ΑΠΟΨΗ

Δύο πολιτικά ρεύματα συγκρούονται στις ευρωεκλογές

Δύο πολιτικά ρεύματα συγκρούονται στις ευρωεκλογές, ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Oι ψηφοφόροι θα έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες επιλογής όταν πάνε να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Συγκρίνονται στις κάλπες ένα λαϊκό και μετριοπαθές όραμα και ένα προοδευτικό.

Μετά από τρεις συζητήσεις μεταξύ των βασικών υποψηφίων, με τη τελευταία να πραγματοποιείται την περασμένη Πέμπτη στο Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, είναι πλέον σαφές ποιες είναι οι υποκείμενες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κομμάτων στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν τα συνόψισε πολύ αποτελεσματικά:

  • Υπέρ ή κατά της Ευρώπης;
  • υπέρ ή κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ;
  • Υπέρ ή κατά του κράτους δικαίου;

Οι πιθανές συμμαχίες μετά τις ευρωεκλογές

Για την πρόεδρο της Κομισιόν πρόκειται για τρεις κόκκινες γραμμές που θα οριοθετούν την περίμετρο της μελλοντικής πλειοψηφίας. Ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι. Ποιος έχει μείνει εκτός; Η ριζοσπαστική Αριστερά, πρώτα και κύρια, για τις ειρηνιστικές της πεποιθήσεις, την αντίθεσή της στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Στη δεξιά, τα πράγματα είναι πιο λεπτομερή. Όλοι οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τις αντιλήψεις των κομμάτων τους προς την ταυτότητα και την δημοκρατία. Επομένως, δεν υπάρχουν συμμαχίες για το Σαλβίνι, το Βίλντερς και τη Λεπέν. Όσον αφορά το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, υπό την προεδρία της Μελόνι, προέκυψε μια σημαντική διαφορά: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε μισάνοιχτη την πόρτα σε πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες. Τα άλλα κόμματα είναι αντίθετα. Μάλιστα, οι Σοσιαλιστές υπέγραψαν δημόσια έκκληση για να μην υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.

Στο συνοπτικό εκλογικό πρόγραμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών δίνεται μεγάλη έμφαση στην υπεράσπιση των παραδόσεων και των αξιών του κάθε έθνους. Όσον αφορά όμως το θέμα των φιλελεύθερων εγγυήσεων, που αποτελούν τον θεμελιώδη πυλώνα του σύγχρονου συνταγματισμού, αγνοείται.

Οι διαφωνίες

Για τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, το να είναι υπέρ της ΕΕ σημαίνει όχι μόνο αποδοχή των σημερινών θεσμικών της δομών, αλλά και ενίσχυσή τους σε ορισμένους τομείς, ξεκινώντας από την πολιτική άμυνας και ασφάλειας.  Θεμιτός προσανατολισμός φυσικά, αλλά αντίθετος με αυτόν των άλλων τεσσάρων κομμάτων. Υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, σημαντικές διαφορές ακόμη και μεταξύ των κομμάτων της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές επιμένουν στην πράσινη μετάβαση, συνοδευόμενη ωστόσο από ισχυρές μορφές αποζημίωσης για όσους υφίστανται το μεγαλύτερο κόστος. Μαζί με τους Φιλελεύθερους, θα ήθελαν μια ΕΕ που θα χρηματοδοτεί νέες δημόσιες επενδύσεις μέσω ευρωομολόγων. Το Λαϊκό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, είναι πρόθυμο να αποδυναμώσει τους περιορισμούς της Πράσινης Συμφωνίας και δε θέλει να ακούσει για ευρωομόλογα.

Τα δύο ρεύματα στις ευρωεκλογές

Είναι ίσως η πρώτη φορά που συγκρούονται δύο διαφορετικά οράματα για την Ευρώπη. Ένα δημοφιλές και μετριοπαθές και ένα προοδευτικό, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως λίγο “πράσινο”. Το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι μεγάλο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμμετέχουμε. Σκεπτόμενοι, για μια φορά, περισσότερο για τα προβλήματα των Βρυξελλών παρά για τις εθνικές αντιπαραθέσεις.

Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι θα έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες επιλογής. Πώς θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 10 του Ιούνη; Λίγες μέρες έμειναν για να έχουμε την απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση που αφορά το μέλλον όλων μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι