ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

“Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω” διαμηνύει ο Κασσελάκης

Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω διαμηνύει ο Κασσελάκης, Σπύρος Γκουτζάνης

Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω… είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο εσωτερικό του κόμματα τους και κυρίως σε όσους τον αμφισβητούν θέτοντας ζήτημα ανασύστασης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, φυσικά όχι με τον ίδιο αρχηγό.

Ο κ. Κασσελάκης διάβασε καθαρά το μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτών προς τη ΝΔ, όχι όμως και προς τον ίδιο και το κόμμα του αφού διαπιστώνει ότι «στο νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει πιο δυνατός». Ο κ. Κασσελάκης αντιπαρέρχεται ότι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ – είτε σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 είτε με τις εθνικές του 2023 – μειώθηκε περαιτέρω και επικεντρώνει στην μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που αποδίδει στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο ότι έβαλε την δική του ατζέντα.

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα». Χαρακτήρισε σενάριο «φαντασιακής λαϊκής εντολής να ενωθούμε με συμφωνίες κορυφής με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε την δεξιά-ακροδεξιά συγκυβέρνηση της ΝΔ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές». Απαντώντας δε σε παρασκηνιακά σενάρια περί ίδρυσης νέου μεγάλου κόμματος της Κεντροαριστεράς, είπε ότι δεν θα είναι αυτός εμπόδιο, αλλά θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία». Εν ολίγοις ο Κασσελάκης από τη μία αποθαρρύνει τις κινήσεις για ανασύσταση της Κεντροαριστεράς και από την άλλη δηλώνει ότι εφόσον μία τέτοια προοπτική ευοδωθεί με διαδικασίες από την κοινωνία, τότε θα είναι υποψήφιος αρχηγός.

‘Όσο για το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αλλά και πάλι θα είμαι ξεκάθαρος με όλες και όλους σας. Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της ΝΔ και της φιλοσοφίας της». Πέραν αυτών ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε καταστατικές και οργανωτικές αλλαγές στο συνέδριο του κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου. Να σημειωθεί πως απεύθυνε κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ και στην  Πλεύση Ελευθερίας για κοινοβουλευτική συνεργασία, όχι όμως και στη Νέα Αριστερά την οποία χαρακτήρισε πάλι ως «μόρφωμα».

Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ 

Στο μεν ΠΑΣΟΚ η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ετέθη ευθέως με αίτημα για διαδικασίες εκλογής αρχηγού. Στον ΣΥΡΙΖΑ η μπάλα είναι στα ουκ ολίγα στελέχη που δεν συμφωνούν με την ανάγνωση των αποτελεσμάτων που κάνει ο κ. Κασσελάκης. Το πώς θα μεθοδεύσουν την αμφισβήτηση, μέχρι και κατά την διάρκεια του καταστατικού συνεδρίου είναι ερώτημα. Πάντως θα είναι σε συνάφεια με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και με τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Με το να μην αναγνωρίζει το αρνητικό αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί να αποφύγει την σχετική συζήτηση περί ευθυνών. Για όλους τους άλλους, πλην της ηγετικής ομάδας, το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό και όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος «ή η ευθύνη ανήκει στον κ. Κασσελάκη ή στον κομματικό μηχανισμό και στα στελέχη του».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι