ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο Καραμανλή-Σαμαρά με μενού τον Κυριάκο

Δείπνο Καραμανλή–Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη με μενού τον Κυριάκο, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η πολιτική είδηση της ΔΕΘ δεν προέκυψε από την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά από το δείπνο των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Το δείπνο έγινε σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρακολούθησαν και οι δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή και σύμφωνα με άλλες ήταν κανονισμένο ήδη από την Αθήνα.

Το μενού είχε σαφώς τις πολιτικές εξελίξεις μετά την υπόθεση των υποκλοπών και τους εσωτερικούς κραδασμούς που προκαλεί στο κόμμα. Τώρα το εάν “έφαγαν” και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό μένει να φανεί στην πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μοιράζονται την κοινή ανησυχία για τα εθνικά θέματα. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην παρούσα συγκυρία δεν επαναλαμβάνει τις συνήθεις απειλές του, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για μία στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, χωρίς να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα το αποτολμήσει στο τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι οι τουρκικές ρητορικές απειλές για πρώτη φορά μπορεί να είναι προετοιμασία του κλίματος για εκδήλωση επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να εξουδετερωθεί πριν εκδηλωθεί με κατάλληλες κινήσεις της Αθήνας. Και εάν, βεβαίως, ο Ταγίπ Ερντογάν για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους το αποτολμήσει να αντιμετωπιστεί στο πεδίο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το εάν οι δύο πρωθυπουργοί ενθουσιάστηκαν από το κρεσέντο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν είπε προς τον Ερντογάν ότι νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”, είναι αμφίβολο. Άλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο μόνος που επιδεικτικά απέφυγε να χειροκροτήσει στην σχετική αποστροφή, δείχνοντας την εν γένει δυσαρέσκειά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δυσαρέσκεια που οξύνθηκε λόγω του τρόπου, με τον οποίο τα “μητσοτακικά τρολ” του επιτέθηκαν μετά την παρέμβασή του για το θέμα των υποκλοπών. Και φυσικά η συνάντηση των δύο είναι μία περιφρονητική απάντηση στα περί “τσιπρο-καραμανλισμού” που διέδιδαν φιλικά στο Μαξίμου ΜΜΕ.

Ο δημόσιος δείπνος

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί τρώνε μαζί δημοσίως και φροντίζουν να δημοσιοποιηθεί η συνάντηση. Το δείπνο αποτελεί μία απάντηση στο ερώτημα «πώς θα αντιδράσει ο Αντώνης Σαμαράς στα όσα εξελίσσονται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών;». Θεωρείται έμμεσο μήνυμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς συμφωνεί με το πλαίσιο που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στην Κρήτη.

  Από το παράθυρο βάζει ο Μητσοτάκης τις εκλογές στην ατζέντα

Όσον αφορά την ανάγκη να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ούτως ώστε «να μην μείνουν ιοβόλες σκιές για τον δημόσιο βίο», και να μην υπάρξει επίκληση του απορρήτου, αφού όπως ανέφερε υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου. Την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σ’ αυτή την αντίθετη πορεία έχει επιστρατευτεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και απείλησε ευθέως όσους επιδιώκουν να ρίξουν φως στο σκάνδαλο, επικαλούμενη έναν αμφισβητούμενο νόμο περί απορρήτου.

Οι δύο πρωθυπουργοί επέλεξαν να παραβρεθούν στην ομιλία (καθώς είχε τεθεί ερώτημα ακόμη και για την παρουσία τους), αλλά να διαφοροποιηθούν σαφώς από τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η σύγκλιση των δύο πρωθυπουργών, που είχε εκδηλωθεί στα εθνικά θέματα, τώρα και στα θέματα της δημοκρατίας, δίνει αντίστοιχο μήνυμα και στους βουλευτές της ΝΔ και προοιωνίζονται εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Οι δύο συμφωνούν ότι εφόσον αποδειχθεί ότι είχε ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις υποκλοπές, τότε καθίσταται μονόδρομος η παραίτηση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι