Φταίει μόνο ο Τσίπρας; – Υστερόγραφο για την εκλογή Μητάρακη
26/05/2023Αναμφισβήτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος (20,72 μονάδες), η οποία είναι και η μεγαλύτερη από το 1974 (τότε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε πάρει 54,37% και η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου είχε πάρει 20,42%). Εκ των υστέρων φυσικά πολλά μπορούν να ειπωθούν. Θα εστιάσουμε σε καθοριστικά λάθη, στα οποία υπέπεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Τσίπρας και τα οποία εκμεταλλεύτηκε ιδανικά η ΝΔ.
Πρώτον: Δηλώσεις περί φύλαξης συνόρων και ολοκλήρωσης ή μη του φράχτη στον Έβρο (Φίλης, Παπαδημούλης κ.α.), η όχι ξεκάθαρη στήριξη στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και γενικότερα η επιφυλακτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, που μετά από τα μνημονιακά χρόνια ήταν φανερό ότι είχαν μείνει πίσω σε εξοπλισμούς. Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΝΔ προέβαλε συνεχώς τις αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δημιουργούσε συνειρμούς από την αλησμόνητη εποχή των “ανοιχτών συνόρων”. Μπορεί αρκετοί ψηφοφόροι να μην δίνουν έμφαση στα παραπάνω, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα οικονομικά, που αφορούν την τσέπη όλων.
Δεύτερον: Την ώρα που ο Τσίπρας έκανε ανοίγματα για “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” την ίδια στιγμή στην ΝΔ “έπαιζαν” οι δηλώσεις Βαρουφάκη (παράλληλο νόμισμα “Δήμητρα” κλπ). Αυτό ήταν ίσως το καθοριστικότερο χτύπημα που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επανήλθαν μνήμες από το κλείσιμο των τραπεζών και την παραμονή στο ευρώ. Όσο πρόβαλε η ΝΔ τον Βαρουφάκη τόσο έπεφτε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και σαν να μην έφταναν αυτά, και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν για τοπικά νομίσματα!
Τρίτον: Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου που συνέδεε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, όπου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν οδυνηρές αναμνήσεις. Οι δηλώσεις αυτές δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στη χειρότερη στιγμή, διότι επιβεβαίωνε λίγο πριν τις κάλπες τον κορμό της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ, που θα μπορούσε να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: “θα το (ξανά)ρισκάρεις;”
Όλα αυτά τα λάθη κόστισαν σημαντικά στον ΣΥΡΙΖΑ ( έχασε 11,49 μονάδες) και ανέβασαν έστω και λίγο το ποσοστό της ΝΔ (+0,94 μονάδα) σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Μετά από πολύ δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες παραμένουν εξουθενωμένοι από τα οδυνηρά μνημόνια, την οικονομική, την μεταναστευτική, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τις συνεχείς ανατιμήσεις, μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και με ολοένα πιο επιθετική την γείτονα χώρα.
Σ’ αυτό το κλίμα οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, αναζητώντας πολιτική σταθερότητα και ηρεμία. Η ΝΔ αντιλήφθηκε εγκαίρως την ανάγκη αυτή και προσάρμοσε την πανίσχυρη επικοινωνιακή πολιτική της προς αυτήν την κατεύθυνση, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν διέθετε συγκεκριμένο πλάνο και αντίστοιχο μηχανισμό υποστήριξης. Προβεβλημένα στελέχη του υπέπιπταν σε συνεχή λάθη την ώρα που κορυφωνόταν ο προεκλογικός αγώνας. Στην τελική ευθεία ο Μητσοτάκης “πετούσε”, ενώ ο Τσίπρας έκανε τον πυροσβέστη!
Αποτυχημένη η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ
Μία μέρα μετά τις εκλογές ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB, εξηγούσε στο OPEN πως εν τέλει ο κόσμος ψήφισε με βάση ουσιαστικά το τι συμβαίνει στην τσέπη του: «Στη διαχείριση των οικονομικών του θεμάτων, επικράτησε –και επικρατούσε ήδη από πριν – η ΝΔ κατά κράτος… Όταν ο κόσμος ρωτήθηκε για το πότε αποφάσισε, το 34% απάντησε “σήμερα και την τελευταία εβδομάδα. Από το 34% όμως, το 20% είναι “σήμερα”, δηλαδή μέσα στο παραβάν»!
Η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά γενική ομολογία δεν ήταν πετυχημένη. Η συνεχής επίκληση για αντιδεξιό μέτωπο τον εμφάνιζε ως αντιπολίτευση συνθημάτων και όχι ουσίας. Πολλές φορές η ηγετική του ομάδα φαινόταν εγκλωβισμένη στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα, διότι αυτό γινόταν με ένα τελείως ακτιβιστικό (χρησιμοποιώ πολύ ήπια λέξη) τρόπο, αδυνατώντας να αντιληφθεί ποια είναι η πραγματικότητα και οι ανάγκες της πλειονότητας. Επέβαλε, όμως, ένα πολύ σφιχτό ιδεολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έπρεπε να λειτουργήσει ο επικεφαλής τους (ο Τσίπρας είναι και ο μόνος που φαίνεται ότι εγγυάται την συνοχή της παράταξης), μη αντιλαμβανόμενη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν απευθυνόταν σε παράταξη του 3-4%, αλλά στο σύνολο του ελληνικού λαού.
Όσον αφορά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αυτές θα είναι τελείως διαφορετικές διότι ο βασικός προεκλογικός αγώνας θα γίνει από τον κεντρικό μηχανισμό κάθε κόμματος και όχι από τους υποψήφιους βουλευτές, αφού θα ισχύσει η λίστα με βάση τη σειρά εκλογής στις 21 Μαΐου 2023. Λογικά, λοιπόν, πάμε σε πιο “χαλαρή” ψήφο.
Υ.Γ.: Η εκλογή του κ. Μηταράκη στη Χίο δικαιολογεί πανηγυρισμούς από πλευράς του για την αθρόα συγκέντρωση ψήφων; Αντί απάντησης, ο 77χρονος κ. Αθανασίου, ένας “παροπλισμένος” σαμαρικός βουλευτής, κατάφερε και συγκέντρωσε το ίδιο σχεδόν ποσοστό ψήφων για την ΝΔ στην περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου, παρά το ότι δεν διέθετε υπουργικό μηχανισμό, σε αντίθεση με τον κ. Μηταράκη.
Ο κ. Μηταράκης είχε συνδέσει επανειλημμένα την δημιουργία θέσεων εργασίας στη Χίο με το μεταναστευτικό και τελικά σήμερα ίσως ο μεγαλύτερος εργοδότης στο νησί μας είναι το Υπουργείο Μετανάστευσης! Επίσης, οι συνυποψήφιοί του στη ΝΔ, η κ. Γιαννούλου και ο κ. Τρομπούκης, αν κρίνουμε από τον χρόνο προετοιμασίας που είχαν και τον μηχανισμό προβολής που διέθεταν, τα πήγαν πολύ καλά.