Εμφύλιος και παρασκήνιο στο ΚΙΝΑΛ
04/10/2021Ο ήχος των σπαθιών που βγήκαν την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ ακούγεται ακόμη και το κλίμα παραμένει εμφυλιοπολεμικό, μετά τα όσα έγιναν για να περάσει ουσιαστικά η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για το πώς θα συγκεντρωθούν οι πέντε χιλιάδες υπογραφές μελών ή φίλων του Κινήματος που απαιτούνται για να επικυρωθεί η κάθε υποψηφιότητα. Στη συνεδρίαση, κάποιοι ήρθαν ακόμη και στα χέρια, ενώ σήμερα παράγοντες του κόμματος που πρόσκεινται στην νυν πρόεδρο υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν, σύμφωνα με το καταστατικό.
Με τη χθεσινή απόφαση της ΚΕ διευκολύνονται οι υποψήφιοι για την συλλογή των 5.000 υπογραφών υποστήριξης από υπάρχοντα μέλη του κόμματος ή νέα μέλη που θα εγγραφούν μέχρι την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, αναφέρουν οι εν λόγω παράγοντες. Οι ίδιοι τονίζουν ότι «τηρούνται οι καταστατικές διατάξεις (που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα και από τους τέσσερις υποψηφίους στο Συνέδριο) και δεν αποκλείεται κανείς».
Ρίχνουν, ωστόσο, νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης υπογραμμίζοντας ότι «εκείνο που αποκλείεται είναι να προτείνουν υποψηφίους μέλη ή φίλοι άλλων κομμάτων». Και αυτό, όπως λένε, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες εντάσεις. Ουσιαστικά οι προσκείμενοι στην Φώφη Γεννηματά παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν στις αιτιάσεις που εξέφρασε στη συνεδρίαση ο Χάρης Καστανίδης, με το επιχείρημα ότι κάποιος που δεν είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών του ΚΙΝΑΛ θα μπορεί να υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας ενός υποψηφίου προέδρου και να γίνει μέλος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Την ημερομηνία δηλαδή που θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας.
Η πρόταση Καστανίδη
Το θέμα των υπογραφών στήριξης των υποψηφίων ήταν, έτσι κι αλλιώς, το “μεγάλο αγκάθι” σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για τη «νομιμοποίηση» των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος. Ιδιαίτερα το κομμάτι του αν οι υπογραφές αυτές, μελών ή φίλων όπως προβλέπει το καταστατικό, θα πληρούσαν το γράμμα της καταστατικής πρόβλεψης ή θα ήταν λίγο πιο ελεύθερες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν υποψηφιότητες και από πρόσωπα που σήμερα δεν είναι μέλη ή φίλοι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανοιχτή διαδικασία εφαρμόστηκε στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές, το 2017. Τότε όμως, αν και υπερίσχυσαν οι “πασοκογενείς” υποψήφιοι, το ΚΙΝΑΛ είχε έναν περισσότερο πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Από την άλλη, υπήρχε ένα κλίμα που ευνοούσε μια τέτοια διαδικασία ( ιδρυτική διάσταση), ενώ δεν υπήρχε η σχετική περιοριστική απόφαση του Συνεδρίου.
Το θέμα τέθηκε από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος σημειωτέον μπήκε τελευταίος στην “κούρσα” διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος και λογικό είναι να υπολείπεται των άλλων υποψηφίων. Η Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος και ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκίνησε από την αρχή του έτους την προεκλογική εκστρατεία και έστησε τον δικό του και ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει το προηγούμενο του φιναλίστ.
Μάχη στο ΚΙΝΑΛ
Ο Καστανίδης πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή να λάβει μια πολιτική απόφαση. Πρότεινε δηλαδή να μην τηρηθεί το γράμμα του καταστατικού, αλλά με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι ευαγγελίζονται άνοιγμα του ΚΙΝΑΛ στην κοινωνία και την προοδευτική παράταση, να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση διεύρυνσης ήδη από την διαδικασία «νομιμοποίησης» των υποψηφιοτήτων. Ωστόσο, η πρότασή του κρίθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος δεν την έθεσε σε ψηφοφορία.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο Κουτσούκος δεν έμεινε όμως μόνον σε αυτό, καθώς αυθαίρετα ζήτησε να γίνει ψηφοφορία μόνο για την επικύρωση ή όχι της εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας και Πιστοποίησης), προκαλώντας έναν νέο γύρο έντασης και οργισμένες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές όλων των υποψηφίων, ακόμη και από κάποιους “μετριοπαθείς” που πρόσκεινται στην νυν πρόεδρο.
Το ότι η ένταση στο ΚΙΝΑΛ θα ανέβαινε κατακόρυφα, όσο πλησιάζει η εσωκομματική αναμέτρηση, ήταν κάτι αναμενόμενο. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν όμως στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεπερνούν το θεμιτό παρασκήνιο, καθώς βουλευτές κι κομματικοί παράγοντες λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων, οι “αψιμαχίες” περιορίστηκαν σε αγκωνιές και σπρωξίματα, το κλίμα ωστόσο έγινε και παραμένει πολεμικό. Και, όπως φαίνεται και από τις αιχμές που αφήνουν οι σημερινές διαρροές από την πτέρυγα των προεδρικών, μάλλον έπεται συνέχεια.