ΣΧΟΛΙΟ

Ευρωεκλογές: Την έκπληξη διαδέχτηκε η αμηχανία

Ευρωεκλογές: Την έκπληξη διαδέχτηκε η αμηχανία, Ηλιάδης Παντιάς
(Photo by Alex Davidson-ICC/ICC via Getty Images)

Το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, όπως το γνωρίζαμε έχει ανατραπεί με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στη Γαλλία, όπου ο Εθνικός Συναγερμός (RN) εξασφάλισε 31.37%, από 23.3% στις Ευρωεκλογές 2019.

Το κόμμα Renaissance του Γάλλου προέδρου έλαβε 14.6 %, από 22.4%, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να αντιδρά άμεσα από το βράδυ των εκλογών διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι καθοριστικό, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γαλλία ήταν και παραμένει το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης. Ό,τι γίνεται στην Γαλλία επηρεάζει αναπόφευκτα και την Ευρώπη.

Στις Ευρωεκλογές στην Κύπρο όλα τα παραδοσιακά κόμματα είχαν απώλειες πλην του ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) που εξασφάλισε 11.2%, από 8.25% το 2019, και για πρώτη φορά έδρα στην Ευρωβουλή. Ο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) εξασφάλισε 24.8%, από 29%, διατηρώντας τις δύο έδρες που κατείχε, το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία) 21.5%,από 27.5%, χάνοντας μία έδρα από τις δυο που κατείχε. Το ΔΗΚΟ(Δημοκρατικό Κόμμα) εξασφάλισε 9.7%, από 13.8%, και διατήρησε την μία έδρα του, ενώ η ΔΗ.ΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) 2.2%,από 3.8%, δεν πέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή όπως ούτε η ΕΔΕΚ (Σοσιαλιστικό Κόμμα) με 5.1%, από 10.6%, η οποία έχασε και την έδρα που κατείχε.

Τα λευκά ήταν 6.3%, από 0.7% το 2019,και η αποχή 41.1%, από 55%. Μεγάλος νικητής ήταν ο ανεξάρτητος εικοσιτετράχρονος Φειδίας, γνωστός τικ-τόκερ, ο οποίος μόνος του, χωρίς επιτελεία, πολιτική εμπειρία, πρόγραμμα, χρηματοδότηση ή στήριξη πέτυχε το εκπληκτικό 19.4% και εξελέγη.

Η έκπληξη Φειδίας

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με άθροισμα 17% είναι τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με άθροισμα 46.3% όχι, όπως ούτε και το ΕΛΑΜ με 11.2%. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν διαθέτει κόμμα και εξελέγη ως ανεξάρτητος, ενώ ο ίδιος δηλώνει συναγερμικός. Την έκπληξη και το τράνταγμα Φειδία, διαδέχτηκε η αμηχανία. Κομματικοί αρχηγοί και στελέχη αντέδρασαν με τα γνωστά στερεότυπα που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι πήραν το μήνυμα, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, θα αντλήσουν συμπεράσματα, θα κάνουν ό,τι χρειάζεται.

Κανένας, όμως, δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται πραγματικά τι συνέβη. Το μόνο που ίσως να κατάλαβαν είναι ότι θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Φειδίας μόνος του εξασφάλισε 2.4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες απ’ ό,τι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης μαζί. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με 46.3% υποτίθεται ότι ανήκουν στην αντιπολίτευση, αλλά μόνον κατ’ επίφαση αφού ο ρόλος τους εξαντλείται σ’ αυτόν των μη κυβερνώντων κομμάτων με ελάχιστο έως ανύπαρκτο και μάλλον προσχηματικό αντιπολιτευτικό λόγο. Ουδείς ανέλαβε ευθύνες, ουδείς παραιτήθηκε, ουδείς ανέδειξε το ελλειμματικό ποσοστό των συγκυβερνώντων κομμάτων. Μπορεί αυτή η απεικόνιση να μην αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, δεν παύει όμως, να είναι πολιτική πραγματικότητα.

Απουσία πολιτικού λόγου στις ευρωεκλογές

Από την προεκλογική συζήτηση απουσίαζε η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και ο πολιτικός λόγος. Δεν αμφισβητήθηκαν ευρωπαϊκές πολιτικές ή θέσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα εκβιαστικά διλήμματα που δημιουργεί δεν συζητήθηκαν, όπως ούτε η απειλή πολέμου στην Ευρώπη. Ούτε οι σχέσεις ΕΕ με ΗΠΑ και Κίνα ή ο πόλεμος στη Γάζα συζητήθηκαν. Πέραν από κάποιες ασαφείς γενικότητες περί Ευρώπης δεν ακούσθηκαν εισηγήσεις για το ποια Ευρώπη θέλουμε.

Έγιναν αναφορές σε Πράσινη Ευρώπη, στο Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη αλλά κανείς δεν εξήγησε ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε από τις Βρυξέλλες μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου ύψους περίπου €1.2δισ.,είναι ουσιαστικά επιστροφή χρήματων που πληρώνουμε ως ψηλά  πρόστιμα για την ανικανότητα ενεργειακής προσαρμογής και μείωσης των ρύπων, ύψους €1εκατ. περίπου ημερησίως.

Τα θέματα μείωση αγοραστικής δύναμης, ακριβή ενέργεια, φτωχοποίηση του Ευρωπαίου πολίτη, υγεία, παιδεία, κοινωνική συνοχή, ασφάλεια, ανεργία, συνταξιοδοτικό, φορολογία, ευρωπαϊκό δασμολόγιο δεν συζητήθηκαν. Το μόνο καυτό ζήτημα που ίσως να συζητήθηκε ήταν το μεταναστευτικό αλλά και αυτό επιφανειακά και ως κλισέ. Η συζήτηση και η προσπάθεια αφορούσαν κυρίως στη διατήρηση κομματικών ποσοστών. Απουσίαζε ο πολιτικός λόγος και προτάσεις πολιτικής.

Ο Φειδίας συγκέντρωσε την αντισυστημική ψήφο, την απόρριψη, την αποδοκιμασία, την αποστροφή και τον χλευασμό προς το πολιτικό σύστημα, την πολιτική ορθότητα και το κομματικό κατεστημένο. Σε τελευταία ανάλυση η απολιτίκ στάση δεν είναι ανεξήγητη. Είναι πολιτική συμπεριφορά. Είναι στάση απαξίωσης, αδιαφορίας, απάθειας ή χλευασμού που εκφράζεται ακριβώς έτσι.

Δεν είναι με αφορισμούς ή πατερναλιστικές νουθεσίες που αντιμετωπίζεται η κάλπη. Είναι με δομημένη πολιτική, έντιμο πολιτικό λόγο και έργο. Ο εμπαιγμός, πολιτικός ή άλλος δεν πάει μακριά. Αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται και τιμωρείται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι