

Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού: Τούρκος σωβινιστής με newspeak για Θράκη, Βαγγέλης Γεωργίου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Όταν στα τέλη Μάϊου επισκέφθηκε τη Θράκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, ο μουσουλμάνος Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού εξέφρασε μια πίκρα: Η Πρόεδρος δεν είχε διάλογο και με την οργάνωσή του Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης«είναι κρίμα, πολύ κρίμα Πρόεδρε!» είπε ο  Χαμπίπ Ογλού.

Εκ πρώτης όψεως δείχνει σαν ειλικρινές παράπονο Έλληνα πολίτη. Ωστόσο, η επιλογή της Σακελλαροπούλου ήταν απολύτως ορθή. Η δράση του Χαλίτ Χαμπίπογλου για τη Θράκη και η πρόσφατη άκρως προπαγανδιστική παρουσία της οργάνωσής του σε διεθνές φόρουμ αποδεικνύει γιατί οι Έλληνες Πρόεδροι της Δημοκρατίας δεν κάνουν ούτε χειραψία με τέτοιους “ακτιβιστές”.

Η οργάνωση του Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού πριν λίγες μέρες συμμετείχε σε διαδικτυακό ευρωπαϊκό περιφερειακό forum σχετικά με μειονοτικά θέματα, με τίτλο “Ρητορική μίσους, social media και μειονότητες”. Το φόρουμ οργάνωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων μειονοτήτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Tom Lantos και την κυβέρνηση της Αυστρία.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης του Χαμπίπ Ογλού ήταν η κα. Μελέκ Κιρμαντζί ενώ συμμετείχε και ένα άλλος αδελφός φορέας, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης με την Γ.Γ. Μελτέμ Γκιριτλί. Η οργάνωση του Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού είναι μέλος του δικτύου FUEN, ενός διεθνούς οργανισμού που ασχολείται και με μειονότητες σε συνεργασία με Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα της η κα Κιρμαντζί, έδινε την εντύπωση στους συνομιλητές της, χρησιμοποιώντας newspeak (πχ ρητορική μίσους κτλ.), ότι στη Θράκη επίκειται πογκρόμ κατά των “Τούρκων”. Όπως ανέφερε η κα. Κιρμαντζί (μφτ. εδώ) «η εθνική τουρκική ταυτότητα της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και δήλωσε ότι η ρητορική μίσους εναντίον των Τούρκων δυτικής Θράκης αποτελεί μέρος των δομικών και συστηματικών διακρίσεων». Η Κιρμαντζί, όμως, ξέχασε να αναφέρει ότι υπάρχει η Συμφωνία της Λωζάννης, παρουσιάζοντας έτσι μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Στο παρακάτω βίντεο αυτοσυστήνεται και παρουσιάσει την οργάνωση την οποία εκπροσωπεί στο εξωτερικό.

Κατηγόρησε τους Έλληνες ότι οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης στοχοποιούνται με συνθήματα του τύπου: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και με άλλα παρόμοια, ενώ πρόσθεσε πως μετά από την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια η τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος». Από πού άντλησε άραγε αυτή την πληροφορία η συνεργάτιδα του Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού περί κορονοϊού και τι ακριβώς εννοεί;

  Στο κέντρο της σκηνής ο Σαμαράς – Και ο Κυριάκος στα εγκαίνια του Ιδρύματος

Τα τελευταία χρόνια, κατά την Κιρμαντζί, «η μισαλλόδοξη πολιτική της Ελλάδας κατά της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για την ρητορική μίσους των εξτρεμιστικών ομάδων». Μα σήμερα στην Τουρκία εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο οργάνωση εξτρεμιστικού έως και ναζιστικού τύπου (Γκρίζοι Λύκοι). Εκτός και αν η Κιρμαντζί θεωρεί εξτρεμιστική ομάδα 1-2 γραφικούς που φωτογραφίζονται με το δίκανο και ρούχα παραλλαγής στο facebook. Εκτός αν θεωρεί εξτρεμιστική ομάδα τον Έλληνα κτηνοτρόφο που τιμωρήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά το επεισόδιο με Τούρκους παράνομα εισερχόμενους στον Έβρο.

Χαμός για μια ιστοσελίδα

Η Κιρμαντζί, εστίασε στο ότι οι αυξανόμενες τάσεις ρητορικής μίσους στην Ελλάδα μπορεί να μετατραπούν σε εγκλήματα μίσους και ζήτησε από το ελληνικό κράτος την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης και τον τερματισμό της περιθωριοποίησης των Τούρκων της δυτικής Θράκης. Η κα Κιρμαντζί είναι υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της οργάνωσης που εκπροσωπεί, αλλά φαίνεται να μην κατέχει βασικές γνώσεις για το συμπεφωνημένο νομικό καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα. Είναι επίσης προφανές πόσο επικίνδυνο και προπαγανδιστικό είναι το γεγονός ότι προοικονομεί φαινόμενα βίας στη Θράκη. Μήπως ξέρει κάτι; Μήπως σχεδιάζει κάποια προβοκάτσια η Άγκυρα, όπως το 1955;
«Στην Ελλάδα η τουρκική κοινότητα της δυτικής Θράκης, εκλαμβάνεται ως δούρειος ίππος που κληρονομήθηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία και ως εκ τούτου θεωρείται ως εμπόδιο στην εθνική ενότητα, ακεραιότητα και δημόσια τάξη […] σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, όταν εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ η στρατιωτική άσκηση που έγινε στο τουρκικό χωριό Γλαύκη, οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης στοχοποιήθηκαν καθαρά από μία ιστοσελίδα, γνωστή για την εναντίωση της στην τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης», καταλήγει.
Δηλαδή τα σχόλια μιας τοπικής ιστοσελίδας αποτέλεσαν θέμα δομικού προβλήματος μίσους; Είδε πουθενά κάποιου είδους συνολικό σχεδιασμό απομόνωσης ή απειλής για τους μουσουλμάνους της Θράκης κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης; Υπάρχουν χιλιάδες ιστοσελίδες που λένε διάφορα, αλλά το newspeak της Κιρμαντζί κατάφερε να εντοπίσει μόνο μία. Ας πάμε λοιπόν στην Τουρκία, μέσω του προϊσταμένου της να δούμε τι συμβαίνει.

Χαμπίπ Ογλού: Ο πιστός του Ερντογάν 

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 2019, ο Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού θύμωσε που ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τον ορισμό «ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη», ενώ είπε «μουσουλμανική μειονότητα» όταν αναφέρθηκε στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης! «Αυτές οι ψευδείς και προκατειλημμένες δηλώσεις ενός πρωθυπουργού κράτους μέλους της ΕΕ! Πράγματι, ο Τσίπρας, στρεβλώνοντας την πραγματικότητα ταπεινώνει τη χώρα μας την Ελλάδα! Όπως εκφράζεται συνεχώς η χώρα μας, η Ελλάδα, παραμένει να είναι σαν ένα “μικρό κακομαθημένο παιδί” ως πεισματάρης και με την επίμονη στρέβλωση των αληθειών».
Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού (αριστερά) και Μελέκ Κιρμαντζί στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του εν λόγω φορέα λειτουργεί αποκλειστικά στη γραμμή Ερντογάν. Θυμίζουμε όταν επισκέφθηκε το 2017 ο Ερντογάν τη Θράκη ο Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού είπε: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας της μητέρας μας πατρίδα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το προσωπικό ερχομό του στη Δυτική Θράκη έδειξε σε όλους ότι η Τουρκία είναι ο εγγυητής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Σε εκείνη την επίσκεψη όμως ο Ερντογάν πέταξε στα σκουπίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης κραυγάζοντας: «Η Λωζάννη καλύπτει μόνο το Αιγαίο; Οι μειονότητες στη Δυτική Θράκη δεν έχουν νόμο; Γιατί οι αρχιμουφτήδες διορίζονται;».

  Υποκλοπές: Τι είπε ο Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών
Το γεγονός ότι η δράση του Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού είναι απόλυτα στη γραμμή της Τουρκίας τεκμαίρεται από την ενασχόλησή του και με ζητήματα εκτός μειονότητας, ακόμα και με το Μακεδονικό. Οι Ελλάδα λέει παραμένει να είναι σαν ένα «Για 27 χρόνια συνεχή κρίση ονόματος, η πΓΔΜ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το όνομα ΠΓΔΜ λόγω της αντιπολίτευσης της Ελλάδας. Τέλος, με την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ, βρέθηκε μια τελική λύση στην κρίση ονόματος μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας”, με το όνομα της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας“.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια καταπιεστική, κακή, δαιμόνια χώρα που έχει σε όλα άδικο. Πως είναι άραγε δυνατόν οι “ακτιβιστές” Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού και Μελέκ Κιρμαντζί να αγωνίζονται για τα μειονοτικά δικαιώματα, έχοντας ως υπόδειγμα και υποστηρικτή έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν; Έναν ηγέτη χώρας που πρίν λίγες μέρες επιδίκασε 10 χρόνια φυλάκισης σε βουλευτή επειδή φρόντισε πληγωμένους Κούρδους “τρομοκράτες”; Μιας χώρας που πρόσφατα τιμώρησε με φυλάκιση την Κoύρδισα βουλευτίνα Sebahat Tuncel διότι αποκάλεσε τον Ερντογάν “εχθρό του Κούρδων και των γυναικών” σε ομιλία της του 2016; Οι τουρκικοί μηχανισμοί επιστρατεύουν το newspeak για να εξευρωπαΐσουν κάνοντας πιο εύπεπτα τα “παράπονά” τους, αλλά…
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι