Φρούριο η Ευρώπη για τον κορονοϊό – Κλείνει τα σύνορα για τους αλλοδαπούς η Ελλάδα   

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών, οι οποίοι συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από το πρωί της Τετάρτης και για τα ελληνικά σύνορα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του κορονοϊού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία απαγορεύει πλέον την είσοδο αλλοδαπών στα κράτη μέλη. Εξαιρούνται οι διπλωμάτες, περιπτώσεις που αφορούν οικογενειακούς λόγους, άτομα που συμμετέχουν σε έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη, είπε βέβαια ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων και διευκρίνισε ότι «ο εχθρός είναι ο ιός και πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας». Διαβεβαίωσε παραλλήλως, ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, η Μέρκελ δήλωνε από το Βερολίνο, ότι η Γερμανία θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση και ο υπουργός Εξωτερικών Μάας διευκρίνιζε ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις μόνον για τους αλλοδαπούς που έχουν πράσινη κάρτα σε χώρες της ΕΕ και για εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προληπτικά περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι από τις έξι το πρωί της Τετάρτης απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όσους δεν είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες της ΕΕ. Δεν θα μπαίνει δηλαδή στη χώρα, κανένας πολίτης εκτός ΕΕ, με εξαίρεση πολύ αναγκαίες περιπτώσεις που αφορούν επείγουσα εργασία ή οικογενειακούς λόγους.

Για τους αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για διακοπές τους γίνεται σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, ενώ όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να αποχωρήσουν και πριν την ολοκλήρωσή τους. Οι Έλληνες και οι κοινοτικοί πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα, θα λαμβάνουν ωστόσο ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Η σύσταση θα είναι ακόμη πιο ισχυρή για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, η είσοδος των οποίων κακώς επιτρέπεται, αφού η χώρα τους δεν λαμβάνει κανένα προληπτικό μέτρο. Το θέμα αυτό έθεσε απόψε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θα δυσκολευτεί στο άμεσο μέλλον να δεχθεί Βρετανούς από τη στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφορούν ελεύθερα.

  Η έκθεση της GRECO ή Greco mascara

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι απαγορεύεται και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό να προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα γίνεται με τις λέμβους που μεταφέρουν μετανάστες και προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά. Ειδικά μετά το περιστατικό στην Κέα, όπου παραμένουν οι 190 από τους 196 μετανάστες, που επέβαιναν στο προερχόμενο από την Τουρκία πλοίο, το οποίο προσάραξε στο νησί. Στους 190 μετανάστες έχει επιβληθεί καραντίνα 14 ημερών, οι πληροφορίες από την Κέα αναφέρουν, ωστόσο, ότι πολλοί κυκλοφορούν ελεύθερα, γεγονός που έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους.

Περιορισμοί στους μετανάστες 

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πάντως περιοριστικά μέτρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών. Υπό την πίεση της πανδημίας, η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ήδη από την δημιουργία αυτών των κέντρων, ανεξαρτήτως του κορονοϊού.

Έτσι, από την Τετάρτη, οι μετανάστες που διαμένουν σε ΚΥΤ θα μπορούν να επισκέπτονται τα πλησιέστερα αστικά κέντρα, σε περιορισμένες ομάδες ανά μία ώρα, υπό τον συντονισμό και τη μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται το χρονικό διάστημα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και σε μια ομάδα θα μπορεί να μετέχει μόνο ένα μέρος κάθε οικογένειας.

Παραλλήλως θα προχωρήσουν αμέσως όλα τα απαραίτητα έργα περίφραξης, όπου τα έχουν ζητήσει οι τοπικοί δήμοι, ενώ σε κάθε ΚΥΤ θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα, που θα περιλαμβάνει ιατρεία, καθώς και χώρους νοσούντων και απομόνωσης για την πρόληψη αρχικά και την αντιμετώπιση, αν χρειαστεί, τυχόν κρουσμάτων. Παρεμβάσεις αναμένεται να υπάρξουν αύριο Τετάρτη, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και για το ζήτημα της συνάθροισης προσφύγων και μεταναστών σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Εγκλωβισμένοι Ευρωπαίοι

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν επίσης να υπάρξει ενιαίος συντονισμός για τη μεταφορά των ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες. Προβλήματα υπάρχουν ωστόσο, και στα εσωτερικά σύνορα, κυρίως ανάμεσα στην Αυστρία και την Ουγγαρία.

Η απόφαση της κυβέρνησης Όρμπαν να κλείσει τα σύνορα προκάλεσε ουρές μήκους τριάντα χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι οδηγοί να αποκλείσουν και την διέλευση των φορτηγών. Η κατάσταση είχε πάρει δραματικές διαστάσεις και μετά από παρεμβάσεις κυβερνήσεων γειτονικών χωρών, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει προσωρινά έναν “ανθρωπιστικό διάδρομο”. Έτσι άνοιξε μέχρι αύριο το πρωί τα σύνορα για να περάσουν χιλιάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι που επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

  Σουηδία: Σε κατάσταση συναγερμού για τις συμμορίες μεταναστών

Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις που σχετίζονται με την οικονομική συνοχή της Ένωσης, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ΕΕ δεν είναι πλέον αυτή που ήταν. Οι αλλαγές που επέφεραν η οικονομική και η μεταναστευτική κρίση ωχριούν μπροστά σε αυτές που επιβάλλει η πανδημία και κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει ποια μπορεί να είναι τα επιπρόσθετα μέτρα που υπαινίχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι