Quantcast
Επιστροφή στην πολιτική με όχημα τον Covid – Σε επιθετική διάταξη η κοινωνία - slpress.gr
Επιστροφή στην επιθετική πολιτική με όχημα τον Covid-19, Μάκης Ανδρονόπουλος

Πολλαπλασιάζονται διεθνώς οι ενδείξεις για μια άλλοτε ηχηρή κι άλλοτε σιωπηρή επιστροφή των πολιτών στην πολιτική. Πρόκειται για μία από τις πάμπολλες αστάθμητες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται να ενταθούν συνολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το γεγονός ότι οι ειδικοί απανταχού αρχίζουν να ψελλίζουν πως θα μας πάρει δυο-τρία χρόνια ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του Covid-19 σημαίνει ότι οι επιπτώσεις που προαναφέραμε θα προσλάβουν μεγάλο κοινωνικό βάθος, με άγνωστες συνέπειες. Η έλευση της πανδημίας δεν ήρθε απλώς με την απειλή του να ενεργοποιήσει αναθεωρητικές εσωτερικές διεργασίες στα άτομα. “Τι κάνω στη ζωή μου”, “τι τελικά θέλω”, “πώς το θέλω” κλπ. Θέτει ταυτόχρονα κρίσιμα υπαρξιακά ερωτήματα για τη σχέση του προσώπου με την κοινωνία, το κράτος, την πολιτική, τους πολιτικούς.

Στην ουσία ο κορονοϊός λειτουργεί σαν καταλύτης στην αναθεώρηση όλων των αξιών. Ενεργοποιεί το ένστικτο της ζωής που ήταν σε καταναλωτικό κώμα, ενισχύει μια vitalité, που είχε περιοριστεί σε μία άχρωμη καθημερινότητα και η οποία τώρα αρχίζει να εκδηλώνεται σε προσωπικό και σε μαζικό επίπεδο. Το μέγεθος, η πυκνότητα και ο παλμός της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στα δικαστήρια για τη Χρυσή Αυγή, είναι ενδεικτικό αυτής της ζωτικότητας.

Υπερέβη αυτή η ζωτικότητα, την “κοινωνική αποστασιοποίηση” και εκτέθηκε στους κινδύνους μιας κοινωνικής παρέμβασης στις εξελίξεις, βιώνοντας εσωτερικά την τεράστια δύναμη της μάζας. Αυτό ήταν που τρόμαξε τις συστημικές δυνάμεις, που είχαν έτοιμους τους επαγγελματίες προβοκάτορες του παρακράτους για να επιτεθούν στη μάζα.

Όλα αυτά αποτελούν τις αφανείς δυναμικές που ωθούν τον πολίτη ξανά στην πολιτική, είτε αμυντικά, όπως οι οπαδοί της μάσκας και των μέτρων, είτε επιθετικά, όπως στις διαδηλώσεις στη Γερμανία και αλλού κατά των περιοριστικών μέτρων. Στις ΗΠΑ, επίσης, με άσχετη με τον κορονοϊό αφορμή, γεννήθηκε και γιγαντώθηκε το κίνημα Black Lives Matter. Ένα κίνημα το οποίο διαμορφώνεται, μια ανατρεπτική κοινωνική συνεννόηση ανάμεσα σε Αφροαμερικανούς, Ασιάτες, Λατίνους και νέους μορφωμένους λευκούς που τοποθετούνται απέναντι στους Κου Κλουξ Κλαν και στους οπαδούς του Τραμπ.

Κορονοϊός και πολίτες

Η κοινωνική πόλωση εντείνεται, η κοινωνική εντροπία ανεβαίνει και οι ευκαιρίες για τους επιτήδειους οπορτουνιστές αυξάνουν. Οι ενδείξεις για μετάλλαξη του όλου συστήματος πυκνώνουν. Αυτό φαίνεται από την άνοδο της αυταρχικής συμπεριφοράς των κυβερνήσεων, από τα μεγάλα παιγνίδια στα χρηματιστήρια, από τον ερευνητικό και εμπορικό ανταγωνισμό γύρω από τα εμβόλια και τις θεραπείες του Covid-19, από την τεράστια ύφεση κι την ανεργία.

Έχουν πατρίδα οι ιοί;

Ο χειμώνας προβλέπεται δριμύς και ως γνωστόν το ψύχος ευνοεί τον ιό που σημαίνει δαπάνες για θέρμανση, για καλύτερη διατροφή, κρατικές δαπάνες για την κάλυψη των επιπτώσεων από τα μικρά ή μεγαλύτερα lockdown.Οι πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους θα αρχίσουν να σκέφτονται πόσο μονοδιάστατη είναι η ενημέρωση από τις κυβερνήσεις. Πόσο ελλιπής είναι, αφού δεν δίνουν συγκριτικά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό ή τη γρίπη.

Θα αρχίσουν να σκέφτονται γιατί δεν υπάρχουν ακόμα οι υπεσχημένες ΜΕΘ; Θα ξανασκεφτούν τον παραλογισμό ορισμένων απαγορευτικών μέτρων του πρώτου κύματος της πανδημίας και πολλά άλλα. Θα ξανασκεφτούν τα πάντα με το νέο βλέμμα της ζωής, πιο διεκδικητικά, όχι απλά με το ένστικτο της επιβίωσης. Ο κορονοϊός δεν αφύπνισε απλά τον κόσμο, τον έθεσε σε επιθετική διάταξη. Σαν καταλύτης έρχεται να μεταλλάξει το σύστημα προς το χειρότερο, ή προς το καλύτερο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συλλογική ευφυΐα και την αποφασιστικότητα στο ιστορικό momentum.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι