ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Η εύνοια του Τσίπρα και το “αστικό image” την έκαναν φαβορί

Η εύνοια του Τσίπρα και το "αστικό image" την έκαναν φαβορί, Νεφέλη Λυγερού

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι επισήμως η πρώτη υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα. Έχοντας “αστικό image” και την εύνοια του πρώην προέδρου είναι ένα εκ των φαβορί. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της έγινε στο Ωδείο Αθηνών. Σε αυτήν ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η υποψηφιότητά μου για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία, την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη».

Στην ομιλία της ευχαρίστησε το απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, επισημαίνοντας πως «έχουμε μαζί μας μια συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε που αναλάβαμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Αλλά και τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα». Μίλησε επίσης για μέτωπο «ενάντια στην Ακροδεξιά» και πως «δεν υπάρχει το δίλημμα Αριστερά η Κέντρο».

Η υποψηφιότητα της κ. Αχτσιόγλου έχει, μεταξύ άλλων, την στήριξη του Αλέξη Χαρίτση, του Νάσου Ηλιόπουλου, φυσικά του συζύγου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ πληροφορίες φέρουν και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (μετά από χρόνια απουσίας από την πολιτική, επανήλθε προεκλογικά στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ) να υποστηρίζει την υποψηφιότητά της.

Η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, ως αποτέλεσμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στους θώκους της εξουσίας και της πολιτικής εύνοιας που της έδειξε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος. Ο Αλέξης Τσίπρας την θεωρούσε πρόσωπο της εμπιστοσύνης του. Είναι λάθος, πάντως, να ταυτίζεται η Έφη Αχτσιόγλου με τον σύζυγό της Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος έχει περιέλθει σε ιδιότυπη εσωκομματική απομόνωση μάλλον ανακόπηκε, λόγω του σοβαρού επεισοδίου που είχε με τον Παναγιώτη Ρήγα, εναντίον του οποίου χειροδίκησε χωρίς αιτία, όπως αποκάλυψε το ίδιο το θύμα και αυτόπτες μάρτυρες.

Η Έφη υπουργός

Η ανάθεση στην Αχτσιόγλου του χαρτοφυλακίου Εργασίας, όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε οριστεί αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ήταν τότε έκπληξη πρώτου μεγέθους ακόμα και για τους παροικούντες την συριζαϊκή Ιερουσαλήμ. Δεν είναι και λίγο από διευθύντρια του γραφείου του υπουργού να προαχθεί με τη μία σε υπουργό και μάλιστα σε μεγάλο υπουργείο!

Ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν αιφνιδιαστεί. Η νεαρή ηλικία της, αλλά και το γεγονός ότι ήταν μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, δικαιολογούσαν την έκπληξη, άλλες, όμως, οι βουλές του Αλέξη! Υποτίθεται ότι η προαγωγή –για την ακρίβεια η εκτόξευση– έγινε στο πλαίσιο της ανανέωσης και της προώθησης στελεχών της λεγόμενης “νέας γενιάς”.

Υποτίθεται ότι καθοριστικό ρόλο για την υπουργοποίηση της Έφης Αχτσιόγλου είχε παίξει το γεγονός ότι δεν υπήρχε καθόλου χρόνος να χαθεί. Πράγματι η νεαρή διευθύντρια του υπουργικού γραφείου είχε καθαρή εικόνα των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά με την Τρόικα. Προφανώς, αυτό δεν θα έφθανε εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να την προωθήσει και μάλιστα κατά τρόπο που δεν είχε προηγούμενο, παρ’ ότι υποτίθεται πως δεν ανήκε στους “προεδρικούς”, αλλά στους “53”.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τις άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ως υπουργός είχε άψογη σχέση και με τον τότε “τσάρο” της Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο. Για χάρη του Ευκλείδη, μάλιστα, είχε λειτουργήσει ουκ ολίγες φορές ως αγγελιοφόρος ή και πυροσβέστης, πόσο μάλλον όταν οι σχέσεις του τελευταίου με τον τότε πρωθυπουργό είχαν καταστεί νεφελώδεις. Τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, καθώς η υποψηφιότητα Τσακαλώτου θα επισημοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Οι επικριτές

Η Έφη Αχτσιόγλου είχε χαρακτηρίσει «αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας» την υπουργική θητεία της. Όπως και το ονομάσει κανείς, η 32χρονη τότε υπουργός είχε βρεθεί αμέσως στα δύσκολα, προσπαθώντας να τα βρει με τους δανειστές, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις ιδεολογικές-πολιτικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόσο τα κατάφερε δεν είναι του παρόντος, αλλά οι υποστηρικτές της προβάλλουν πως επί θητείας της καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

Πάντως, σύντροφοί της απέδιδαν στην ίδια την ψυχρολουσία με το ψαλίδισμα των συντάξεων, αλλά και το βατερλώ με τα περίφημα ισοδύναμα, επικρίνοντας ταυτόχρονα το τεχνοκρατικό της προφίλ. Πάντως, από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησής της, η Έφη Αχτσιόγλου απολάμβανε προστασία και ασυλία από το Μαξίμου, αλλά και από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Κάποιοι στην Κουμουνδούρου από τότε έλεγαν δηκτικά πως η Έφη Αχτσιόγλου τα είχε καταφέρει να είναι η “αγαπημένη” των συστημικών ΜΜΕ.

Έμμεσες βολές εναντίον της έριξε προ ημερών ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, δηλώνοντας πως το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταλάβει ότι η αγορά “είχε πάρει μία μεγάλη ανάσα” από τις παροχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η αναφορά του, επίσης, πως η εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι καλλιστεία», ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση αιχμή κατά της “όμορφης Έφης”.

Εμπιστεύεται δύσκολα

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, ο τρόπος που η Έφη Αχτσιόγλου όχι μόνο ξεχώρισε, αλλά “πήρε  κεφάλι” ως πιθανότερος διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα πολύ πριν αυτό παραιτηθεί. Ο τρόπος που αυτός την προώθησε έπαιξε αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο. Εκτός από το γεγονός ότι την υπουργοποίησε, στις εκλογές του 2019 την είχε ορίσει εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση που αυτομάτως της εξασφάλισε πολύ μεγάλη προβολή και ατύπως την μετέτρεψε σε “Νο 2” του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρός του την όρισε υπεύθυνη για την οικονομία στη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θέση που επίσης την εδραίωσε ως ανώτατο ηγετικό στέλεχος και ενέγραψε υποθήκες για την τωρινή της υποψηφιότητα για την προεδρία.

Θα ήταν άδικο, ωστόσο, εάν αποδίδαμε τη δυναμική της Έφης Αχτσιόγλου αποκλειστικά και μόνο στην ομολογουμένως “σκανδαλώδη” εύνοια του Αλέξη Τσίπρα. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε και η δημόσια εικόνα της. Στα πρώτα χρόνια, αρκετοί στην Κουμουνδούρου είχαν εκφράσει ουκ ολίγα παράπονα για την ψυχρή και υπεροπτική συμπεριφορά της. Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, μιλούσαν ακόμα και για νεανική αλαζονεία της τότε υπουργού.

Η Αχτσιόγλου εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους, αλλά παράλληλα φρόντιζε πάντα να κάνει δημόσιες σχέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς το έκανε με ένα δικό της “αστικό” τρόπο κι όχι με τον συνήθη “χύμα” τρόπο των συριζαίων. Κι όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε, ο τρόπος της ήταν πολύ αποτελεσματικός όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και εντός του κόμματός της. Αυτό δεν σήμαινε πως προσπαθούσε να είναι φιλική και ευχάριστη με όλους. Όταν π.χ. έγινε υπουργός Εργασίας δεν δίστασε να διώξει συνεργάτες του Γιώργου Κατρούγαλου και να τους αντικαταστήσει με στελέχη από τη Νεολαία, τα οποία ήταν ευθυγραμμισμένα ή ευθυγραμμίστηκαν απολύτως μαζί της.

Πάντα ξεχώριζε

Από πολύ νωρίς είχε δείξει ότι είχε ένα πολύ διαφορετικό life style από τους συνομήλικούς της νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι σύντροφοί της, την είχαν από τότε χαρακτηρίσει “καλοκουρδισμένο ρομπότ”. Ήταν λάτρης της υγιεινής ζωής, πρόσεχε ιδιαίτερα το φαγητό της, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι το junk food. Ελάχιστες ήταν οι διατροφικές παρεκκλίσεις της, στις μάλλον αραιές περιπτώσεις που βρισκόταν σε νεανικά στέκια.

 

Η μεγαλωμένη σε οικογένεια δικηγόρων Έφη Αχτσιόγλου, αν και αριστερών πολιτικών καταβολών και από πολύ νεαρή ηλικία στρατευμένη στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάντα μία συμπεριφορά που υπερέβαινε την ηλικία της. Για την ακρίβεια, πάντα ξεχώριζε σαν την μύγα  μέσα στο γάλα των συριζαίων συνομηλίκων της, με τα σκισμένα τζιν και τα ατημέλητα μαλλιά. Η ίδια έμοιαζε ατσαλάκωτη, άψογα περιποιημένη και κυρίως πειθαρχημένη και συστηματική στις σπουδές και στη ζωή της. Από εκείνες τις εποχές την θεωρούσαν στοχοπροσηλωμένη λες και από μικρή προετοιμαζόταν για έναν μεγάλο δημόσιο ρόλο.

Όταν, μάλιστα, το μνημονιακό κύμα εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την ίδια σε υπουργικό θώκο, με τη φροντίδα και της μητέρας της βελτίωσε περαιτέρω το στυλ της, επιλέγοντας αυστηρά, αλλά και θηλυκά σετάκια. Εάν κάποιος την έβλεπε, χωρίς να την γνωρίζει, θα την εκλάμβανε σαν μία νέα πολιτικό αστικού και μάλλον συντηρητικού κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι από νωρίς απέφυγε επιμελώς να εκτεθεί δημόσια.

Φρόντισε, μάλιστα, να διασκεδάσει και την εικόνα της αυστηρής με ανάλαφρες διαδικτυακές παρουσίες. Η δημόσια εικόνα που σχεδόν εξαρχής είχε και πλέον έχει βελτιώσει, έχει μετατραπεί σε κρίσιμο επικοινωνιακό όπλο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συστημικά Μίντια την αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο, λες και ενστικτωδώς βλέπουν σ’ αυτήν έναν “πολιτισμικά” δικό τους άνθρωπο. Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ της ανοίγουν δρόμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται κάτι περισσότερο από φαβορί. Όπως είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος της επικοινωνίας, «φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της Αχτσιόγλου θα μου αρέσει!»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι