Τα “χρυσά” διαβατήρια, οι διαδρομές του χρήματος και η χαμένη διαφάνεια

Γιατί δεν έλυσαν το Κυπριακό οι "ρεαλιστές" του "δώστα όλα";, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αν και βρισκόμαστε έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο πόλεμος μεταξύ των κομμάτων μαίνεται για τα “χρυσά” διαβατήρια και ήδη δείχνει τα δόντια του για το τι θα ακολουθήσει όσο θα πλησιάζουμε στην ώρα της κάλπης. Είναι προφανές πως η προεκλογική ατζέντα θα περιέχει πολλά “άπλυτα”! Αναζητούνται διακαώς από τα κομματικά επιτελεία τα “άπλυτα” των αντιπάλων και σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται να έχουν μπει κάποια από τα κόμματα.

Βιώνουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο με ατζέντα τα άπλυτα του αντιπάλου. Και εάν αυτό μπορεί να “γαργαλάει” το κουτσομπολίστικο αισθητήριο των πολιτών, επί της ουσίας είναι ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται εκ του ασφαλούς. Είναι καλό να δημοσιοποιούνται τα κακώς έχοντα και είναι καλό να βγαίνουν τα άπλυτα στη φόρα. Φτάνει τούτο να αποδίδει, καθώς το πρόβλημα είναι πως κανένας δεν έχει κόστος. Γίνεται ένας χαμός, συζητήσεις και στη συνέχεια «προς τη δόξα τραβούν»!

Ο καθένας μαζεύει τα κουκιά του, με μεγάλη αποχή, αλλά αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το θέμα των “χρυσών” διαβατηρίων θα κρατήσει μέχρι τέλους. Και είναι σαφές από τα όσα παρακολουθούμε πως το ζητούμενο δεν είναι, πάντα, να υπάρξει διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά οι αλληλοκατηγορίες. Δεν νοιάζει τη μια παράταξη εάν εμπλέκεται η ίδια ή όχι, αλλά πρώτιστο είναι να κατηγορήσει τον αντίπαλο.

Σε αυτό το παιχνίδι έχουν μπει προ πολλού και τα μέσα ενημέρωσης, που τροφοδοτούν τις κομματικές ανακοινώσεις και διαδραματίζουν, σε κάποιες περιπτώσεις το διαμεσολαβητή. Το θέμα των “χρυσών” διαβατηρίων συνδέεται με τη χρηστή διοίκηση, τη διαφθορά και την διαπλοκή. Και επειδή δεν είναι όλες οι πράξεις πολιτογράφησης τέτοιες, για να μην γίνεται τσουβάλιασμα, πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα.

Νόμοι μόνο για το ποίμνιο!

Έχουν γίνει καθαρές πράξεις, με βάση το νόμο και τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς να τα ξεχειλώσουν και να τα προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα οι διάφοροι επιτήδειοι. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι διαδρομές του χρήματος, το πόσα εισέπραξε το κράτος και πόσα οι υπόλοιποι. Πόσα από αυτά τα ποσά κινήθηκαν σε υπόγειες στοές και διαδρομές των “υπονόμων”.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν δίνει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, επειδή έτσι γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος προ μηνών ήταν μέρος των αποφάσεων ως μέλος του Υπουργικού. Εάν δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να φοβάται η κυβέρνηση ή φίλοι αυτής, τότε να δώσουν τους φακέλους να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία. Γιατί οι χειρισμοί της κυβέρνησης, επικοινωνιακά αλλά και επί της ουσία, δείχνουν πως κάτι θέλει να κρύψει.

  ΠΑΣΟΚ: "Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή" – Ο Ανδρουλάκης και ο "άγνωστος Χ"

Εάν δεν ισχύει τούτο, μια οδός υπάρχει και η οποία θα εκτονώσει και την ένταση. Να δώσει τους φακέλους στον Ελεγκτή και να τηρήσει ο τελευταίος τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως πρότεινε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας. Να μην γίνει το θέμα της έρευνας πασαρέλα στα μέσα ενημέρωσης! Και όλα αυτά εν μέσω κορονοϊού, που εργαλοποιείται πολιτικά και αναδεικνύεται στη δημόσια σφαίρα ως μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, παπάδες κάνουν “αντάρτικο”! Θέλουν να πάνε κόντρα στην επιστήμη και τους ειδικούς, παίζοντας με την υγεία των ανθρώπων και της κοινωνίας. Ζουν στην “κοσμάρα” τους, αλλά αυτό θα ήταν γραφικό, εάν δεν λειτουργούσαν επικίνδυνα. Δεν ακούει, για παράδειγμα, ο Μόρφου τα διατάγματα και απορρίπτει τα πρωτόκολλα, καλώντας τους πιστούς σε «ανταρσία»! Αυτός και ο Θεός! Αυτός και το Άγιο Πνεύμα! Και οι νόμοι; Εφαρμόζονται μόνο στο…ποίμνιο;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι