Εμείς και η Τουρκία – Η Γαλλία, οι επενδύσεις και το …πλιάτσικο

Εμείς και η Τουρκία – Η Γαλλία, οι επενδύσεις και το ...πλιάτσικο, Δημήτρης Χρήστου

Κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης της τελετής ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι Έλληνες τηλεθεατές άκουσαν και έμαθαν πολλά για τον φιλελληνισμό του προεδρικού ζεύγους. Εξ αυτού, υπέθεσαν ότι πλέον η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει την προστασία που παρείχε άπλετα ο Ντόναλντ Τραμπ στον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ας μην κουραζόμαστε με τα αυτονόητα. Η πολιτική δεν είναι αισθήματα αλλά συμφέροντα. Και ο Tούρκος πρόεδρος, όπως και οι παλαιότεροι ηγέτες της χώρας το ξέρουν και το διαχειρίζονται με επιτυχία. Δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, αναμένοντας τα νέα δείγματα γραφής του Λευκού Οίκου. Έχοντας εξασφαλισμένη την ολοφάνερη πλέον στήριξη του Βερολίνου σε βαθμό πρόκλησης, ανοίχτηκαν στο Παρίσι.

Οι πρόσφατες αβρότητες μεταξύ Μακρόν-Ερντογάν είχαν να κάνουν με την πρωτοβουλία του Tούρκου προέδρου για γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και την πυρηνική τεχνογνωσία της Γαλλίας για τους υπό κατασκευή νέους σταθμούς ατομικής ενέργειας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη, ή έστω την διακριτική ανοχή της Γαλλίας στα σχέδιά του. Έχοντας συνεργασία με τη Μόσχα, ελπίζει ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την όποια πίεση της Ουάσιγκτον, εν όψει μάλιστα της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ξεκινά τη Δευτέρα.

Οι τουρκικές απαιτήσεις για διάλογο εφ’ όλης της ύλης παραμένουν στο τραπέζι και διατυπώθηκαν για μια ακόμη φορά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών παρουσία του Γερμανού ομολόγου του, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη βούλησή σας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών και μιλάω όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και εκ μέρους πολλών(!) ομολόγων μου εντός της ΕΕ».

Γερμανικές επενδύσεις

Ο Μάας, όμως, έμεινε αμίλητος, όταν παρουσία του ο Τσαβούσογλου πυροδότησε το κλίμα δηλώνοντας: «Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκεί οτιδήποτε». Το γεγονός προκάλεσε την από του βήματος της Βουλής έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη για την στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών: «Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ, να απειλεί χώρα εντός και ο Γερμανός υπουργός, ως ευρωπαίος, να μην αντιδρά».

Δυστυχώς νοείται, καθώς όλα καθορίζονται από τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα των χωρών και ειδικά εκείνων με βαρύτητα στην διαμόρφωση των αποφάσεων. Για παράδειγμα ενώ στην 30ετία 1973-2003 οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ήταν μόλις 15 δισ. δολάρια, την περίοδο 2003-2018 εκτοξεύτηκαν στα 209 δισ. δολάρια. Ο όγκος διμερούς εμπορίου μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας ανήλθε το 2017 στα 40 δισ. δολάρια κατά προσέγγιση, ήτοι 1,5% του γερμανικού διεθνούς εμπορίου και το 10% του τουρκικού. Οι γερμανικές εξαγωγές προς Τουρκία ανήλθαν το 2018 σε 22,8 δισ. δολάρια, ενώ η Γερμανία αποτελεί τον πρώτο προορισμό των τουρκικών εισαγωγών.

Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περίπου 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ περίπου 80.000 γερμανοτουρκικές εταιρίες λειτουργούν στη Γερμανία με ετήσιο τζίρο 52 δισ. δολάρια και απασχολούν σχεδόν 500.000 άτομα σε 50 διαφορετικούς κλάδους. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, το 39,5% των άμεσων ξένων  επενδύσεων στην Τουρκία το 2019 (στοιχεία δεκαμήνου) προήλθε από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καταγράφοντας αύξηση 91% σε σχέση με την ίδια περίοδο του παρελθόντος έτους.

Αντίθετα, οι επενδύσεις από χώρες της ΕΕ, τον μεγαλύτερο διαχρονικά επενδυτή στην τουρκική οικονομία, σημείωσαν υποχώρηση, διατηρώντας όμως την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Τουρκία με ποσοστό 52,6% επί του συνόλου. Υποχώρηση σημείωσαν και οι προερχόμενες από τις ΗΠΑ επενδύσεις.

Η Ελλάδα χωρίς σχέδιο 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Investment Monitor (εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, η οποία παρακολουθεί τις επενδύσεις σε έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας) η Ελλάδα το 2019 απέσπασε μόλις το 0,34% των ευρωπαϊκών άμεσων ξένων επενδύσεων. Ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της.

Παράλληλα, χωρίς σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παραμένει η ελληνική αγορά μετοχών, που σύμφωνα με την Bank of America Securities βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε όρους ελκυστικότητας ανάμεσα σε δώδεκα αναδυόμενες αγορές μετοχών. Πρώτη στη λίστα ελκυστικότητας είναι η αγορά μετοχών της Τουρκίας και τελευταία η Πολωνία.

Είναι σαφές ότι η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο δεκαετιών, χωρίς όραμα και σχέδιο. Κυβερνήθηκε από πολιτικούς που έθεταν ως πρώτο μέλημά τους την εξουσία τους, μεταφέροντας τα προβλήματα ο ένας στον άλλο. Καμένη γη παραλάμβανε ο ένας, καμένη παραλάμβανε και ο επόμενος. Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα παρέλυε τη χώρα και την έκανε αποκρουστική σε σοβαρούς επενδυτές σε τομείς με δυναμισμό και προοπτική.

Το “παλάτι” του Μαξίμου

Και δυστυχώς, αυτό συνεχίζεται με την επιχειρηματικότητα να καθορίζεται χωρίς κανόνες από το “παλάτι” του Μαξίμου. Η δημοκρατία υποχωρεί, η ανομία γιγαντώνεται, η αξιοκρατία καταργείται, η παιδεία μαραζώνει. Το υψηλής επιστημονικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό μεταναστεύει χωρίς άμεσες προοπτικές επιστροφής. Ο πληθυσμός γερνάει και μειώνεται διαρκώς, αλλά επιμένουν να μας λένε ότι η Ελλάδα σύντομα θα είναι ισχυρή, αλλά ο τρόπος παραμένει μυστικός!

Ο συσχετισμός δυνάμεων στον οικονομικό και πολιτικό μας χώρο, αυτόν της ΕΕ δεν μας ευνοεί, καθώς δεν έχουμε ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης. Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την υποστήριξη των ισχυρών, αγοράζοντας τα πανάκριβα προϊόντα και ας μην τα χρειαζόμαστε πολλές φορές. Οι εγχώριες ελίτ, άπληστες και κοντόφθαλμες, αδιαφορούν παντελώς, στηρίζοντας μετά μανίας μια κυβέρνηση που υπακούει τυφλά στις εντολές τους. Και έτσι η χώρα περνά απομονωμένη σε νέα φάση: από την κλεπτοκρατία στο πλιάτσικο!