Έρευνα για την αστυνομική βία – Τι λένε οι πολίτες για Μητσοτάκη και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση για τα κόμματα και την πανδημία

Στο μικροσκόπιο εισαγγελικής και διοικητικής έρευνας έχει μπει η αστυνομική βία, μετά τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, τα οποία έβγαλαν και σήμερα εκατοντάδες πολίτες σε διάφορες πλατείες της Αθήνας. Την ίδια ώρα είδε το φως και η πρώτη ειδική πανελλαδική έρευνα, η οποία έγινε από την Prorata με στόχο να ανιχνεύσει τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για τα πρόσφατα σχετικά γεγονότα.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 11 και 12 Μαρτίου, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων και τα αποτελέσματά της σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης των ερωτηθέντων στον άξονα “Αριστερά-Δεξιά”. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να τοποθετηθούν για την αστυνομική βία, τις διαδηλώσεις και τις πολιτικές ευθύνες με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα και το 14% το ίδιο κακά, συγκριτικά με τις αστυνομίες των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, μόνο το 8% θεωρεί ότι η ΕΛ.ΑΣ.  κάνει τη δουλειά της καλύτερα, συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αστυνομίες και το 29% το ίδιο καλά με αυτές.

Πως κρίνουν την αστυνομική βία

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, όσο νεώτεροι ήταν οι ερωτηθέντες τόσο αυστηρότερη ήταν και η κρίση τους για την Ελληνική Αστυνομία. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι, ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες κρίνουν, κατά πλειοψηφία, πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι χειρότερη από τις αστυνομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικά για το θέμα της βίας, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα της Prorata, ένα ποσοστό 61%, εκτιμά ότι η Ελληνική Αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα. Αναλογική με τις καταστάσεις βρίσκει την ασκούμενη από την ΕΛ.ΑΣ βία το 25%, ενώ το 13% την κρίνει ήπια. Και σε αυτή την ερώτηση πάντως, όλες οι ηλικιακές ομάδες των ερωτηθέντων κρίνουν, κατά πλειοψηφία, ότι η αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Οι απαντήσεις πάντως διαφοροποιούνται, ανάλογα με το πώς αυτοτοποθετούνται πολιτικά οι ερωτηθέντες. Έτσι, όσο πιο “αριστερά” τοποθετούν τον εαυτό τους οι ερωτηθέντες τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που κρίνει ότι η βία που ασκεί η αστυνομία είναι υπερβολική σε σχέση με τα γεγονότα που έχει να αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, όσο πιο “δεξιά” τοποθετούνται οι ερωτηθέντες τόσο αυξάνει και το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι η ασκούμενη  αστυνομική βία είναι αναλογική των καταστάσεων.

Σε σχέση με τα γεγονότα της Τρίτης 9 Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη, τα οποία σημαδεύτηκαν από τον τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού, το 53% δηλώνει ότι η αποκλειστική ή κύρια ευθύνη ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία. Αντιθέτως, το 44% καταλογίζει την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα 3% επιλέγει να μην απαντήσει. Σημειώνεται ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη στους διαδηλωτές επιρρίπτει πλειοψηφικά, με ποσοστό 52%, μόνο η ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών.

Οι πολιτικές ευθύνες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στην ερώτηση αν εμπιστεύονται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της αστυνομικής βίας, καθώς η έρευνα συνέπεσε με τα παράπονα Αλιβιζάτου και την πρωθυπουργική πρωτοβουλία για μια αναθέρμανση της δράσης της Επιτροπής διερεύνησης των σχετικών περιπτώσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 67% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας σε ό,τι αφορά την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και μόλις το 30% ότι τις εμπιστεύεται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι καμία ηλικιακή ομάδα δεν έδειξε ότι έχει εμπιστοσύνη στις διαδικασίες αυτοελέγχου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πολίτες που μετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν και για το θέμα των πολιτικών ευθυνών και συγκεκριμένα σε τι βαθμό ευθύνεται το κάθε κόμμα για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απέδωσε  σχεδόν την ίδια ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ (60%) και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (58%), με τρίτο το ΚΚΕ (40%). Στην υποκατηγορία “δεν ευθύνεται καθόλου” η κυβέρνηση της ΝΔ έχει, ωστόσο, την αρνητική πρωτιά με μόλις 10%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ και 23% του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερωτηθέντες, αφού διάβασαν πρώτα τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, κλήθηκαν να περιγράψουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ένιωσαν θυμό (26%), ενώ ένα 22% δήλωσε ικανοποίηση. Ενδιάμεσα πάντως, το  24% δήλωσε ότι ένιωσε αηδία, το 21% απογοήτευση και το 14% αδιαφορία. Αντιθέτως το 10% αισθάνθηκε ελπίδα και το 6% αισιοδοξία. Υπάρχει βέβαια και ένα 3% που δήλωσε ότι ένιωσε φόβο και άλλο ένα 3% υπερηφάνεια. Η εταιρία διευκρίνισε πάντως, ότι στο συγκεκριμένο ερώτημα υπήρχε η δυνατότητα πολλαπλής επιλογής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx