Εκλογολογία και εξελίξεις φέρνει το Μακεδονικό

Εκλογολογία και εξελίξεις φέρνει το Μακεδονικό

Η εκλογολογία που πυροδότησε με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος παραμένει έντονα στο προσκήνιο, παρά τις διευκρινίσεις και τους ελιγμούς, στους οποίους προχώρησε στην συνέχεια ο ίδιος. Στο ενδεχόμενο αυτό, της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σπρώχνουν οι εξελίξεις στα Σκόπια σε συνδυασμό με τις σχεδόν παγιωμένες θέσεις των ελληνικών κομμάτων για το ονοματολογικό.

Η ζέση του Ζάεφ να τρέξει γρήγορα το δημοψήφισμα και την επακόλουθη συνταγματική αλλαγή, προκειμένου, αξιοποιώντας και την ελληνική προθυμία, να αποδώσει στον λαό του «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, αν ευοδωθεί, θα φέρει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην πραγματικότητα να πρέπει να ψηφίσει και η ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την Τρίτη ο Πάνος Καμένος είπε ότι όχι απλώς δεν θα ψηφίσει την συμφωνία, αλλά θα ζητήσει ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 ψήφων. Διαφορετικά θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα ή εκλογές. Στην συνέχεια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει “ημερομηνία λήξης” τον Σεπτέμβριο του 2019», υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, γιατί δεν θα περάσει από τα Σκόπια. Επανέλαβε πάντως ότι, στην περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, είναι «υποχρεωμένος να μπλοκάρει την διαδικασία και να δώσει τον λόγο στον ελληνικό λαό».

Η περίεργη ψυχραιμία του Μαξίμου

Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν τις έντονες επικρίσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά να ζητούν εκλογές εδώ και τώρα. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι το Μαξίμου αντέδρασε με μια ιδιαίτερη ηρεμία. Και το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί όταν «με το καλό» έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ανάλογη ήταν η στάση και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αυτός που πρέπει να είναι «προβληματισμένος το τελευταίο διάστημα, είναι η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης». Στην ερώτηση δε για τους 180 βουλευτές παρέπεμψε στην άποψη Κοτζιά και στο Σύνταγμα ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος, καθώς δεν «παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης ή αρμοδιότητες που απονέμει το Σύνταγμα σε πολιτειακά όργανα».

Στο θέμα παρενέβη και ο Σταύρος Θεοδωράκης, διαψεύδοντας για άλλη μία φορά σενάρια που θέλουν το Ποτάμι να αντικαθιστά τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση με τον Σύριζα. «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει καινούργια κυβέρνηση σε αυτή τη Βουλή με τη συμμετοχή του Ποταμιού» τόνισε o Σταύρος Θεοδωράκης. Σε ό,τι αφορά την κύρωση της Συμφωνίας, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα γίνει από αυτήν την Βουλή, δείχνοντας και αυτός την προσφυγή στις κάλπες ως μονόδρομο για την κυβέρνηση. Επέμεινε πάντως στην «πατριωτική», όπως την αποκαλεί, άποψη ότι η συγκεκριμένη «συμφωνία δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μία αναγκαία συμφωνία αυτή τη στιγμή».

Κόντρα στην Βουλή

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε σήμερα στην Βουλή, όπου ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μόνο όταν εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχέδιο συμφωνίας και αφού συμφωνήσει και η Ελλάδα. Διευκρίνισε παραλλήλως ότι έχουν προσκληθεί στην Σύνοδο της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα, επειδή «συμμετέχουν στην δύναμη του Αφγανιστάν» και πρόσθεσε ότι ο Ζάεφ «δεν θα είναι ούτε στην οικογενειακή φωτογραφία».

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Άμυνας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έκανε λόγο για «ασάφειες και σύγχυση, που καλλιεργούνται από τη κυβέρνηση». Απαντώντας ο Πάνος Καμμένος επικαλέστηκε την «αρχή της ομοφωνίας» που ισχύει στο ΝΑΤΟ, η οποία καθιστά αναγκαία την ελληνική συναίνεση. Πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 1999». Πέρασε μάλιστα και στην αντεπίθεση, ζητώντας από τον Ανδρέα Λοβέρδο να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η ΔΗΣΥ, όταν τεθεί στην Βουλή το θέμα των 180 βουλευτών.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με την Συμφωνία και την συμμετοχή του Ζάεφ στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των αλλεπάλληλων και αντιφατικών  δηλώσεων του υπουργού Άμυνας και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Κάλεσε, μάλιστα, τον Πάνο Καμμένο να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Και στη μέση ο Ραγκούσης

Σχολιάζοντας τις αρχικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον διώξει, χαρακτηρίζοντάς τις προσβολή για την χώρα την εικόνα της κυβέρνησης. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δεν παρέλειψε να ζητήσει την άμεση προκήρυξη εκλογών. Με φόντο την εσωκομματική αντιπαράθεση, της απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης, αναφέροντας ότι «προσβολή είναι το ‘όχι’ της κ. Γεννηματά για τη συμφωνία με τα Σκόπια για την παράταξή μας. Διότι εμείς στηρίξαμε την Ενδιάμεση Συμφωνία που ήταν χειρότερη από τη σημερινή».

Η Φώφη Γεννηματά επανήλθε με νέο σχόλιο περί γελοιοποίησης της χώρας με αφορμή δήλωση του υφυπουργού Μαυραγάνη, υποστηρίζοντας ότι οι «συγκυβερνήτες κτύπησαν ξανά». «Αμφισβητούν τον πρωθυπουργό, λένε ότι η υπογραφή του δεν έχει αξία». Οι ΑΝΕΛ απάντησαν στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντάς την σε άλλη δήλωση του Γιάννη Ραγκούση, στην οποία ο πρώην υπουργός την κατηγορούσε ότι έκανε το κόμμα «υπεργολαβικό μαγαζί τού κ. Μητσοτάκη».

Ο Πρόεδρος και η ενότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι όλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες στα εθνικά, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους. Κατά την διάρκεια της συνάντησής του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι Έλληνες ό,τι σημαντικό πέτυχαν, το πέτυχαν ενωμένοι.

Πρόσθεσε ότι το κόστος του διχασμού στοίχισε ακόμη και κομμάτια του εθνικού κορμού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Ειδικά για την ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ευρωατλαντική προοπτική της εξαρτάται από τις αλλαγές που πρέπει να κάνει προηγουμένως στην έννομη τάξη της, αρχής γενομένης από το ίδιο το Σύνταγμα της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx