ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Έφτασε στην πηγή η Έφη αλλά μάλλον νερό δεν θα πιεί…

Έφτασε στην πηγή η Έφη αλλά μάλλον νερό δεν θα πιεί... Νεφέλη Λυγερού

Ως «ελάχιστο δείγμα πολιτισμού» χαρακτήρισε σε συνέντευξη της η Έφη Αχτσιόγλου  την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να καταδικάσει τις επιθέσεις που δέχεται «από συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα που συχνά αναπαράγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον συνυποψήφιο της να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον κυριότερο υποστηρικτή του, τον Παύλο Πολάκη, που «σε μόνιμη βάση στοχοποιεί στελέχη, όχι μόνο εμένα», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Είχε προηγηθεί το χτεσινό της μήνυμα στα social media, όπου μίλησε για συντονισμένο «πόλεμο λάσπης» που δέχεται, ζητώντας για πρώτη φορά από τον συνυποψήφιο της να τον καταδικάσει (κάτι που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει κάνει ο Κασσελάκης). Ο «πόλεμος λάσπης» αφορά κυρίως τον ισχυρισμό που έχει αναπαραχθεί εκτενώς στα social (και όχι μόνο) πως η κ. Αχτσιόγλου υπονόμευε συστημικά τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε επιτακτικά να παραιτηθεί μετά την εκλογική συντριβή, μέσω μάλιστα κάποιου επιθετικού sms.

Ο ισχυρισμός αυτός δημοσιεύτηκε ακόμα και σε ιστότοπους, ένας εκ των οποίων μηνύθηκε από την κ. Αχτσιόλου. Μάλιστα, ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε την παρέμβαση του ιδίου του Τσίπρα για τον “πόλεμο λάσπης” που δέχεται η Αχτσιόγλου, προκειμένου να μην τον “εργαλειοποιεί” ο Κασσελάκης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πάντως, η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, ως αποτέλεσμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στους θώκους της εξουσίας και της πολιτικής εύνοιας που της έδειχνε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος. Αρχικά, ως υπουργός Εργασίας, στην θέση του μέχρι πρότινος πολιτικού προϊσταμένου της Γιώργου Κατρούγκαλου (ήταν διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου). Μάλιστα, παρά τις αρχικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πολιτική επιβίωση της, ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που το κόμμα πέρασε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήταν μία επιβράβευση για τον γραμμικό της λόγο, την αδιαμφισβήτητη ψυχραιμία της, την προσοχή με την οποία διαχειρίζονταν το χαρτοφυλάκιό της, αλλά και τη δημόσια εικόνα της. Εξάλλου, δεν την είχε αναδείξει μόνο η τεχνοκρατική επάρκεια που απέπνεε, αλλά και το μετριοπαθές προφίλ της, που την τοποθετούσε στο κεντροαριστερό κέρας του πολιτικού συστήματος.

Η κ. Αχτσιόγλου έμοιαζε να εκπληρώνει τότε τον όρο του Αλέξη Τσίπρα να είναι όσο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται, να μην είναι δέσμια της ιστορικής μνήμης του κόμματός της και όλων των στερεοτύπων που αυτή συμπεριλαμβάνει. Όπως χαρακτηριστικά και ολίγον τι χαιρέκακα σχολιάζονταν, «η Έφη θα μπορούσε να υπηρετήσει με την ίδια άνεση και κάποιο άλλο κόμμα». Μήπως το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί (και σε μεγαλύτερο βαθμό) για τον συνυποψήφιο της, τον Στέφανο Κασσελάκη;

Νέα υπουργός Εργασίας

Ήταν το όνομα που είχε ξεχωρίσει στον ανασχηματισμό της 4ης Νοεμβρίου του 2016. Η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα περιορίζονταν στο να δοθεί ένα υποτυπώδες σήμα διεύρυνσης προς τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και μία τονωτική ένεση στο ήδη από τότε ασθμαίνον κυβερνητικό σχήμα. Και τα φώτα είχαν πέσει πάνω στην Έφη Αχτσιόγλου.

Ήταν που η τότε 31χρονη κοπέλα από την Πέλλα είχε προσγειωθεί στον δεύτερο πιο “καυτό” υπουργικό θώκο, καπελώνοντας ένα παλαίμαχο κομματικό στέλεχος, όπως τη Θεανώ Φωτίου, αλλά και μία ακριβοθώρητη μεταγραφή από την Αμερική, τη Ράνια Αντωνοπούλου. Άπαντες είχαν επιχειρήσει μανιωδώς να αποκωδικοποιήσουν την μετεωρική πολιτική της άνοδο. Το βιογραφικό της, τα ακαδημαϊκά της προσόντα, τα κομματικά της ένσημα, η εντυπωσιακή εμφάνισή της, ακόμα και η μέχρι τότε επικουρική συμβολή της στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, δεν αρκούσαν για να εξηγήσουν την εκτόξευσή της.

Ανασκαλεύοντας κανείς την πορεία της, εντοπίζει το πέρασμά της από τον “κομματικό σωλήνα”, αλλά και από τον ακτιβισμό. Είναι κόρη ενός μάχιμου αριστερού δικηγόρου και στα πρώτα της φοιτητικά χρόνια μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Και ενώ αρκετοί σύντροφοί της είχαν να επιδείξουν ντουντούκες και την αγωνιστική δράση, η Έφη δεν “επιβαρύνονταν” με σχετικά πειστήρια.

Περισσότερο ξεχώριζε για την διακαή επιθυμία της για άνοδο, τον απαραίτητο κυνισμό που αυτή η επιθυμία επιβάλλει και τέλος την τάση της να μελετά προσεχτικά κάθε της βήμα. Κάτι που μάλλον δεν έκανε στον τωρινό της αγώνα, καθώς άργησε να απαντήσει στον «πόλεμο λάσπης» που η ίδια πλέον καταγγέλλει, θεωρώντας μάλλον βέβαιη την άνετη επικράτηση της και υποτιμώντας εμφανώς τον βασικό της αντίπαλο. Μάλιστα, αρκετοί της χρεώνουν και αλαζονεία, ειδικά μετά την φράση της για την “θολότητα” που εξέπεμψε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, στην δήλωση μετά το πέρας ώρας από όταν είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα. Η ίδια διευκρίνισε πως η αναφορά δεν αφορούσε τους ψηφοφόρους του κ. Κασσελάκη…

 

Ανεβαίνοντας στο βάθρο…

Για να επιστρέψουμε στο παρελθόν, το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει πανιά για την εξουσία και εκείνη, αν και τότε άγνωστη στο ευρύ κοινό, έπλεε διακριτικά μαζί του. Το όνομά της είχε παίξει για τη δημαρχία της συμπρωτεύουσας. Τελικά είχε επιλεγεί ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και εκείνη ανακουφισμένη είχε μετακομίσει στις Βρυξέλλες για να γίνει επιστημονική συνεργάτης της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 επιστρέφει για να κοσμήσει την 11η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Μπορεί κανείς άλλος τότε να μην το φανταζόταν, αλλά εκείνη μέσα της στόχευε την πρώτη θέση. Είναι απλά ζήτημα χρόνου. Όταν το κόμμα την είχε τοποθετήσει διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, εκείνος, ως υπουργός Εργασίας, είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Η Αχτσιόγλου είχε φροντίσει να θέσει τα όριά της. Για τους ξένους διαπραγματευτές, η κοπέλα αυτή ήταν ξεκάθαρο ότι θα ανέβαινε σύντομα στο βάθρο. Όπερ και εγένετο…

Στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2016 είχε κλέψει τα φώτα, παντρεύοντας την κομψότητα με τον αισθησιασμό. Σε αντίθεση με τις συντρόφισσές της, εκείνη δεν είχε σπεύσει πανικόβλητη να προμηθευτεί ενδύματα κατάλληλα για το νέο της αξίωμα. Η γκαρνταρόμπα της ήταν τόσο φροντισμένη, προγραμματισμένη και μελετημένη όσο και η ίδια.  Έναν συνδυασμό που υπηρετεί πιστά μέχρι και σήμερα και ένας από τους λόγους που την είχε χρίσει αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, πριν την εμφάνιση του “μετεωρίτη” Κασσελάκη, που σε επίπεδο εικόνας και image την ανταγωνίζεται επάξια.

Η σχέση με τα ΜΜΕ

Τα δύο πρώτα χρόνια της υπουργοποίησης της, ήταν παντού, χωρίς να ακούγεται η φωνή της. Φιλτράριζε και επιμελούνταν την εικόνα της, με την προσήλωση ενός μάνατζερ, όπως εξομολογούνταν συνεργάτες της. Δεν έδινε συνεντεύξεις και όταν αυτό κρίνονταν απαραίτητο, επέλεγε μόνο φιλικά Μέσα.

Κάτι που άλλαξε άρδην μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, αν και μεταξύ των κατηγοριών που δέχεται στον «πόλεμο λάσπης» που η ίδια καταγγέλλει, ήταν πως έγινε “η αγαπημένη των συστημικών ΜΜΕ της διαπλοκής που είχαν πολεμήσει σκληρά τον προκάτοχο της”. Ειδικά η πρόσφατη αναφορά της «να μην τους αδικούμε τους δημοσιογράφους και θεωρώ και ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να μας αδικούν» την έθεσε στο ευθέως στο στόχαστρο στελεχών, όπως του Παύλου Πόλακη.

“Ράγισε” το γυαλί

Αρχικά άνηκε στην πτέρυγα του κόμματος που έχει σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός την θεωρούσε πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, καθώς την είχε αναδείξει, παρακάμπτοντας πολλά ισχυρά στελέχη, με πολλούς επίδοξους δελφίνους και άλλους “βαρώνους” της Κουμουνδούρου να μην κρύβουν τότε τη δυσαρέσκειά τους. Χωρίς να μπούμε στην παραφιλολογία των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, η αγαστή σχέση των δύο, αναμφισβήτητα, στην πορεία “ράγισε”. Ίσως γιατί η ίδια πλέον πήρε αποστάσεις από τον Τσίπρα, όπως και ο σύντροφος της Δημήτρης Τζανακόπουλος και απέκτησε άριστες σχέσεις με την Ομπρέλα, την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπου ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά πολλούς συντρόφους της, ο “απόλυτος” και “εριστικός” χαρακτήρας της, την επισκιάζει. Κατ’ αυτούς, είχε αποκαλυφθεί από παλαιότερα επεισόδια, όπως εκείνο της “εισβολής” του ΠΑΜΕ στο υπουργικό της γραφείο. Σε αντίθεση με την Θεανώ Φωτίου και την στάση άμυνας που είχε υιοθετήσει, η ίδια παρακολουθούσε με εμφανή ειρωνεία τα συνθήματα τους: «Αγαπητέ έτσι κι αλλιώς δεν θέλετε διάλογο», είχε ανταπαντήσει στωικά.

 

Το debate

Η ίδια πάντως φρόντισε στη  πορεία να προχωρήσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεσή της, με στόχο να αναδείξει την ανθρώπινη διάστασή της. Έχει αποκαλύψει σε διαδικτυακή της συνέντευξη την σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο,  μιλούσε χαλαρά για τις βόλτες με τον σκύλο της και τα ποτά που απολαμβάνει με φίλους και συνεργάτες…

Έχει κερδίσει την συμπάθεια του πολιτικού προσωπικού για αήθεις και σεξιστικές επιθέσεις που την συνοδεύουν από την υπουργοποίηση της, μέχρι και σήμερα. Μία εκ των τελευταίων ήταν σε λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ, στα μέσα Αυγούστου, την οποία καταδίκασαν οι έτεροι συνυποψήφιοι της για την ηγεσία (ο κ. Κασσελάκης δεν είχε θέσει ακόμα υποψηφιότητα).

Προαναφέραμε πως η ίδια μελετά προσεκτικά κάθε της βήμα, τακτική που την έφερε μία ανάσα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που εμφανίστηκε ο “κομήτης” Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο έκανε το λάθος να υποτιμήσει. Μάλιστα σήμερα είναι η ίδια που ζητά αντιπαράθεση μαζί του σε debate, κάτι που η ίδια το προηγούμενο διάστημα είχε απορρίψει, όταν θεωρούνταν ακόμα η “εν αναμονή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”.