ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σκληρή αντιπαράθεση για τις φωτιές – Επεισόδιο Τασούλα-Βελόπουλου

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός 2024 - Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια

Στη Βουλή μεταφέρθηκε σήμερα η  σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε με ομιλία του τη συζήτηση και τώρα είναι σε εξέλιξη η δευτερολογία του.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καλύτερη φύλαξη των δασών και των συνόρων με μεγαλύτερη αποτροπή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του. «Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στη Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτολογία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο. «Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».

Η αναφορά στο Μάτι

«Οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και οι αριθμοί. Ας μην τους χρησιμοποιούμε αποσπασματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές από το 2006, όπως είναι αναρτημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. «Αν δείτε τα γραφήματα – δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων – θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο. Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023».

«Στα μεσογειακά κλίματα δυστυχώς είχαμε κι θα έχουμε πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Σίγουρα είναι επιβεβλημένο να συνομιλούμε με άλλες μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσουμε γνώση και πρακτικές. Συνομιλήσαμε με τους Πορτογάλους που έχουν ένα πολύ καλό σύστημα για να φτιάξουμε και το δικό μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν προτεραιοποίηση των στόχων, εξηγώντας ότι δεν έχουν όλα τα στρόμματα την ίδια αξία. «Όταν καίγεται ένα πουρνάρι που αναγεννιέται σε 2 χρόνια δεν έχει την ίδια αξία με ένα δέντρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ». Παράλληλα, ανέφερε: «Το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά στατιστικά. Χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι και αυτές οι απώλειες δεν αναπληρώνονται».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για δολοφονία χαρακτήρων. «Καλό είναι κυρία Κωνσταντοπούλου να μην συγχέεται τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος ΚΟ. Οι αξιωματικοί που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει κυρία Κωνσταντοπούλου το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες», είπε, προσθέτοντας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου μεταφέρατε στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που μπορεί να αξιολογήσει μόνο η Δικαιοσύνη».

Κριτική άσκησε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερα στρέμματα από το 2007. Έρχεστε εδώ και διαβάζετε μια ομιλία χωρίς να ακούτε τι έχει πει ο συνομιλητή σας πριν. Χάσαμε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας το 2007 ενδεχομένως για πάντα. Αντίθετα το κομμάτι του πευκόδασους αναγεννήθηκε. Μας λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα παραγνωρίζοντας την ουσία που μόλις σας είπα. Η συζήτηση που κάνουμε δεν πρέπει να είναι επιπέδου ατάκας», ανέφερε.

Για τη φωτιά στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φωτιά στον Έβρο, που μαίνεται για 13η ημέρα. «Ο Έβρος καίγεται 13 ημέρες και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για να σβήσει αυτή η φωτιά. Γιατί δεν σβήνει η φωτιά; Πιστεύετε ότι γίνονται λάθη; Να βγείτε να το πείτε. Δεν μπορείτε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και την ίδια ώρα να τους κατηγορείτε ότι δεν σβήνει η φωτιά», είπε με νόημα.

Ειδική αναφορά έκανε και στους μετανάστες που βρέθηκαν στη Δαδιά. «Όσοι βρέθηκαν στην Δαδιά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Το 112 έστειλε μηνύματα σε 2 γλώσσες. Να αναρωτηθείτε ποιοι τους πήγαν εκεί. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και τους οδηγούν σε καταστάσεις εγκλωβισμού. Είναι τραγικό αυτό που έγινε αλλά δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».

Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η καλύτερη φύλαξη των δασών και των συνόρων με μεγαλύτερη αποτροπή. «Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνουν απάντηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι μέσα στα δάση επιτρέπονται ανεμογεννήτριες υπό προϋποθέσεις.

Έντονη κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός και στα fake news που, όπως είπε, ακούστηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Είστε διακινητές των πιο θλιβερών fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο. Μας είπατε το εξής αμίμητο: Έσβησαν οι φωτιές στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Ποια αεροπλάνα ρίχνουν επιβραδυντικό; Να σας το εξηγήσω για να αντιληφθείτε τι μέγεθος της σαχλαμάρας. Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πετζεντελ και το χρησιμοποιούμε ελάχιστα και έχει ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε.

“Πρωτοφανείς οι συνθήκες”

Επτά φορές έναντι καμίας πέρυσι είχαμε φέτος καταστάσεις ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, τόνισε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του, αναφερόμενος στα φαινόμενα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις φετινές συνθήκες και πρόσθεσε: «Γιατί κάηκαν τόσα στρέμματα; Οι ζημιές είναι τεράστιες με κυρίαρχη της Δαδιάς που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης. Οι φετινές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες. Είχαμε και μια απρόβλεπτη συγκυρία. Οι πολλές βροχές Μαΐου και Ιουνίου δεν ήταν ευχή μάλλον κατάρα ήταν γιατί συνέτεινε στην ανάφλεξη ξερών χόρτων. Αυτό που μετράμε αυτή τη στιγμή και εμφανίζεται από τους επιστήμονες ως καμένη έκταση αφορά την περίμετρο της φωτιάς που έχει ξεπεράσει 800.000 στρέμματα και μάλλον θα αυξηθεί. Όταν θα κάνουμε συνολική αποτίμηση ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αρκετά κομμάτια που δεν έχουν καεί και θα κάνουν πιο εύκολη την φυσική αναγέννηση». 

Αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που είχαν γίνει και αποδείχθηκαν όπως παραδέχθηκε ανεπαρκείς, ενώ ως προς τους εμπρησμούς είπε ότι ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ευθύνες των τοπικών αρχών: «Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους; Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές, ντοουνς. Για παράδειγμα δήμοι που έχουν αναπτύξει συνδέσμους στον Υμηττό ή Πεντέλη τα έχουν κάνει. Υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών. Θα κριθούν και από την κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν κρίνω τους αυτοδιοικητικούς από το χρώμα αλλά από την δουλειά. Θα αξιολογηθούν όλοι και η πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και τους δημότες τους».

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Μπορείτε να δείτε την ομιλία του στον σύνδεσμο που ακολουθεί:  (20+) Facebook Live | Facebook. «Η αξία της ανθρώπινης ζωής αδιαπραγμάτευτη», είπε και πρόσθεσε ότι για 13η μέρα καίγεται ο Εβρος και «είναι επί της πρωθυπουργίας κ. Μητσοτάκη καθώς κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας του δάσος του Δαδιάς».

«Οι δεσμεύσεις σας δεν έγιναν πράξη» είπε και πρόσθεσε τα ίδια είχαμε ακούσει και πέρυσι: Αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη. Εσείς έχετε την ευθύνη. Δεν περιμένουμε ένα ρεπορτάζ για το τι συνέβη. Δεν είναι επιτυχία ότι αδειάσατε ένα νοσοκομείο και ότι απομακρύνατε τα αεροπλάνα από τη Νέα Αγχίαλο.

«Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος για συγγνώμες. Οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες. Τα έχετε ξαναπεί. Τώρα αυτό κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά:

Δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας όταν 100 ακροδεξιοί χούλιγκαν μπαίνουν στη χώρα, ούτε από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού λόγω του βυτιοφόρου. Προφανώς και συμφωνούμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Τη μια φταίνε οι εμπρησμοί, την άλλη ο αέρας, ενώ τώρα βλέπουμε και σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας και δεν είστε νέα κυβέρνηση. Κυβερνάτε 4 χρόνια. Τώρα μιλάτε για αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Από ποιον παραλάβατε; Δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Στερείτε από τη χώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Στερείτε την πρόοδο. Θέλουμε αναβάθμιση των εργαλείων της Πολιτείας. Θέλουμε και συνέχιση της Πολιτείας. Παραλάβατε δασική πολιτική και την παγώσατε. Τα σταματήσατε το 2019. Είναι δημοσιευμένα αυτά. Εμείς φροντίσαμε, παρά τις μνημονιακές συνθήκες, να θωρακίσουμε τη χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στo βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προχωρώντας σε ευθεία κι αιχμηρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντας την πλήρη ευθύνη για ανεπάρκεια κι ανευθυνότητα στη πρόληψη και κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών και των έντονων προβλημάτων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης ανευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Επισημαίνοντας την έξαρση της ακρίβειας, το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία, τα ενοίκια καλπάζουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία, τις εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών ,την επέλαση, όπως είπε, 200 νεοναζί χούλιγκαν που παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως μηχανισμός συγκέντρωσης εξουσίας, αλλά διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Με τη ενδεικτική φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε καμένη γη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφορά ασκώντας οξεία κριτική στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως στην Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη κι υποστήριξε πώς η κυβέρνηση «θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια “βόλτα” του κ.Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες».

«Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην Βουλή, με διάθεση δημιουργικής λογιστικής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας,τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής, και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ασπίδα στη δική του αποτυχία τους πυροσβέστες, που δίνουν ακούραστα τη μάχη και πώς αμφισβητεί τα στοιχεία του δορυφορικού συστήματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για τη συνεχιζόμενη πύρινη κόλαση στη Δαδιά του Έβρου , όπου έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα, όπως στη Ρόδο και την Πάρνηθα , ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Τόνισε ότι ίδιος , στη θητεία στην Ευρωβουλή συνέβαλε προσωπικά στη δημιουργία του μηχανισμού rescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Υπενθύμισε πώς όταν το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και την βιώσιμη ανάπτυξη, η ΝΔ μίλαγε για “πράσινα άλογα”. «Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει, η πρακτική σας παραμένει η ίδια. Αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης, όπου οι Ευρωβουλευτές σας, τον καταψήφισαν. Αλήθεια εσείς τί σκοπεύετε να κάνετε;», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης .

Στο νοσοκομείο ο Κουτσούμπας

O γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εισήχθη στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», καθώς ταλαιπωρείται από λοίμωξη του αναπνευστικού εδώ και τρεις μέρες. Ο κ. Κουτσούμπας δεν θα παραστεί σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση των πολικών αρχηγών για τις πυρκαγιές. Για το ΚΚΕ μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε πρόληψης ούτε αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Σκληρή επίθεση Βελόπουλου

Βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού συμπεριέλαβε στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τις φωτιές. Η τοποθέτηση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη και του ζήτησε να επιδεικνύει μεγαλύτερη σοβαρότητα.

«Ο πρωθυπουργός λέει σαχλαμάρες και ψέματα. Είναι ψεκασμένος πρωθυπουργός. Δεν θα αφήσω τον πορφυρογέννητο πρωθυπουργό να μας μιλάει έτσι. Ξέρω ότι αυτά που λέω προσβάλουν τον πρωθυπουργό» είπε αρχικά ο κ. Βελόπουλος, ενοχλημένος από την κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρεμβαίνοντας σε εκείνο το σημείο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης: «η συμπεριφορά σας είναι απαράδεκτη. Εξευτελιστική για πολιτικό αρχηγό. Μόλις παραδεχθήκατε ότι προσβάλλετε τον πρωθυπουργό. Παριστάνετε κ. Βελόπουλε ότι ξέρετε και από ιστορία. Μιλήσατε για προφυρογέννητους. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζετε ότι δεν υπήρχε πορφύρα όταν γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 1968. Υπήρχε χούντα. Αρκετά πια με το χαμηλότατο επίπεδό σας που μόνος σας παραδεχθήκατε».

Απαντώντας ο Κ. Βελόπουλος σημείωσε: «δικαίωμα μου να λέω ότι θέλω. Κάνετε αφ’ υψηλού κριτική. Δεν θέλω νταβατζήδες ούτε προστάτες. Έχω προστάτη μου την Παναγία». Επανερχόμενος ο κ. Τασούλας είπε «μετά την διαγραφή των βουλευτών από την ΚΟ των Σπαρτιατών έχει αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και πλέον 5ο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση. Αυτό κ. Βελόπουλε αυξάνει και τις ευθύνες σας. Σήμερα μας απογοητεύσατε σφόδρα» ενώ πρόσθεσε «σας ακούμε να μιλάτε για το κακό “σύστημα”, βρέ άνθρωπέ μου – που λέει και η κοινωνία – που το είδες το σύστημα. Τώρα προσπαθούμε να το φτιάξουμε και να κάνουμε την χώρα μας κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης: «χθες είχαμε την ακρόαση των μελών του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μας είπαν λοιπόν ότι οι απόψεις ότι πρέπει να κάει ένα δάσος για να μπουν ανεμογεννήτριες είναι “απόψεις ότι να είναι”».

Αλλού οι Σπαρτιάτες βουλευτές

Επικριτικός ήταν και ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, με τους βουλευτές του κόμματος να είναι εκτός Ολομέλειας. Ο κ. Στίγκας αναφερόμενος στην εικόνα του κόμματός του είπε: «Είδατε εικόνες στο κοινοβούλιο, αρχηγός να μην έχει τους βουλευτές του. Πιθανώς να συμβαίνει για πρώτη φορά, ενδεχομένως είναι και για γκίνες αλλά δεν φταίω εγώ γι’ αυτό. Οι κύριοι που λείπουν είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά, το λέω με το θάρρος της γνώμης μου. Τα ξένα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε grek mafia και Δον Κορλεόνε, πού λένε τι θα κάνουν και πως και πότε».

13η μέρα της φωτιάς στον Έβρο

Η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο στη Δαδιά συνεχίζεται για 13η μέρα σήμερα, ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι τα Φάρσαλα τα οποία την περασμένη νύχτα δοκιμάστηκαν από μεγάλη πυρκαγιά. Πάντως η πυρκαγιά στη Δαδιά εξακολουθεί να κατακαίει έναν από τους σπανιότερους δρυμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η φωτιά κατευθύνεται προς τους οικισμούς Σιδηρώ και Γιαννούλη, ενώ μήνυμα εκκένωσης των οικισμών στάλθηκε από το 112. Στους κατοίκους του Σουφλίου χθες τη νύχτα εστάλη μήνυμα να είναι σε ετοιμότητα.

Μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τις κατοικημένες περιοχές. Στο  δυσκολότερο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ στον Εβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα.

Στα Φάρσαλα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στις περιοχές Σκοπιά και Ανάβρα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν προσπάθεια  για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι