Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, Νεφέλη Λυγερού

Όταν σε χθεσινή ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε να υποστηρίξει ότι «η Τουρκία είναι η μόνη που αγωνίζεται για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία», συνειδητοποιεί κανείς ότι έχει απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Όταν, όμως, λίγο αργότερα ακούει την Γερμανίδα καγκελάριο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τον στηρίζει, αναλογίζεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο, ότι υπερβαίνει την Τουρκία και τον πρόεδρό της.

Πράγματι, μετά από αρκετά 24ωρα σιωπής, η Άγκελα Μέρκελ προέβη σε δηλώσεις. Σε αυτές επιχείρησε να μην ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Ερντογάν, θίγοντας, όμως, και επιφανειακά τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από το μεταναστευτικό. Του τράβηξε το αυτί, λέγοντας πως η άσκηση πολιτικής εις βάρος των προσφύγων είναι λάθος. Απαλά, όμως, καθώς φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας της Γερμανίας ή της ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Δήλωσε, μάλιστα, στους δημοσιογράφους ότι κατανοεί ότι η Άγκυρα περίμενε περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Αξίζει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΕΕ έχει ήδη δώσει 3,2 δισ. ευρώ από το ποσό των 6 δισ. ευρώ που είχε δεσμευτεί να εκταμιεύσει προ τετραετίας. Ερντογάν και Μέρκελ ενδέχεται να επικοινώνησαν για ακόμα μία φορά τηλεφωνικά χθες το βράδυ. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η Άγκυρα είχε σπεύσει προ ημερών να ενημερώσει την γειτονική χώρα ότι θα ανοίξει τα σύνορα, ώστε να προλάβει να οχυρωθεί.

Με την σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Ο πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα αυτό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε, άλλωστε, μία σχετική ανακοίνωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της».

Στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός από κοινού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπέρ του Ερντογάν

Η Γαλλία προσέφερε μία ακόμα δήλωση συμπαράστασης στην Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. «Ο Ταγίπ Ερντογάν δυστυχώς, παίζει με τη φωτιά, ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του με την Ευρώπη για να περάσουν οι μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην ΕΕ. Πρέπει κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε τα σύνορα, επειδή είναι ευθύνη της Ευρώπης να προστατεύει τα σύνορά της και να μην αφήνει να περάσουν παρά μόνο εκείνοι που επιλέξαμε να αφήσουμε να μπουν», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Αντιθέτως, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσω της ανακοίνωσής της φάνηκε να συμπλέει με το νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας. Σε αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πραγματικές βόμβες και δακρυγόνα» που ρίχνουν κάποιοι (δεν κατονόμασε την Ελλάδα), οι οποίοι «θα αναγκαστούν να λογοδοτήσουν στη διεθνή κοινότητα».

Τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να οπλίζουν τα χέρια μεταναστών με χημικά, και δημοσιεύονται βίντεο με Τούρκους ψαράδες να μεταφέρουν μετανάστες με τις βάρκες τους στο Δέλτα του Έβρου, η Ύπατη Αρμοστεία προχώρησε τόσο σε επιλεκτική ανάγνωση του ευρωπαϊκού δικαίου, όσο και σε μυωπική ανάγνωση της όλης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή της απευθύνει μία γενική έκκληση για ηρεμία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν αναφέρει ούτε μία κουβέντα για την πρωτοφανή καταπόνηση της Ελλάδας στα σύνορά της. Σε λιγότερο από ένα 48ωρο αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα! Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι δεν σχολιάζει καθόλου το ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σαν “όπλα”.

Επιπλέον, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι καταγγέλλει την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που προβλέπει την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα. «Δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη-επαναπροώθησης, τα οποία και τα δύο αποτελούν επίσης μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των αρχών για να ζητήσουν άσυλο…», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ταχεία επέμβαση

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να ξεχνά ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ομοφώνως, στην περίπτωση της Ισπανίας, ότι άτομα που μπαίνουν παρανόμως εντός ξένης επικράτειας μπορούν να εκδιωχθούν, χωρίς το κράτος στο οποίο μπήκαν να υποχρεούται να δεχθεί αιτήσεις για άσυλο. Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία είχε στείλει πίσω στο Μαρόκο μετανάστες, οι οποίοι είχαν σκαρφαλώσει σε έναν φράχτη και είχαν εισέλθει στον ισπανικό θύλακο της Μελίλια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η Ισπανία δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση εξήγησε γιατί πάρθηκε η απόφαση να αναστείλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Η αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα σαν πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ως εκ τούτου, συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη. Τόσο το Διεθνές, όσο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του Ερντογάν, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να πλήξει τη δημόσια διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Μετά τις 24.200 αποτροπές παράνομης εισόδου που πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) συμφώνησε να ξεκινήσει μια «ταχεία επέμβαση» στα εξωτερικά σύνορα, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας.

Η Frontex έκανε γνωστό πως έλαβε χθες το βράδυ σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, κατέληξε η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι