Debate για 5 – Τί είπαν οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ (upd.)
29/11/2021Με τους πέντε εκ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ διεξάχθηκε το προεκλογικό debate στην ΕΡΤ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να απουσιάζει, έπειτα από διαφωνία του με τον τρόπο που οργανώθηκε η συζήτηση των υποψηφίων αρχηγών. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να βρεθεί νωρίτερα το βράδυ στο “Ρομάντσο” όπου είχε διάλογο με νέους. Το debate συντόνισε η παρουσιάστρια της ΕΡΤ, Ανδριάννα Παρασκευοπούλου.
Από μεριάς δημοσιογράφων τις ερωτήσεις απεύθυναν στους υποψηφίους οι Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΪ), Γιώργος Κουβαράς (Action24) και Τάσος Παππάς (ΕΦΣΥΝ). Τη συζήτηση άνοιξε η παρουσιάστρια της τηλεμαχίας με ερώτηση της προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτή αφορούσε την απόφαση του να μην παραιτηθεί από τη θέση του στις Βρυξέλλες και το πώς αυτό θα επηρεάσει ενδεχομένως την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε περιόδους κρίσης.
Οι θεματικές ενότητες των ερωτήσεων είναι, όπως είχε προσυμφωνηθεί πέντε, ενώ ένας έκτος κύκλος στο τέλος περιλάμβανε ερωτήσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιους τους. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων είχαν διάρκεια 30 δευτερολέπτων, οι απαντήσεις 90 δευτερόλεπτα, ενώ τα σχόλια των υποψηφίων προέδρων για τα όσα είπαν οι υπόλοιποι 45 δευτερόλεπτα.
Ο Παύλος Γερουλάνος στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί την πανδημία, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την κατάργηση των rapid test, λέγοντας ότι δεν είναι επαρκώς έγκυρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Από τη μεριά του ο Χάρης Καστανίδης επεσήμανε ότι η συνεννόηση σε καιρούς κρίσης δεν σημαίνει απαραίτητα συγκυβέρνηση, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για τον έλεγχο της πανδημίας.
Εθνικά θέματα και δημογραφικό
Ο Ανδρέας Λοβέρδος από μεριάς του άφησε αιχμές για τη στάση των συνυποψηφίων του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας μάλιστα από τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν όλους τους υπόλοιπους για το ποια είναι η θέση τους για το ζήτημα, κάτι που οι περισσότεροι δεν αποσαφήνισαν, του κ. Ανδρουλάκη συμπεριλαμβανομένου. Διευκρίνισε δε ότι ο πατριωτισμός «είναι ενιαίος και αδιαίρετος» και δεν επιδέχεται χαρακτηρισμών.
Ο Χάρης Καστανίδης έφερε στο τραπέζι την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος που θεσπίστηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό, με τον Παύλο Γερουλάνο να τονίζει ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να προσφύγει στην Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, με το πλαίσιο που θα θέσει από μόνη της η Τουρκία.
Ο Παύλος Χρηστίδης ανέδειξε την ανάγκη για μία νέα στρατηγική για το δημογραφικό, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα ακριτικά χωριά του Έβρου, που εδώ κι έναν χρόνο δεν έχουν σημειώσει ούτε μία νέα γέννηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ένα νέο Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση στην τελωνειακή σχέση Τουρκίας-ΕΕ.
Πολιτικό σύστημα και ΚΙΝΑΛ
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι δεν τάσσεται ακόμα υπέρ της θανατικής ποινής, όπως είχε κάνει σε παλαιότερο άρθρο του, υπερηφανευόμενος όμως για τη στάση που κράτησε στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, όπου διαφοροποιήθηκε από το “παρών” του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα έβαζε ποτέ πρώην προέδρους ή πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος να τηρήσουν την κομματική πειθαρχία σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου στο θέμα του Ποινικού Κώδικα προκάλεσε την ρητή διαφωνία του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος όμως είπε ότι σέβεται απόλυτα την διαφορετική άποψη. Στην καταπολέμηση των fake news αναφέρθηκε ο Παύλος Χρηστίδης, έπειτα από σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων. Ο νεαρός πολιτικός κέρδισε μάλιστα την προσοχή πολλών χρηστών του Twitter με τη φράση του «ο έρωτας είναι σαν τη δημοκρατία».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα του ποιου θα προτείνει για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εάν εκλεγεί. Σχολιάζοντας την στάση του συνυποψηφίου του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε με νόημα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αρμόδια να εκλέξει τον πρόεδρο της.
Μηνύματα, συμμετοχή και συνεργασίες
Δηλώνοντας ευχαριστημένος για το επίπεδο της συζήτησης ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι θα προτιμούσε στο debate να δώσουν το παρόν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία, έμμεσα αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου. Αιχμές άφησε όμως και ο Χάρης Καστανίδης, αναρωτώμενος εάν θα έχει και ο ίδιος την ευκαιρία να δώσει τρεις διαδοχικές απαντήσεις όπως συνέβη με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
«Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που η ερώτηση για δεκανίκι να φορά όλους, όχι εμάς. Tην κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Κανείς μας δεν έχει πει για συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε αυτή μας τη ζητάει» είπε ο κ. Λοβέρδος, λέγοντας όμως ότι έχει βιογραφικό ενότητας, καλώντας μάλιστα τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τους συνυποψηφίους του αν θα παραμείνουν στο κόμμα σε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ και της αμφίπλευρης διεύρυνσης εάν αυτό σημαίνει ότι θα μεγαλώσει το κόμμα, υποδεχόμενος και το ενδεχόμενο προσέλευσης ψηφοφόρων άλλων κομμάτων στις εσωκομματικές κάλπες, καθώς κρίνει ότι η μεγάλη συμμετοχή θα καταργήσει στην πράξη τους μηχανισμούς. Δε συμμερίστηκε την άποψη του ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος κάλεσε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν.
Στη συνέχεια ο τέως εκπρόσωπος Τύπου και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννήματα πρόσθεσε ότι «Όταν πρώην υπουργός ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν μας βοηθά, θέλουμε πολίτες να μείνουν στην παράταξη, να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι να μοιράζουμε καρέκλες».
Οικονομία και νεολαία
Εκτενή αναφορά έκανε ο Παύλος Χρηστίδης στους νέους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση ζει χειρότερα από εκείνη των γονιών της, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κοινωνία δύο ταχυτήτων». Αντίστοιχα, στο πρόγραμμά του με το όνομα “Αναγέννηση” αναφέρθηκε ο Παύλος Γερουλάνος, λέγοντας ότι αφορά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.
Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αξιολόγησης αρκεί αυτή να είναι υπό όρους και με τρόπο που οι εργαζόμενοι θα νιώθουν ασφάλεια. Ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για ένα κράτος-στρατηγείο και ένα μεγάλο κύμα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση στον πέμπτο θεματικό κύκλο υπογράμμισε την ανάγκη του να απευθυνθεί το ΚΙΝΑΛ στη νεολαία, κάτι που όμως δεν θεωρεί πως γίνεται με «νεόγερους».
Έτοιμος να συγκρουστεί με συμφέροντα δήλωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται τόνισε «ρεαλιστική προοδευτική πολιτική». Σε ερώτηση αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι πρόκειται περί πραγματικής υπόθεσης κάτι που έχει κρίνει και η Δικαιοσύνη, αλλά ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά κύκλους μη πολιτικούς.
Ερωτήσεις και… χιούμορ
Στον τελευταίο θεματικό κύκλο οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερώτηση σε οποιονδήποτε ένα από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους συνυποψήφιους τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτώντας τον Χάρη Καστανίδη, αναφέρθηκε στα θέματα της πράσινης μετάβασης, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση της δυτικής Μακεδονίας, με τον πρώην υπουργό να αναγνωρίζει την ανάγκη να μην χαθούν θέσεις εργασίας λόγω της απολιγνιτοποίησης, καθώς και να μην υπάρξει εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Ο Παύλος Γερουλάνος ρώτησε το Νίκο Ανδρουλάκη για το brain drain και τα θέματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, στο οποίο ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία συνθηκών αξιοκρατίας και διαφάνειας, λέγοντας ότι οι λόγοι που δεν γυρίζουν οι νέοι στην Ελλάδα δεν είναι αμιγώς οικονομικοί.
Μία στιγμή διασκέδασης επικράτησε με την απόφαση του Χάρη Καστανίδη να μην απευθύνει ερώτηση σε κάποιον συνυποψήφιο του με στόχο να τον δυσκολέψει, λέγοντας ότι τους αγαπά όλους και ότι… δεν έχει κάποια απορία! Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να ρωτήσει τον Παύλο Γερουλάνο σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που εκείνος είχε προτείνει και ο ίδιος είχε υποστηρίξει, κάτι που όμως τελικά δεν προχώρησε, με τον δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων να απαντάει κάνοντας λόγο για «εστίες μούχλας» εντός του κόμματος.
Ο κύκλος των μεταξύ τους ερωτήσεων έκλεισε με τον Παύλο Χρηστίδη που αναφέρθηκε για πολλοστή φορά εντός της βραδιάς στην αείμνηστη Φώφη Γεννήματα και τον αγώνα που έδωσε για ένταξη του όρου της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα. Η ερώτηση αφορούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο που βγήκε εκτός γραμμής και υπερψήφισε το σχέδιο νόμου της ΝΔ που δεν περιλάμβανε τον συγκεκριμένο όρο. Ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι συμφωνεί με τη χρήση του όρου γι’ αυτό και τάχθηκε υπέρ της σχετικής τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό απόσπασμα, αλλά και τις υπόλοιπες θεματικές από το κανάλι της ΕΡΤ στο YouTube: