«Διότι δεν συνεμορφώθην…»  – Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων

«Διότι δεν συνεμορφώθη…»  – Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, slpress

Εκδόθηκε τελικά, αργά το βράδυ του Σαββάτου, η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, με την οποία  απαγορεύονται οι συναθροίσεις, σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Μια απόφαση που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και την υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, η απαγόρευση ισχύει για όλη την επικράτεια, από τις 6 σήμερα το πρωί (Κυριακή 15 Νοεμβρίου) έως την Τετάρτη (18 Νοεμβρίου), στις 9 το βράδυ. Για τους παραβάτες, που θα διοργανώσουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, αν είναι νομικά πρόσωπα (κόμματα ή φορείς) και 3.000, αν είναι φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες, σε συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, η απόφαση προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου 300 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια, «υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία», όπως ρητά αναφέρει η απόφαση.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις

Παρά την εισαγωγή του κ. Καραμαλάκη, ότι η απόφαση ελήφθη «στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού» και την αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι εμφανές, ότι στόχος είναι αυτές οι εκδηλώσεις. Και κυρίως, η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Είχαν προηγηθεί άλλωστε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι «φέτος πορεία δεν θα γίνει», αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη φραστική αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Βαρουφάκη, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του, συνήθως ψύχραιμου, γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η απαγόρευση ισχύει για όλους, και για το κόμμα του κ. Βαρουφάκη και για το ΚΚΕ είχε πει στη  Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τις προθέσεις της κυβέρνησης είχε ενημερώσει τα κόμματα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ την Παρασκευή υπήρξε δεύτερος γύρος ενημέρωσης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ είπε στον υπουργό ότι κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να μην μετέχουν σε πορεία, αλλά να εκπροσωπηθούν από εννεαμελή αντιπροσωπεία βουλευτών, οι οποίοι θα πορευτούν επί του πεζοδρομίου. Εισέπραξε, ωστόσο την απάντηση του Χρυσοχοΐδη, ότι «θα συλληφθούν» και κατήγγειλε την «τηλεφωνική προαναγγελία σύλληψης βουλευτών ως παραβίαση του Συντάγματος».

Το ΚΚΕ επέμεινε επίσης, ότι οι εκδηλώσεις θα γίνουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Έχει άλλωστε ανάλογο προηγούμενο με την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα. Μια συγκέντρωση που λοιδορήθηκε, ως “συγκέντρωση της μεζούρας”, εξαιτίας της σχεδόν “στρατιωτικής διάταξης” των συμμετεχόντων. Τότε το ΚΚΕ είχε πει πως το θέμα είναι ότι οι πολίτες στριμώχνονται στα Μέσα Μεταφοράς και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Το ίδιο επαναλαμβάνει και σήμερα, προσθέτωντας ότι δεν θα δεχθεί το “φίμωτρο”.

Σε θέσεις μάχης 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η απόφαση «δεν ήρθε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για κάποια ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτρέψουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού», όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. Αυτό ωστόσο δεν ευσταθεί. Γιατί αν η πορεία που ετοιμάζει το ΜέΡΑ, αυτή η «βόλτα των εννέα ατόμων», όπως την αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποτελεί εστία μετάδοσης του κορωνοϊού, αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο από τις έξι σήμερα το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ της επόμενης Τετάρτης.

Αντιθέτως δείχνει περισσότερο αληθοφανές αυτό που υποστηρίζουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή στόχος είναι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εδώ όμως γεννάται ένα ερώτημα: πρόκειται για εμμονή του Χρυσοχοΐδη ή για φοβία του Μητσοτάκη; Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση βλέπει μια καταπάτηση του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης.

Το κουφό της υπόθεσης είναι, ότι λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ (κατ’ εντολή βεβαίως του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιούσε για τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τις εθνικές κυβερνήσεις κατά τη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας.

Με συντριπτική πλειοψηφία (496 υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές), οι ευρωβουλευτές ζήτησαν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο», καθώς και «να μην χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα». Η δε ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καλούσε με την τοποθέτησή της «να μην επιτρέψουμε να μπει η Δημοκρατία σε καραντίνα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx