“Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς” – Έκθετος ο Χρυσοχοΐδης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύνταξη SLpress.gr
1497
“Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς” – Έκθετος ο Χρυσοχοΐδης για τον ΣΥΡΙΖΑ, slpress

Θέμα Χρυσοχοΐδη εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το γεγονός ότι παραμένει άφαντος ο Χρήστος Παππάς, παρά την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο γνωστός και ως “υπαρχηγός” Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αρνείται, με συνειδητή επιλογή, να παραδοθεί πριν την εκδίκαση της έφεσης. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Λαγός τρέχει να προλάβει το “εφετήριο”, ενώ οι υπόλοιποι καταδικασθέντες βρίσκονται σε διαδικασία μεταγωγής στις φυλακές.

Με το σκεπτικό ότι, αν παραδοθεί, «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο , οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση», ο καταδικασθείς σε 13 χρόνια κάθειρξης, Χρήστος Παππάς, προφανώς αποφάσισε να δώσει, από μόνος του, ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του. Η ενέργειά του, ωστόσο, και κυρίως το γεγονός ότι παραμένει ασύλληπτος, εκθέτει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Σπίρτζης, κάνει λόγο για άλλη μία «απόδειξη της δυσανεξίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημοκρατικές διαδικασίες» και καλεί τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους». Υπογραμμίζει επίσης ότι το υπουργείο «όφειλε να γνωρίζει που βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής». Παραλλήλως, επισημαίνει ότι «η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά και το γεγονός ότι διαμηνύει πως δεν επιθυμεί να παραδοθεί, αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην ανακοίνωσή του, ότι «το αντισυνταγματικό επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τα καταφέρνει μια χαρά όταν πρόκειται να συλλάβει ανήλικα δεκατετράχρονα παιδάκια, χωρίς ουσιαστικές κατηγορίες, αλλά δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και τις ίδιες επιδόσεις, όταν πρόκειται για καταδικασθέν ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης». Σημειώνει μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που «όλη η δημοκρατική Ελλάδα περίμενε με αγωνία την ανακοίνωση των ποινών και την απόφαση για την μη αναστολή των ποινών».

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ 

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει «άστοχη» την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «οι περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χρήστο Παππά ήρθησαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στις 27/8/2015». «Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η ΝΔ, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία» αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα).

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο Χρήστος Παππάς εμφανίστηκε στο Τμήμα, τελευταία φορά, την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε, και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί, αλλά με βάση το βούλευμα δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, συνεχίζει το Υπουργείο. Παραλλήλως, τονίζει ότι αν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον πρώην βουλευτή «θα παρανομούσε διπλά: απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει επίσης ότι «οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα» και υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εγκλήσεις του αρχικά για τη μη σύλληψη του ευρωβουλευτή Λαγού και την μη παρακολούθηση του «πολίτη-κατηγορούμενου Παππά» ουσιαστικά καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία «να παρανομήσουν». «Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει τέλος ότι «στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» και ότι «για τον φυγόποινο Χρήστο Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα».

Άρχισαν οι μεταγωγές 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να επισημαίνει σε τηλεοπτική δήλωσή του ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να χάσει, μέσα από τα χέρια του, δύο καταδικασμένους νεοναζί εγκληματίες». Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρεται στον Γιάννη Λαγό που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και στον Χρήστο Παππά. Μάλιστα ειδικά για τον δεύτερο τονίζει στην δήλωσή του ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα, αν «ο Παππάς ξέφυγε κάτω από τη μύτη του γιατί κάποιοι τον βοήθησαν ή γιατί είναι ανίκανος να συλλάβει τον υπαρχηγό των νεοναζί;».

Εντωμεταξύ, άρχισαν οι μεταγωγές στις φυλακές των 37 από τους 39 καταδικασθέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειονότητα των κρατουμένων, ανάμεσά τους και η ηγετική ομάδα, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι στο Μαλανδρίνο και στα Τρίκαλα. Την ίδια ώρα, εντός της ημέρας,  αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Αρείου Πάγου, το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που αφορά την καταδίκη του Γιάννη Λαγού σε κάθειρξη 13 ετών και την έκτισή της.

Η διαβίβαση γίνεται προκειμένου να ξεκινήσει η  διαδικασία, μέσω της οποίας θα κριθεί, αν θα αρθεί η ασυλία του ευρωβουλευτή, προκειμένου να συλληφθεί για να οδηγηθεί στην φυλακή. Οι συνήγοροί του πάντως καταθέτουν άμεσα έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε να παραλάβουν το “εφετήριο” και να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Την Επιτροπή δηλαδή που θα εξετάσει την υπόθεση, για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.