ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνα για τα email της Ασημακοπούλου από την Αρχή για τα Προσωπικά Δεδομένα – Θύελλα αντιδράσεων

Αποσύρεται η Ασημακοπούλου από υποψήφια στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ

Έρευνα για το θέμα της διαρροής των email εκλογέων στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς όπως σημείωσε έχει λάβει πολλές καταγγελίες πολιτών.

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει τον ισχυρισμό της ότι έλαβε τα στοιχεία έπειτα από αίτημά της, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και μεταξύ των εκλογέων που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους.

Μετά τους Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος προσφεύγουν με κατεπείγουσα ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών.

Κασσελάκης: απαντήσεις

«Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα στο φως!», επισημαίνει με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, που με ανάρτησή του καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως να σταματήσουν να κρύβονται και να απαντήσουν πώς βρέθηκαν στα χέρια της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών.

Μάλιστα, μιλώντας για «ακροβατικές κωλοτούμπες» από την ευρωβουλευτή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, προσθέτει: «Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν: Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών; Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα στο φως!».

Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ

Και ο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε απαντήσεις κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την υπ. Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και επισήμανε πως προκύπτουν μείζονα ερωτήματα από τις δημόσιες καταγγελίες εκλογέων εξωτερικού ότι τα email χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους από την ευρωβουλευτή.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θυμίζοντας ότι η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κατείχε τις διευθύνσεις email χωρίς οι εκλογείς ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί, αλλά και ότι το e-mail στάλθηκε σε Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, σημειώνουν ότι «προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν. Συνεπώς ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής:

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

• Σχετικά με τις καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του Εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι παραχωρήσει ή να έχουν συγκαταθέσει στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές;
• Σχετικά με το ότι η παραπάνω υπόθεση τεκμηριώνει ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) όπως και ο πρόσφατος Κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντίθετα δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουν μία κερδοφόρα αγορά δεδομένων, όπως και τη νομιμοποίηση της μαζικής συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης τους, μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μηχανισμών, επιχειρηματικών ομίλων, προς εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι