Έχει μέλλον η πρόταση Τσίπρα για Εξεταστική;
12/10/2021Θετική ανταπόκριση και από άλλα κόμματα βρίσκει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», μέσω της οικονομικής στήριξης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Με την πρόταση συμφωνούν ήδη άλλα τέσσερα κόμματα και είναι ήδη αρκετά πιθανό να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αυτό γίνεται στο πλαίσιο των πρόσθετων δικαιωμάτων που της δίνει η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. Ήδη πάντως, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 στηρίζουν την πρόταση.
Παρά τη θετική ανταπόκριση όμως από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εγείρονται ερωτήματα για τη τύχη που θα έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να φέρει η σύσταση μιας τέτοιας Εξεταστικής Επιτροπής υπό την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου. Το θέμα το έθεσε πρώτος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του ότι «η ΝΔ έχει την πλειοψηφία».
Η πρόταση Τσίπρα
Αυτό το γεγονός, και με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας των Εξεταστικών Επιτροπών, προδικάζει ήδη και το αποτέλεσμά της: ένα πόρισμα της πλειοψηφίας, που ακόμη και στην περίπτωση που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλήξουν σε ένα δικό τους κοινό (δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα), θα υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Τσίπρας συμπλήρωσε, ωστόσο, τη φράση του, θέτοντας το ερώτημα εάν η πλειοψηφούσα ΝΔ «θα το αντέξει». Δεν διευκρίνισε όμως αν η αναφορά του στα περί αντοχής της ΝΔ έχει να κάνει με πιθανές διαρροές, άρα με ενδοκομματικές διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή αν αφορά το βάρος που θα έχει να σηκώσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα της συζήτησης για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης που καταγγέλλει, μέσω της κρατικής ενίσχυσης των Μέσων Ενημέρωσης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απέχει ελάχιστα από το να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 120 ψήφους για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll. Στους 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται ήδη οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και, σύμφωνα με δημοσιεύματα και οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, όπως και το ΜέΡΑ25 που διαθέτει 8 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ είναι μεν θετικό για «λόγους αρχής», αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του.
Βάζουν θέμα τα κόμματα
Το ΚΙΝΑΛ είναι όμως σε εσωκομματικές διεργασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του δεν είναι λίγες οι φορές που θυμίζει “δικέφαλο αετό”. Ειδικά σε ζητήματα προσανατολισμού, συνεργασιών και κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους δύο πολιτικούς πόλους: τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν σε αυτά προστεθεί το γεονός ότι υπήρξαν δηλώσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, οι οποίες εκτιμήθηκαν ως απόπειρα επηρεασμού της εσωκομματικής διακασίας η απόφαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ δεν αναμένεται εύκολη.
Δύσκολο φαίνεται όμως να είναι και ομόφωνη. Άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά είναι σε ανοιχτή διαμάχη με την Opinion Poll. Όχι μόνον γιατί, πριν μερικούς μήνες, έρευνά της εμφάνισε τον ανθυποψήφιό της, Ανδρέα Λοβέρδο, σχεδόν βέβαιο νικητή ούτε γιατί εξακολουθεί να την εμφανίζει τρίτη στις προτιμήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές. Η αντιπαράθεση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, μετά τις καταγγελίες που επικαλέστηκαν προσκείμενα στην πρόεδρο στελέχη για αρνητικά σχόλια, «στα όρια του bullying, σε όσους δηλώνουν στη διάρκεια έρευνας τη στήριξη τους στη Φώφη Γεννηματά». Καταγγελίες, στις οποίες η εταιρία απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «για την παράταξη σε θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν διλήμματα» και προσθέτει ότι το κόμμα θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και «κάθε σχετική με το θέμα πρόταση, που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα». Επαναλαμβάνει τέλος ότι «σε κάθε περίπτωση η στάση μας θα συγκεκριμενοποιηθεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».
Θέματα βάζει όμως και το ΚΚΕ, το οποίο «ψηφίζει» μεν την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ζητά όμως «να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».
Ανοιχτό θέμα η διεύρυνση της έρευνας
Θυμίζει μάλιστα την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο για την δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Κάτι που όπως σημειώνει είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.
Διεύρυνση της έρευνας εξετάζει όμως και το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την αρχική αντίδραση του κ. Οικονόμου ότι τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απαντηθεί και θα απαντηθούν ξανά αν προχωρήσει τελικά η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όπως αποκάλυψε στο MEGA ο Γιάννης Πρετεντέρης, και οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ, στη ΝΔ ετοιμάζουν αντεπίθεση με πρόταση που θα περιλαμβάνει και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015-2019.
Ανταπαντώντας πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τη ΝΔ να συμφωνήσει στην πρότασή του ακόμη και αν θέλει διεύρυνση της έρευνας από το 2015. «Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ταχθούν υπέρ της πρότασής του και να αποφασίσει η Επιτροπή την διερεύνηση «χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς».
Στο θέμα επανήλθε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος με δηλώσεις του στον Real Fm, αφού επανέλαβε την άποψη ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόπειρα αλλαγής ατζέντας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ δική της πρόταση για διεύρυνση της έρευνας της εξεταστικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν πάντως, ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.