ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χαστούκι για τα δύο μεγάλα κόμματα οι βουλευτικές στην Κύπρο (upd)

Χαστούκι για τα δύο μεγάλα κόμματα οι βουλευτικές στην Κύπρο

Απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα στην Κύπρο κατέγραψαν οι σημερινές βουλευτικές εκλογές, ενώ ενισχύθηκαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την μάχη της τέταρτης θέσης να την κερδίζει τελικώς το ακροδεξιό ΕΛΑΜ. Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν πρωτιά στο ΔΗΣΥ με 27,7%, παρουσιάζοντας απώλειες σε σχέσεις με τις προηγούμενες εκλογές που φτάνουν στο 2,9%. Αντίστοιχες απώλειες εμφανίζουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, που φτάνουν στο 22,34% και στο 11,29% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε αρχικά λόγο για «γερό χαστούκι στα δύο μεγάλα κόμματα, που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη». Πάντως στο κυβερνών κόμμα υπάρχει μία συγκρατημένη ικανοποίηση που το ΔΗΣΥ διατήρησε την πρώτη θέση, με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει πως «οι πολίτες αποδοκίμασαν τον ανεύθυνο λαϊκισμό». Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε πως «η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας», προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή.

Εμφανώς απογοητευμένο είναι το ΑΚΕΛ, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, όπως υπολόγιζε, ελπίζοντας πως θα κατορθώσει στην πορεία να κλείσει την ψαλίδα. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού ομολόγησε πως «δεν καταφέραμε να πείσουμε», επισημαίνοντας πως «οι πολίτες εκφράστηκαν με την αποχή και την ψήφο διαμαρτυρίας».

Στους “κερδισμένους” είναι η αποχή που έφτασε στο 36,1%, υψηλότερη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που είχε φτάσει το 33,2%. Κερδισμένο είναι όμως και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ και το φιλελεύθερο κόμμα Δημοκρατική Παράταξη (6,1%,) που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που το εμφάνιζαν να παλεύει για την είσοδο του στην κυπριακή Βουλή. Το ποσοστό του ΕΛΑΜ, το οποίο κέρδισε τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη βουλευτική αναμέτρηση, προκαλεί προβληματισμό, καθώς πρόκειται για το κυπριακό “αδελφάκι” της Χρυσής Αυγής, από την οποία διαχώρισε την θέση της, μόλις μετά την καταδίκη της τελευταίας ως εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Στη σκιά των σκανδάλων

Το έβδομο κόμμα που φαίνεται μέχρι στιγμής να εξασφαλίζει παρουσία στη Βουλή είναι οι Οικολόγοι με 4,41% και από τα μικρότερα κόμματα οι Κυνηγοί με 3,27%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένει η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου, η οποία δήλωσε, εμφανώς απογοητευμένη πως «ο κυπριακός λαός έχει επιλέξει την διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας».

Τους τελευταίους μήνες η Κύπρος συγκλονίζεται από οικονομικά σκάνδαλα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των “χρυσών διαβατηρίων”, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής (στελέχους του ΔΗΣΥ) Δημήτριου Συλλούρη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera που εμφάνιζε τον ίδιο και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη πρόθυμους να μεσολαβήσουν προκειμένου να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο Κινέζος επιχειρηματίας. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο ήταν το έναυσμα που οδήγησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράψουν απώλειες τα μεγαλύτερα κόμματα.

https://www.youtube.com/watch?v=6XslRh6pz7w

Σημαντικός παράγοντας για τις έδρες που θα εξασφαλίσουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποτελεί η τρίτη κατανομή. Αφορά τα κόμματα που έχουν ξεπεράσει το 7,2% που είναι το εκλογικό μέτρο. Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ δικαιούται σίγουρα να πανηγυρίζει, καθώς μπορεί να μην εξασφάλισε το ποσοστό που θα του επέτρεπε να μπει στην τρίτη κατανομή, αλλά κατόρθωσε να επικρατήσει στην μάχη της τέταρτης θέσης, εκτοπίζοντας ιστορικά κόμματα, όπως την ΕΔΕΚ. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος του ΕΛΑΜ πρέπει να σημάνει “καμπανάκι” στο εσωτερικό της Κύπρου, καθώς είναι μία ένδειξης της απαξίωσης που έχει μία σημαντική μερίδα του κυπριακού εκλογικού σώματος προς το πολιτικό σύστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι