ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υποδοχή ηρώων στην ΕΜΑΚ – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Υποδοχή ηρώων στην ΕΜΑΚ – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Επέστρεψε στη χώρα μας λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ με πτήση τσάρτερ της Aegean, η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, που είχε μεταβεί στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Την αποστολή υποδέχονται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ. Η τουρκική κυβέρνηση εξήρε την βοήθεια της ελληνικής ΕΜΑΚ, που κέρδισε την εκτίμηση των Τούρκων πολιτών. 

Τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος συνοδεύεται από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ΄ όλη τη διάρκεια και θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές όπου έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς. Μαζί επισκέφθηκαν και το συντονιστικό στην Αντιόχεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών έφθασε στα Άδανα όπου τον υποδέχθηκε ο Τσαβούσογλου και μαζί θα μεταβούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί. Οι δύο υπουργοί θα περάσουν από πολλές σεισμόπληκτες περιοχές μαζί.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα και τόνισε ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες», δύσκολες ημέρες. «Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει χαρούμενος για την παρουσία του Ν. Δένδια στην Τουρκία, κατά την άφιξή του μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια. «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Δένδια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην εμπειρία των σεισμών του 1999 λέγοντας ότι «πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών». Εξέφρασε και τις προσωπικές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Νίκο Δένδια, «τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες». Ουσιαστικά με τις δηλώσεις του οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άνοιξαν ένα παράθυρο για επανεκκίνηση των διμερών συνομιλιών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία μέχρι αυτή την ώρα ξεπερνούν τις 25.000. Σύμφωνα με την υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Σύμφωνα με την Υπηρεσία, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι. Μάλιστα, από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Μωρό 7 μηνών διασώθηκε στην Αντιόχεια

Στην Αντιόχεια, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βρέθηκε ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα μωρό 7 μηνών και διασώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, 140 ώρες μετά τον σεισμό.

Σήμερα το πρωί έγινε άλλο ένα θαύμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κοτσά ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα ένα κοριτσάκι, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία, πάντως από τις πρώτες εικόνες έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και δείχνει καλά.

Και μετά το κοριτσάκι ανακοινώθηκε η διάσωση και ενός άνδρα, επίσης στην περιοχή της Αντιόχειας, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τριπλό θαύμα.

Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα Τουρκίας-Αρμενίας

Το συνοριακό πέρασμα Τουρκίας-Αρμενίας στο Αλικάν άνοιξε μετά από 35 ολόκληρα χρόνια για πρώτη φορά, προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς της επαρχίας Καχραμάνμαρας. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αλλά και το αρμενικό πρακτορείο ArmenPress, περίπου 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν ήδη από τα σύνορα και κατευθύνονται προς τους πληγέντες.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για την Αρμενία, ο Σερντάρ Κιλίτς, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από φορτηγά που διασχίζουν το σημείο ελέγχου Αλικάν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Αράς που αποτελεί το σύνορο. «Πάντα θα θυμάμαι την γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για να συμβάλλει ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία», έγραψε ο Κιλίτς.

Σύμφωνα με το Αnadolu, το πέρασμα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για την μεταφορά βοήθειας από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην πληγείσα από τον σεισμό Αρμενία το 1988. Η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ερεβάν από την δεκαετία του ΄90. Τον περασμένο χρόνο, Τούρκοι και Αρμένιοι ηγέτες είχαν ανεπίσημη συνάντηση σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια προσπάθεια για σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Αρμένιοι και Τούρκοι διασώστες μαζί

Και δεν είναι μόνον η ανθρωπιστική βοήθεια που διαμορφώνει μία διαφορετική ατμόσφαιρα. Αρμένιοι διασώστες μαζί με Τούρκους συναδέλφους τους κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα 8χρονο κορίτσι από τα χαλάσματα στην πόλη Αντιγιαμάν, χθες, όπως αναφέρει στο ArmenPress ο Τούρκος βουλευτής αρμενικής καταγωγής Garo Paylan.

«Η ομάδα διάσωσης της Αρμενίας μαζί με την ομάδα της τουρκικής υπηρεσίας AFAD διέσωσαν ένα οκτάχρονο κορίτσι στο Αντιγιαμάν. Η αλληλεγγύη είναι ζωή», έγραψε ο Paylan. Αμέσως μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία, η Αρμενία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να βοηθήσει, με σωστικό συνεργείο. Για το σκοπό αυτό, 27 Αρμένιοι διασώστες μετέβησαν στη ζώνη καταστροφής της Τουρκίας την επόμενη μέρα.

Διώξεις κατά εργολάβων

Σε εσωτερικό της Τουρκίας, οι εισαγγελείς έχουν αρχίσει τις διώξεις κατά εργολάβων που θεωρούνται ύποπτοι για κακοτεχνίες και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί ήδη 100 μηχανικοί, εργολάβοι και κατασκευαστές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA. Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε χθες ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Οργή κατά αξιωματούχων

Από τη Σανλιούρφα, όπου πήγε χθες ο πρόεδρος Ερντογάν, τόνισε ότι ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου ήταν «μια σπάνια καταστροφή στον κόσμο, από τις μεγαλύτερες σε βάθος ενός αιώνα». Επιθεώρησε τον καταυλισμό σκηνών που στήνεται στην πόλη και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση με την κρατική μηχανή θα αποκαταστήσουν τη ζωή στην περιοχή του σεισμού και θα ξεκινήσουμε δραστηριότητες κατασκευής και αποκατάστασης. Είμαστε ένα έθνος που πιστεύει ότι υπάρχει μια ευκαιρία σε κάθε δυσκολία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ως έθνος, θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες». Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης ότι θα παταχθούν αμείλικτα τα φαινόμενα λεηλασιών και στις αστυνομικές επιχειρήσεις για τη διασφάλιση της τάξης έχει μπει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες δεν αντέχουν ούτε στη θέα των κυβερνητικών βουλευτών και των υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε αποσπάσματα που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι