ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνα Κουρτς ψάχνει ο Τσίπρας

Έλληνα Κουρτς ψάχνει ο Τσίπρας, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν εξαρχής να συνδέσουν την υπόθεση Κουρτς και την χειραγώγηση των αυστριακών ΜΜΕ με ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι τελικά οι εξελίξεις στην Αυστρία τους άνοιξαν την όρεξη και έτσι σήμερα υπέβαλαν και αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρώτον τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται, στην πρόταση που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, στόχος είναι να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης». Σημειώνεται ότι το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχετικού δικαιώματος που δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν σε ΜΜΕ περίπου 42 εκ. ευρώ. Αναφέρεται δε συγκεκριμένα στα 20 εκατομμύρια ευρώ της Λίστας Πέτσα 1 για την ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό, τα 2 εκατομμύρια της Λίστας Πέτσα 2 και τα 18,5 εκατομμύρια της Απόφασης Κικίλια για την ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό, η οποία, όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε «πενιχρά» αποτελέσματα. Ζητά επίσης έλεγχο και για την πρόσφατη υπογραφή σύμβασης ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ εκ μέρους της ENTERPRISE GREECE με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού, υλοποίηση στρατηγικής και διαχείρισης των σχέσεων της Ελλάδας με Διεθνή μέσα.

Εξεταστική για τα ΜΜΕ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ευθεία αναφορά στις εξελίξεις στη Αυστρία, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο Κουρτς, ο οποίος ελέγχεται για χρηματοδότηση ΜΜΕ με στόχο την χειραγώγησή τους, «πριν λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση». Αναφερόμενος δε στην παραίτηση του καγκελάριου της Αυστρίας, την χαρακτηρίζει «εξαναγκαστική», αλλά και ενδεικτική της απαξίωσης που «τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς».

Ο  ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες κατά του Κουρτς για χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από την κυβέρνησή του σε μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα εγκωμιαστικά άρθρα και χαλκευμένες δημοσκοπήσεις, «δυστυχώς θυμίζει τις πρακτικές που ασκεί σήμερα στην Ελλάδα ο ομοϊδεάτης του κ. Μητσοτάκης». Συσχετίζει δε την οικονομική στήριξη των ελληνικών ΜΜΕ με το περιεχόμενο της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε «στην εμφάνιση φαινομένων ανάλωσής τους (των ΜΜΕ) στη φιλοτέχνηση θετικής εικόνας για τον πρωθυπουργό προσωπικά και για την κυβέρνησή του συνολικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επίσης ότι όλα «τα παραπάνω δεν έχουν μόνο ιδιαίτερο δημοσιονομικό ενδιαφέρον, αλλά πολιτικό και ιδιαίτερα δημοκρατικό», καθώς, όπως υπογραμμίζει «η αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών, η ερευνητική δημοσιογραφία και ο κριτικός έλεγχος της κυβέρνησης είναι η ψυχή της δημοκρατίας και όποιος τα αντιστρατεύεται εργάζεται κατά αυτής της ίδιας». Κατηγορεί παραλλήλως την κυβέρνηση για «στρατηγική ποδηγέτησης του Τύπου», αποτέλεσμα της οποίας, όπως αναφέρει, είναι «το ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση, από την αξιωματική μέχρι την ελάσσονα, και οι δραστηριότητές τους περιορίζονται σε χαμηλή, περιθωριοποιημένη και ολιγόχρονη προβολή ή σε τυπικές αναφορές».

Ρήγμα στη ΝΔ επιδιώκει ο Τσίπρας

Καταγγέλλοντας ότι αυτή η πρακτική οδηγεί στην «ελλιπή» παρουσίαση των δράσεων της αντιπολίτευσης και στην ωραιοποίηση της εικόνας της κυβέρνησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση σφυρηλατεί την πολιτική της εικόνα δαπανώντας δημόσιο χρήμα και ότι διαμορφώνει ένα πλαίσιο επιβολής συγκεκριμένων πολιτικών στάσεων στους Έλληνες πολίτες».

Αναφέρει δε, ως πρόσφατο παράδειγμα την δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, για την οποία σημειώνει ότι, ενώ διενεργεί δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από ΜΜΕ, παραλλήλως, «ο ιδιοκτήτης της αναλαμβάνει “δουλειές” και πληρώνεται από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ)». Αναφέρει μάλιστα ότι ζήτησε να γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία πέτρεψε τον περασμένο Ιούλιο η κυβερνητική πλειοψηφία.

  Ο Ανδρουλάκης δείχνει την "πόρτα εξόδου" στον Μητσοτάκη

Επιχειρώντας μάλιστα να προκαλέσει ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η συμπολίτευση δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβει το θεσμικό παράδοξο». Τονίζει επίσης ότι αυτό «συντηρείται με δική της ευθύνη στη χώρα μας». Πηγαίνοντας δε πάλι στις εξελίξεις στην Αυστρία, σημειώνει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί «ιδίως από τη στιγμή που καταγγέλλεται και απαξιώνεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη». 

Στηρίζουν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Στο πνεύμα αυτό ήταν άλλωστε και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο συνοδεύτηκε  κατάθεση του αιτήματος. «Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;» έγραψε σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τέλος την επλογή για την κατάθεση του αιτήματος για Εξεταστική, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να ασκήσει ένα από τα έκτακτα δικαιώματα που μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δόθηκαν σε αυτήν». 

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το ΚΙΝΑΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου να σημειώνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη ψηφίζει υπέρ των εξεταστικών για λόγους αρχής, προσσθέτοντς ότι το θέμα «θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Το ΚΚΕ «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ του χρεώνει αντιπολιτευτική ανεπάρκεια. Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει ανυπόστατη την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll, ενώ επιμένει ότι «ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι