Χαμήλωσε τον πήχη για την άρση του lockdown ο Μητσοτάκης

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον Τσιόδρα και τον κατώτατο μισθό (video)

Να μετριάσει τους τόνους του ενθουσιασμού σχετικά με την σταδιακή άρση του lockdown επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα» και ότι «πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο δίμηνο και μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ εξέφρασε και παράπονα που η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίσει την καλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αποτέλεσαν «μαζικό φαινόμενο» οι μικρές παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων το τελευταίο διάστημα και αυτό έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την επιτήρησή τους. Εκτός από τους πολίτες «κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας.

Επιμένοντας ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα», ο  πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «από την στιγμή που επιτρέπουμε διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν επιτρέπονται φαινόμενα συνωστισμού». Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι  περιορισμοί θα επανέλθουν, εάν διαπιστωθούν υπερβολικοί συνωστισμοί. Αναφερόμενος στην μέχρι τώρα διαχείριση είπε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ό,τι αφορά τους θανάτους η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση για να επαναλάβει ότι «αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε οκτώ χιλιάδες ακόμα νεκρούς».

Ωφέλησε το lockdown

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι στην πέμπτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη, ενώ για τα τεστ υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε λίγο καλύτερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας, όπου «η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη με 6,6%».

Σχολιάζοντας την κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός ζήτησε συνθέσεις και όχι, όπως είπε, «πολεμικό κλίμα». Χαρακτήρισε μάλιστα «μικρότητα να μην τυγχάνει αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή η διαδικασία “Ελευθερία”», για την οποία είπε ότι δουλεύει υποδειγματικά. «Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης» είπε.

Συμπλήρωσε πάντως στη συνέχεια: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στην ΕΕ, λέγοντας ότι για τα εμβόλια «απέτυχε στην έγκαιρη παράδοση των αναγκαίων ποσοτήτων». Χαρακτήρισε τέλος «απελπιστικά αργούς στην Ευρώπη» τους ρυθμούς εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν οφείλεται στα κράτη μέλη. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια ή τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα τα έκανε».

«Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις και στην από εδώ και στο εξής πορεία. Σημείωσε παραλλήλως, ότι η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, κάνοντας ειδική αναφορά στα χθεσινά μέτρα για την  ενίσχυση του κλάδου της εστίασης. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι πλέον βλέπουμε φως, τονίζοντας: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Δυσανεξία στην κριτική

Για «δυσανεξία» των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ξεκίνημα της ομιλίας του, στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «έκτακτη και δραματική» συνθήκη,  στην οποία η πολιτική συζήτηση «δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης». Αντιθέτως, όπως είπε, «χρειάζεται να γίνει μια πιο ψύχραιμη αναζήτηση λύσεων σε δυο κατευθύνσεις» και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει «ενσυναίσθηση» απέναντι στην «κρίσιμη πραγματικότητα». Το έκαναν με «σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια τις δύο κατευθύνσεις που προανέφερε είπε ότι η πρώτη είναι «πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης». Ανέφερε δε ως δεύτερη το «ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας και πρωτίστως στους νέους».

«Οφείλουμε να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων, με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία», αλλά και με σεβασμό σε όλους όσους πλήττονται είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος τόνισε «την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η αισιοδοξία «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι